Sağlıkta g(ö)rev günü: Sağlık emekçileri yurt genelinde iş bıraktı

Maaşlarının eridiğine, çalışma koşullarının ağırlaştığına ve sağlık sisteminin çöktüğüne dikkat çeken sağlık emekçileri hakları ve halkın sağlık hakkı için bugün iş bırakıyor.

Sağlık emekçileri, hakları ve halkın sağlık hakkı için bugün hastanelerde acil durumlar dışında sağlık hizmeti üretmiyor. “Bugün görevimiz daha iyi bir sağlık sistemi için, haklarımız için” diyen Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık-İş, Bilik ve Dayanışma Sendikalarına üye sağlık emekçileri tam gün iş bırakarak bir kez daha iktidarı ve Sağlık Bakanlığını uyarıyor.

15 Aralık 2021 04:25
5 dakikada bir otomatik olarak güncellenir
.

Paylaş

BALIKESİR'DE SAĞLIKÇILAR: EMEĞİMİZE VE HALKIN SAĞLIK HAKKINA SAHİP ÇIKMA G(Ö)REVİDİR

Tüm yurtta olduğu gibi Balıkesir’de de hakları için iş bırakarak greve çıkan sağlık emekçileri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan yaptı.

Uçan'ın yaptığı açıklama şöyle:

OYALAMA DEĞİL, HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

“İktidarın savunduğu ve uyguladığı sağlık sistemi toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almış; bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaşmıştır. Koronavirüs salgını mevcut sağlık sisteminin, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske attığını çok acı bir şekilde önümüze koymuştur. Halkın sağlığını tehlikeye atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri, iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya yönelik politikalara gelince hiçbir sınır tanımamış; salgın döneminde dahi bu anlayışından vazgeçmemiştir. Yüzlerce insanımız, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sistemlerinin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmektedirler.

SAĞLIK SİSTEMİ İFLAS ETMİŞ VE ÇÖKMÜŞTÜR

Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır ve maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. TBMM’de yaşanan bunca süreçte Sağlık Bakanı’na defalarca, yeniden yeniden seslenmemize rağmen ne yazık ki yine sessiz kalmış ve halen de kalmaktadır. Sorumlu olduğu çalışanların hakları için sessiz kalan bakan görevini bir kez daha yapmamıştır: İstifa bizlere vereceği en iyi cevap halini almıştır. İktidara ve Sağlık Bakanlığına çeşitli açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştık yine söylüyoruz: Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin böyle/daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık G(ö)REV zamanıdır. Sağlıkta özelleştirmeci, hastanelerimizi satan politikalara karşı bu uyarı G(ö)REVi, Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir. Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir., gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir. Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir.” (Balıkesir/EVRENSEL)

Paylaş

SAMSUN'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ G(Ö)REVDEYDİ

 Samsun Tabip Odası ve SES Samsun Şubesi saat 11.00'de Samsun Sağlık Müdürlüğü önünde ve saat 14.00'te Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde greve gitti, aciller dışında birçok birimde hekimler iş bıraktı.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi önünde yapılan ortak açıklamada TTB Samsun Şube Başkanı Dr. Funda Furtun şunları söyledi: "Özellikle pandemi döneminde çok büyük fedakârlıklarla çalıştık, haklarımız istedik bizi sürekli oyaladılar, taleplerimizi geçiştirdiler. Biz hak talep ettikçe onlar bizi bölmeye sağlık çalışanları arasına nifak tohumları ekmeye çalıştılar ama yanıldılar. Bugün burada ortak taleplerimiz için hep birlikteyiz yanyanayız kol kolayız"

Neden iş bıraktıklarını da açıklayan Furtun şu ifadeleri kullandı: "Bizler sağlık çalışanları öncelikle koruyucu bir sağlık hekimliği ve hizmeti sağlamak için, emekliye yansıyacak insanca bir ücret talebi için, köleliği andıran çalışma koşullarına karşı insanca güvenli çalışma koşulları için, şiddete karşı etkili bir yasa güvenli bir iş yeri ve sağlıklı bir çalışma ortamı ruhuna uygun aile sağlığı hizmeti için, meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası için 5 yıla bir yıl yıpranma payı için, ek göstergelerin kademeli olarak 3600'den 7200'e kadar yükseltilmesi için meslek onurumuzu korumak için bugün grevdeyiz alanlardayız."

Sağlık ve Ssyal Hizmet Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi Başkanı Aysel Ocak' ise yaptığı konuşmada: "Uyarıyoruz oyalama değil haklarımız olanı istiyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri bu çalışma rejimini kabul etmiyor, artık bıçak kemikte bugün gelinen aşamada tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması nedeniyle zor durumdadır. Bugün iş bırakıyoruz, para falan istediğimizden değil milyonların önünde bizimle dalga geçtiğiniz için. Tüm dünyadaki doktorlar ödüllendirilirken bize ceza niteliğinde bir yönetmelik çıkardığınız için." (Samsun/EVRENSEL)

 

Paylaş

BURSA'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ: HAKLARIMIZI ALANA KADAR EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ

Sağlık emekçileri, hakları ve halkın sağlık hakkı için Bursa’da birçok hastanede acil durumlar dışında sağlık hizmetini durdurdu.

Bursa Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık-İş, Birlik ve Dayanışma Sendikalarına üye sağlık emekçileri iş bırakarak Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sağlık emekçilerin bir günlük iş bırakması Uludağ Tıp Fakültesi, Bursa Şehir Hastanesi ve Gemlik Devlet hastanesi başta olmak üzere birçok hastanede etkili oldu.

“KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMELİ”

Açıklama sonrası konuşan Bursa Aile Hekimleri Derneği Bursa Şube Başkanı Zeynep Özsevimli, “Biz burada halkımızın sağlıklı hizmet alabilmesi için de grev yapıyoruz. Pandemi’nin başından beri canla başla hizmet veriyoruz ve birçok arkadaşımızı Kovid-19 hastalığı nedeniyle kaybettik. Kovid-19’un meslek hastalığı olarak tanımlanmasını istiyoruz. Aile hekimleri olarak vekaletsiz izin hakkımızı kullanmak istiyoruz. İzne çıktığımızda maaşımızın kesilmesini istemiyoruz. Ödeme sözleşme yönetmeliği adı altında çıkartılan bir ceza yönetmeliğini kabul etmiyoruz. Bunun geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

Emeklilikte insanca yaşayabilmek için emeklilik kat sayılarında yeniden düzenleme istiyoruz diyen Özsevimli, “Enflasyon karşısında eriyen aile sağlık merkezlerinin idare edilmesi için kullandığımız cari giderlerimizin güncellenmesini, hak edişlerinin güncel değerlerine çıkartılmasını talep ediyoruz ve biz hakkımızı alana kadar bu eylemlere devam edeceğiz” dedi.

“SAĞLIK’TA ŞİDDET YASASI ÇIKARILSIN”

Bize söz verilmiş olup yapılmayan 3600 ek gösterge, 7200’ün verilmesini talep ediyoruz diyen SES üyesi Huriye Melek Türk, “Çalışma koşullarımızı iyileştirilmesini talep ediyoruz. Sağlık çalışanına karşı şiddet yasasının çıkmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili grevlerimiz devam edecek. Taleplerimize cevap gelene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Birlikte el ele verip hep beraber bir ses olalım diye buradayız diyen Dev Sağlık İş üyesi Gaye Tokmak, “Umarım sesimiz yukarıya ulaşır, gereken yapılır. Dev Sağlık olarak da bizim işçilerimiz olsun, doktorlarımız, hemşirelerimiz, biz hepimiz bütünüz. Biz bütün olduğumuz içinde biz diyoruz ki hep beraber el ele verirsek her şey çözülebileceğini düşünüyorum” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

Paylaş

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA İLE BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA'DA DA SAĞLIKÇILAR GREVDEYDİ

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi sağlıkçılar grevdeydi. Hastane önünde eylem yapan sağlıkçılar, daha iyi bir hizmet vermek için hastalardan destek istedi.

Sağlıkçılara çevrenden alkışlarla destek geldi. Soğuk havaya ve yağmura rağmen bir araya gelen sağlıkçılara bir kez daha, "Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Paylaş

ADANA'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ TALEPLERİNİN KARŞILANMASI İÇİN İŞ BIRAKTI

TTB’nin çağrısı ile yapılan iş bırakma eylemlerine katılan emekçiler Adana’da Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde bir araya geldi. Adana Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık İş ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu üyesi sağlık emekçileri eyleme kalabalık katıldı. Sağlık Sen ve Türk Sağlık Sen’in katlamadığı eyleme bu sendikaların üyeleri de İnsanca yaşamaya yetecek ve emekliliğe yansıyacak ücret için alanda yerini aldı. Eyleme Emek Partisi, DİSK, KESK’e bağlı sendikalar, TMMOB destek verdi. Emekçiler, “Sağlık işi ekip işi”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganları ile taleplerinin karşılanmasını istediler.

Emekçilerin temel talepleri arasında emekliliğe yansıyacak, insanca geçinmeye yetecek temel ücret, 7200 ek gösterge ve gerekli atamalar yapılarak iş yükünün azalması yer aldı. Aile Hekimleri ayrıca ceza yönetmeliğinin değişmesini istedi.

“ÇALIŞTIĞI ORTAMDAN MEMNUN OLAN SAĞLIK EMEKÇİSİ KALMADI”

İlk olarak konuşan SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. Enis Akyüz, bugüne kadar çalıştığı ortamdan memnun olan sağlık emekçisi kalmadı. Ne sağlıkta şiddet yasası çıktı, ne de Covid meslek hastalığı sayıldı. Bizler “sağlık ekip işidir” diyoruz. Tüm kazanımlarımızı savunacağız, insanca yaşanılabilir bir ortam için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

AİLE HEKİMLERİ ÜZERİNDEKİ “CEZA YÖNETMELİĞİ” GERİ ÇEKİLSİN

Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadir Can Tuncel, yaptığı konuşmada hekimlere ağır cezalar içeren ve ceza yönetmeliğine dönen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

“ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

TTB 2’inci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, geri çekilen yasanın kendi mücadelelerinin kazanımı olduğunu belirterek “Çok düşük olan çıplak maaşlara eklenen sabit döner ve performans ile maaşlarında dengesiz bir artış olduğunu dile getiren Ökten, “Bu yasa tasarısını için bir düzenleme beklerken tamamı çekildi. Bu da doğal olarak meslektaşlarımız ve sağlık çalışanları arasında ciddi bir tepkiye yol açtı. Ve bizler bu tepkimizi sahada göstermek, sesimizi duyurmak için bugün iş bırakıyoruz. Şu an tüm Türkiye’de tüm hastanelerde, tüm ASM’lerde, tüm sağlık birimlerinde grevdeyiz. Artık bıçak kemiğe dayandı diyoruz” dedi.

“HATANIZDAN DÖNÜN”

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Diğer sağlık çalışanlarını bahane ederek bir gecede komisyondan geçirdiğiniz kararları bile geri çektiniz. Hatanızdan dönün ve komisyondan geçirdiğiniz yasa önerilerinizi daha da iyileştirerek acilen yeniden getirin ve yasalaştırın. Bu ülkenin hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının beklentisi budur. Halka bizi hedef göstermekten ve sağlık çalışanları arasındaki iç barışı bozmaktan uzak durun. Öncelikle hekim ve sağlık emekçilerinin maaşlarında emekliliğe de yansıyacak iyileştirmeyi bir an önce yapınız. 3600 ve 7200 ek gösterge derhal getiriniz. Göreve başladığımız günden bu yana her yıla 120 gün yıpranma payını yasaya koyunuz. Güvenli, sağlıklı çalışma alanları ve etkin bir sağlıkta şiddet yasasını tekrar düzenleyin. Asistan hekimlerin nöbet ertesi izinlerinin ücretli olarak kullanılmasını sağlayın.” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Paylaş

MANİSA VE MUĞLA'DA DA SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKTI

Manisa’da TTB’nin grev kararına sağlık emekçilerinin katılımı yüksekti. Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi, Merkezefendi Devlet Hastanesi ve Manisa Şehir Hastanesi’nde ise Tabip Odası ile beraber SES ve Genel Sağlık-İş’in de çağrıcısı olduğu eylemler düzenlendi. Eylemlere Aile Hekimleri Derneği de destek verdi.

Muğla’da ise Sıtkı Kocaman Üniversitesi Araştırma Hastanesi ve Muğla Menteşe Devlet Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri greve çıktı. Sağlık emekçileri yaptıkları açıklamalarda taleplerini dile getirdi.

(Manisa,Muğla/EVRENSEL)

Paylaş

TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA'DA DA SAĞLIKÇILAR GREVDEYDİ

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de sağlıkçılar grevdiydi. "Geçinemiyoruz", "Güvenli çalışma alanı istiyoruz", "Sağlık ekip işidir ayrıştırmaya kalkmayın" taleplerini içeren dövizler taşıdı. Yüzde 100 katılımla gerçekleşen grevede çevredeki yurttaşlardan da alkışlarla destek geldi. (İstanbul/EVRENSEL)

Paylaş

MERSİN'DE İŞ BIRAKAN SAĞLIK EMEKÇİLERİ: OYALAMA DEĞİL, HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

Mersin'de sağlık emekçileri eylemdeydi. Kentin farklı hastanelerinde bir günlük iş bırakan sağlık çalışanları, hastane önlerinde basın açıklamalarıyla kamoyuna taleplerini duyurdular.

Basın açıklamalarına Mersin Emek ve Demokrasi platformu üyelerinin bileşenleri de destek verdi. İlk eylemi saat 9.00'da Toros Devlet Hastanesinde başlatan sağlık çalışanları ardından 10.30'da Mersin Şehir Hastanesi ve 12.00'de Mersin Üniversitesi Hastanesinde eylem gerçekleştirdi. Mersin'e bağlı Anamur, Erdemli, Silifke, Mut ve Tarsus Devlet Hastanelerinde de günün farklı saatlerinde iş bırakma ve basın açıklamaları yapıldı.

Toros Devlet Hastanesi'nde basın açıklamasını okuyan TTB Mersin şube başkanı Mehmet Antmen, "Uyarıyoruz, oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri bu çalışma rejimini kabul etmiyor, artık bıçak kemikte" dedi.

Pandemide hayatını kaybeden sağlık emekçileri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşmasına devam eden Antmen, "Bugün gelinen aşamada tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması nedeniyle zor durumdadır. Genç hekimler başta olmak üzere sağlık emekçileri ülkeyi terk etmekte çareyi arıyor. Kamuoyuna yansıdığı gibi ağır çalışma koşulları ve mobbing etkisi ile intiharlar yaşanıyor. Uzun nöbetler sonrası uykusuz kalanlar trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor. Yüzlercemiz pandemi ile mücadelede yaşamını yitirdi. Yüz binlercemiz enfekte oldu. Bu da yetmezmiş gibi yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırının biraz üzerinde kalan düşük aylık gelirler ile hepimiz birden ‘geçinemiyoruz’ demeye başladık.

Evet artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Onun için iş bırakarak bu gün alanlara çıkarak uyarıyoruz" dedi.

Mersin Şehir hastanesindeki basın açılamasını ise Dr. Ayşe Jini Güneş okudu. Güneş açıklamada şu ifadeleri kullandı: "İktidarın savunuculuğunu yaptığı ve uyguladığı sağlık sistemi toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almıştır. Bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaşmıştır. Koronavirüs salgını mevcut sağlık sisteminin, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske attığını çok acı bir şekilde önümüze koymuştur. Halkın sağlığını tehlikeye atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri, iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya yönelik politikalara gelince hiçbir sınır tanımamış; salgın döneminde dahi bu anlayışından vazgeçmemiştir. Yüzlerce insanımız, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sistemlerinin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmektedirler."

Mersin Üniversitesi hastanesi önünde basın açıklamasını okuyan pratisyen hekim Mahsun Pak ise şu cümleleri kullandı: "Sorunlarımızı muhatabı ile çözemediğimiz için bugün alanlardayız. Sorunlarımızın köklü çözümü ancak bu sağlık sisteminin tümüyle değişmesi ile gerçekleşecektir. Halkın ve emekçilerin taleplerini karşılayacak, hizmet üretenlerin ve alanların örgütleri aracılığı ile sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar karar alma süreçleri içinde yer alacağı sağlık sistemi inşa edilinceye kadar birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz"

Açıklamalarını gerçekleştiren sağlık emekçileri taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Özelleştirme politikalarından vazgeçin.
  • Koruyucu sağlık hizmetlerini öncelleyin.
  • Tüm işkolu emekçilerine emekliliğe yansıyacak yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret uygulamasını başlatın.
  • Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verin.
  • Güvenceli çalışabilme koşullarını sağlayın. Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri sağlıklı çalışma ortamları oluşturun.
  • KOVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası
  • Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verin.

Paylaş

ANTALYA'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Antalya Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya şubesi, Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) greve gitti. Grev dolayısıyla sabah saat 09.00'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi içinde bulunan Asistan kafe önünde toplanan sağlık emekçileri alkışlarla hükümetin sağlık politikasını protesto etti daha sonra saat 10.00'da Atatürk Devlet Hastanesi önüne geçen sağlıkçılar, 11.00’de Kepez Devlet Hastanesi önünde 12:30’da Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde eylemlerini gerçekleştirdiler.

Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları pandemi döneminde hayatını kaybeden bütün sağlık çalışanları  için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Kitle adına basın metnini Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Nursel Şahin okudu. Şahin’in açıklamasından sonra birçok sağlık çalışanı söz aldı.

Açıklamadan sonra konuşan ANTAHED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bedriye Doğan Emir, “Sağlıkta dönüşüm 20 yılını tamamlarken değişen şeylerin hepsi sağlık çalışanlarının aleyhinde oldu, sağlıkta şiddet yasası çıkmadı ve biz her gün öldürülmeye devam ediyoruz. Siyasi iktidar pandemi sürecinde her ne kadar sağlık çalışanlarının çabalarının karşılığını verdiklerini söylese de bunların hepsi bir algı yaratma süreci olarak işledi ve sağlık çalışanlarına alkıştan başka bir şey verilmedi” diye konuştu

Dr: Bedriye Doğan Emir’de sonra söz alan SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, “Pandemiyi iyi bir yönettiğini söyleyen siyasi iktidar sermayenin çarkları dönmeye devam etsin diye insanları sağlıksız koşullarda burun buruna çalıştırırken, sağlık çalışanları izin, tayin, emeklilik gibi birçok hakkından feragat ederek toplum sağlığını korumaya çalışmıştır. Salgını asıl yönetenler bu ülkenin emekçileridir. Dün salgını yönetemeyen siyasi iktidar bugün de ekonomiyi yönetemiyor. Biz Antalya’lı sağlık çalışanları olarak buradan onlara kırmızı kart gösterip, artım yeter diyoruz” ifadelerini kullandı

Asistan Hekimler Adına konuşan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Pediatri Anabilim dalı Asistan Hekimi Ceren Kahraman, “Biz tıbbiyeliler yıllarını okumakla geçiren, öğrencilik hayatı yoğun çalışma üzerine kurulu ve yaşıtlarının gerisinde sosyal aktivitelere katılan gençleriz. Mezun olduktan sonra da bu devam etti. Söz konusu insan sağlığı olduğu için hep daha yüksek sorumluluk bilinciyle çalıştık. Ne yazık ki yoğun çalışma saatleri, 36 saati bulan nöbetler, 5 dakikada bir oluşturulmuş poliklinik randevuları hatayı da beraberinde getirdi. Ömür boyu çalışsak dahi ödeyemeyeceğimiz malpraktis tazminatları ile karşı karşıya kaldık. 36 saatlik nöbetlerin sonunda trafikte can verdik, hastanelerde öldürüldük, arkadaşlarımız intihara sürüklendi hayatını kaybeden bütün meslektaşlarımıza artık güzel şeyler oluyor, değişiyor demek istiyoruz. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Sağlık ve Sosyal hizmet konu çalışanları adına konuşan Genel Sağlık-İş Sendikası Antalya Temsilcisi Nur Hamide Girit “Siyasi iktidar sürekli vaatlerde bulunurken gerçekleşmeyen vaatler yüzünden hüsrana uğrayan sağlık emekçileri olmaktadır. Günümüz ekonomik koşullarında sağlık emekçileri hak ettikler insani şartlarda yaşamaktan uzaktırlar. 7 gün 24 saat topluma hizmet eden sağlık emekçileri onurlu bir yaşam sürecekleri ücretleri ve çalışma koşullarını hak etmektedir” dedi.

Son olarak söz alan kamu kuruluşu emeklisi Gülseren Kılıçcıoğlu “Sağlık çalışanlarının talebi bugün 'geçinemiyoruz' sesini yükselten bütün emekçilerin talebidir. Sağlık tamamen piyasalaşırken bu ekonomik koşullarda zor şartlar altında sağlık çalışanlarının yaşamları ve ücretleri düzeltilmelidir. Eğitimi, sağlığı ve kamu hizmetlerini özelleştirenlere bir sözümüz var artık yeter, pazara dahi çıkamaz olduk. Siz halkı çürük domatese layık görüyor olabilirsiniz ama biz sizi bu ülke yönetimine layık görmüyoruz” diye konuştu. (Antalya/EVRENSEL)

Paylaş

SAĞLIK EMEKÇİLERİ ESKİŞEHİRDE DE G(Ö)REVDEYDİ

Yurt genelinde greve çıkan sağlık emekçileri bugün Eskişehir’de de alanlardaydı. Eskişehir sağlık müdürlüğü ek hizmet binası önünde basın açıklaması gerçekleştiren sağlık emekçileri taleplerini bir kez daha yinelediler. Açıklamaya işçi ve memur sendikaları, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri destek verdi. Eylemde “ Vergi yükü azaltılsın“, "Bakan Fahrettin bizi kahrettin", "Yıpranma payı istiyoruz", "Sağlık ekip işidir ayrıştırmaya kalkmayın” dövizleri taşındı. Ayrıca “Emek bizim söz bizim", "Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Kovid 19 salgını süresince hayatını kaybeden sağlık emekçileri için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Önceki dönem TTB Merkez Konseyi sekreteri olan Bülent Nazım yılmaz konuşmasında; “Bugün burada tarihsel bir eylemi gerçekleştiriyoruz, yaptığımız eylem çok vicdani bir eylemdir. Sağlık emekçilerini ayrıştıran politikalara karşı işte biz bugün bir aradayız” dedi. Konuşmasını sürdüren Yıkmaz “Bu yaptığımız eylem bir uyarı eylemidir. Laborantıyla, hemşiresiyle, ebesiyle, pratisyen hekimiyle, uzman hekimiyle birleşerek taleplerimizi daha güçlü haykıracağız” diyerek sözlerini tamamladı.

SES Eskişehir Şubesi Eş Başkanı olan Birtürk Özkavak ise "Birleşince, yan yana gelince sesimizin ne kadar yüksek çıktığını işte görüyorsunuz" dedi. Kovid salgını sürecinde sağlık emekçilerinin yaşadıkları zorluklardan bahseden Özkavak, “Kovid salgınında sağlık emekçileri büyük bir fedakarlıkla çalışmışlardır şimdi de hakkı olanı istemektedir” dedi.

Kitle adına basın açıklmasını okuyan EBTO Başkanı Nesrin Ekici, sağlık emekçilerinin bugünkü acil taleplerini sıraladı. "Sağlıkta şiddeti önleyecek bir yasaının çıkartılması, Kovid 19’un meslek hastalığı kabul edilmesi, emekliliğe yansıyacak yaşanabilir ücret. Bu taleplerimizi alana kadar mücadeleye devam edeceğiz “dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

Paylaş

HOPA'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ AÇIKLAMA YAPTI

Artvin'de Hopa Devlet Hastanesindeki SES üyesi sağlık emekçileri öğle saatlerinde hastane önünde açıklama yaptı. Açıklamada, ağır çalışma koşullarına, uzun nöbetlere, eksik istihdama rağmen canla başla emek döken sağlık emekçilerinin haklarının "hakkınız ödenmez" denilerek gerçekten de ödenmediği vurgulandı.

(Artvin/EVRENSEL)

Paylaş

KOCAELİ | SAĞLIK EMEKÇİLERİ: OYALAMA DEĞİL HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

Türk Tabipler Birliği’nin çağrısıyla bir günlük iş bırakma eylemi Kocaeli’de de sağlık çalışanları ve tıp fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde açıklama yapan sağlık çalışanları “Artık bu şartlarda çalışamıyoruz” dedi.

Açıklamayı okuyan Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman sağlık emekçilerinin salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakıldığını belirterek “Tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı’yla görüşme taleplerimizi defalarca ilettik. Sağlık Bakanı’nın hekimlerin, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını, sağlık ve yaşam sorunlarını, toplum sağlığını sağlık emek meslek örgütleriyle konuşmasından daha doğal ne olabilir? Bu görüşme taleplerini karşılamak Sağlık Bakanı’nın bizlere ve topluma karşı sorumluluğu değil midir” dedi.

Açıklamaya SES üyesi sağlık emekçileri, Kocaeli Aile Hekimleri Derneği üyeleri de katıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

Paylaş

EGE VE DOKUZ EYLÜL HASTANELERİNDE HİZMET DURDU

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yüzde 90 civarı iş bırakma oldu. Özellikle poliklinik hizmetinin durduğu hastanede acil ameliyatlar harici hizmet neredeyse verilmedi. Sağlık emekçileri poliklinik girişinde bir araya gelerek taleplerini haykırdı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de sağlık emekçileri hastane girişinde bir araya geldi. Birçok poliklinikte hizmet verilmezken, ameliyathanede acil olmayan vakalar alınmayarak iş yavaşlatıldı. Açıklamaya Sağlık-İş, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen, Birlik Sağlık Sen, DEÜ Asistan İNisiyatifi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Kampüsü öğrencileri de destek verdi. (İzmir/EVRENSEL)

Paylaş

SES DERSİM ŞUBESİ HASTANE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI: ARTIK BIÇAK KEMİKTE

Dersim'de, sağlık emekçileri Tunceli Devlet Hastanesi önünde toplandı. Halaylar, çekip sloganlar atan sağlık emekçileri ardından açıklama yaptı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri şube eş başkanı Serap Kahraman, bugün gelinen aşamada tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ağır çalışma koşullarından,  uzun nöbetlerden, eksik istihdamdan, sağlıkta şiddetten,  özlük haklarının aşındırılmasından dolayı zor durumda olduğunu söyledi.

SAĞLIKÇILAR ÜLKEYİ TERK ETMEKTE ÇARE ARIYOR

Genç hekimler başta olmak üzere sağlık emekçilerinin ülkeyi terk etmekte çareyi aradıklarını söyleyen Kahraman,  "Kamuoyuna yansıdığı gibi ağır çalışma koşulları ve mobbing etkisi ile intiharlar yaşanıyor. Uzun nöbetler sonrası uykusuz kalanlar trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor. Yüzlercemiz pandemi ile mücadelede yaşamını yitirdi. Yüz binlercemiz enfekte oldu. Bu da yetmezmiş gibi yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırının biraz üzerinde kalan düşük aylık gelirler ile hepimiz birden ‘Geçinemiyoruz’ demeye başladık.Evet artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Onun için iş bırakarak bu gün alanlara çıkarak uyarıyoruz!" diye konuştu.

Kahraman, talepleri sıraladıktan sonra "İktidar bilmelidir ki; taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir.  Bir kez daha uyarıyoruz: Oyalama Değil Hakkımız Olanı İstiyoruz!" dedi. (Dersim/EVRENSEL)

Paylaş

OKMEYDANI HASTANESİ EMEKÇİLERİ: OYALAMA DEĞİL, HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesindeki sağlık ve sosyal hizmet emekçileri; ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması nedeniyle greve çıktı. "Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz" diyen emekçiler, "Genç hekimler başta olmak üzere sağlık emekçileri ülkeyi terk etmekte çareyi arıyor. Kamuoyuna yansıdığı gibi ağır çalışma koşulları ve mobbing etkisi ile intiharlar yaşanıyor. Uzun nöbetler sonrası uykusuz kalanlar trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor" dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)

Paylaş

ÇAPA'DAN SAĞLIK EMEKÇİLERİ: "O HALDE HİZMET DE YOK"

Çapa'da yapılan eylem öncesi konuştuğumuz sağlık emekçileri taleplerini yineledi. Sağlık Bakanın verdiği sözleri yerine getirmediğini söyleyen emekçiler, "3600 ek gösterge dediler yok, ikramiye vereceğiz dediler yok, yıpranma payı vereceğiz dediler yok... O halde bugün hizmet yok, grev var" dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)

Paylaş

KATİP ÇELEBİ'DE POLİS MÜDAHALESİ

İzmir'de, Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık emekçileri hastane bahçesinde yürüyüş yapmak istedi. Polis sağlık emekçilerini engelledi

(İzmir/EVRENSEL)

Paylaş

SAĞLIK EMEKÇİLERİ SAMATYA VE CERRAHPAŞA BULUŞTU

Sağlık emekçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin düzenlenmesi talebiyle yurt genelinde iş bıraktı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Tabip Odası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), İstanbul Aile Hekimliği Derneği'nin (İSTAHED) çağrıyla çalıştıkları hastanelerin önünde toplanan emekçiler yurt genelinde bir günlük iş bıraktı.

İstanbul'da pek çok hastanede eylem yapıldı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane içinde bir araya geldi, yürüyüş düzenledi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası'nın da destek verdiği eyleme katılım oranın yüzde 70 civarında olduğu aktarıldı. Hastane içerisinde yürüyüş yapan sağlık emekçileri taleplerini anlattı.

Cerrahpaşa ve Samatya'daki eylem yürüyüşle birleşti.

FATİH SULTAN MEHMET HASTANESİNDE AÇIKLAMA

Ataşehir’de bulunan Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık emekçileri iş bıraktı. Saat 10.00’da hastanenin B Blok binası önünde açıklama yapıldı. SES üyesi Nurdan Gürer, neden iş bırakmak zorunda olduklarını açıkladı. TTB üyesi Demet İlgezdi ise, hükümetin uyguladığı sağlık politikasını eleştirerek, sağlık emekçilerin taleplerini sıraladı. Her iki açıklamada, sağlık işinin ekip işi olduğuna vurgu yapıldı. Açıklama sırasında hastaneye gelen yurttaşlardan da sağlık emekçilerine destek verenler oldu. Diğer yandan hastaneni sağlık emekçileri grevde olan Bakırköy Belediyesi işçilerin yanında olduklarını da dile getiren video çekerek, paylaştı. (İstanbulEVRENSEL)

Paylaş

"SALGINI DEĞİL, ALGIYI YÖNETİYORLAR"

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane bahçesinde açıklama yaptı. Açıklamada "Hekimlerimiz yurtdışına göçerken, tıp fakültesi öğrencileri TUS'a çalışmak yerine yabancı dil kurslarına ağırlık verirken sorunları çözmek, konuşmak i çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı ile görüşme taleplerimiz  karşılıksız kalmıştır. Sağlık sisteminde yaşanan sorunlar pandemide daha da belirginleşmiş, salgını değil algıyı yönetmeye çalışanlar durumu işin içinden çıkılmaz hale getirmiştir." dedi.

"GÖRMEZDEN GELMEYE DEVAM EDERSENİZ EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK"

Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nde iş bırakan TTB üyesi hekimlere SES üyesi emekçiler de destek verdi. TTB üyesi hekimler adına açıklamayı yapan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu yaptıkları eylemin bir uyarı eylemi olduğunu vurguladı, "Eğer hekimleri görmezden gelmeye devam ederseniz eylemlerimiz devam edecek" dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ NELER?

Sağlık çalışanları taleplerini şöyle sıralıyor:

ANKARA

Ankara'da Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ankara Şehir Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri de iş bıraktı.

FİNCANCI: GREVDEYİZ

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Twitter'dan "Grevdeyiz" notuyla eylemlerden görüntüler paylaştı.

HEKİM GÖÇÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Sağlık emekçileri adına açıklamayı Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Laleş Tunç, iktidarın pandeminin başından itibaren salgını değil, algıyı yönettiğine vurgu yaparak “Hekim maaşlarında yapılacak iyileştirme için son olarak Mecliste gündeme getirilen ve hızla iptal edilen ek gösterge de bunlardan biridir” dedi.  SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım da iktidarın sağlık emekçilerini görmediğine vurgu yaptı. Yurt dışına göçen hekimleri hatırlatan ATO Başkanı Ali Karakoç ise 9 tıp fakültesindeki öğrenci sayısı kadar hekimin ülkeyi terk ettiğini söyledi.

AKDENİZ: HEKİMLERİMİZİN YANINDAYIZ

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz "Hak gaspının, haksızlığın olduğu yerde grev bir haktır! Hekimlerimizin yanındayız" diyerek destek verdi.

"TÜKENDİK, EMEĞİMİZ GÖRÜLMÜYOR"

15 Aralık'ta G(ö)REVDE olacaklarını duyuran TTB Merkez Konseyinin açıklamasında, Sağlıkta Dönüşüm Programıyla çökertilen sağlık sisteminin artık devam ettirilemez bir hâl aldığına dikkat çekilerek “Koronavirüs salgını mevcut sağlık otoritesinin, toplum sağlığını korumak gibi bir derdi olmadığını bir kez daha göstermiştir. Sağlık sistemi, artık sağlık değil sağlıksızlık üretmektedir. Yaşanılan bu çöküşe tanıklık eden biz sağlık emekçileri artık nefes alamıyoruz! Bilimden, yaşamdan, emekten yana değil sermayeden yana olan sağlık politikalarına sabrımız tükendi” denildi.

“Emeğimizin bu denli yok sayıldığı, değersizleştiği bir ortamda çalışamıyoruz. Emeğimiz ile alay edercesine hızla getirilen ve aynı hızla çekilen yasa tasarılarına itirazımız var” denilen TTB açıklamasında, tükenmiş, mesleği değersizleştirilmiş, emeği görmezden gelinen ve çalışma şartları sağlıksız olan sağlık emekçilerinden sağlık beklenemeyeceğine işaret edildi: TTB, "Bu nedenle 15 Aralık Çarşamba günü G(ö)REVDEYİZ. Her g(ö)rev etkinliğinde olduğu gibi her yaşta acil hastalar ve kovid-19 şüphesiyle sağlık kuruluşlarına yapılacak başvurular geri çevrilmeyecek, poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecektir” diye belirtti.

Açıklamada yurttaşlara da acil şartlar dışında sağlık kurumlarına başvurmayarak kendilerine destek olmaları çağrısı yapıldı.    

EROĞLU: MAAŞLARIMIZ ERİYOR

SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, pandeminin ortasında sağlıkçıların neden greve gittiğini herkesin sorgulamasını isteyerek “Pandemide sağlık emekçilerine güvenen halkımız bugün de bize güvenmeli” dedi. Tüm toplum için nitelikli sağlık hizmeti talep ettiklerini ve acil durumda olan hastaların tedavilerini aksatmayacakları bilgisini veren  Eroğlu “Halkımızın içi rahat olsun. Halkımız zaten acil sağlık hizmeti boyutunda sağlık hizmeti alıyor. Yani 5 hemşireden alması gereken hizmeti 2 hemşireden alıyor. Biz bunun farkındayız. Gidişatın bundan daha da kötü olmaması için bu eylem kararını aldık” diye konuştu. Sağlıkta yaşanan sorunlar nedeniyle gelecekte yurttaşların kendilerine bakacak hekim ve hemşire bulamayacağı uyarısında bulunan Eroğlu, “Bu eylemler için bu denli hızlı karar alınmasının asıl sebebi de budur. Maaşlarımız gitgide erirken sağlık sistemi de iflasa doğru sürükleniyor” dedi. Nitelikli sağlık hizmeti üretemediklerine işaret eden Eroğlu, “2022 bütçesinde koruyucu sağlık hizmetine yönelik herhangi bir artış olmadı. Hâlâ sağlık bütçesinin önemli bir kısmı şehir hastanelerine akıyor. Tüm bunlara karşı halkın sağlık hakkına erişimi için de grevde olacağız” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa