İL İL 25 KASIM EYLEMLERİ | Şiddet artıyor, iktidar seyrediyor, kadınlar sokakta

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında şiddete, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı hakları ve hayatları için sokağa çıkıyor.

İçişleri Bakanının yaptığı açıklama bile bu yıl kadın cinayetlerinin arttığını ortaya koyuyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında şiddete, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı hakları ve hayatları için sokağa çıkıyor.

 

 

25 Kasım 2021 09:04
Son Güncellenme: 25 Kasım 2021 22:57
12:45

Paylaş

SİVAS

KESK Sivas Şubeler Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadale Günü kapsamında, şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınlar anısına ağaç dikme etkinliği düzenledi. 28 Kasım Pazar günü Karşıyaka Esenyurt Mahallesi ağaçlandırma sahasında gerçekleştirilen etkinlikte KESK Kadınlar Ormanına 150 adet çam ağacı dikildi. Etkinliğe Cumhuriyet Üniversitesinden öğrenciler de destek verdi.

(Sivas/EVRENSEL)

12:29

Paylaş

ÇORUM

Çorum Kadın Platformu Kadeş Barış Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı.

Kadına yönelik şiddetin protesto edildiği, kadın cinayetlerinde ölen kadınların fotoğraf ve isimlerinin taşındığı eylemde sloganlar atıldı. (Çorum/EVRENSEL)

12:23

Paylaş

GİRESUN

Giresun Kadın Platformu alana çıkarak basın açıklaması yaptı.

Kadınlar açıklamada şunları söyledi:

  • "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz
  • Güvenceli iş güvenli gelecek talebimizden vazgeçmiyoruz
  • Örgütlenme özgürlüğü hakkımızdan vazgeçmiyoruz
  • Barış içinde yaşama talebimizden vazgeçmiyoruz
  • Şiddetsiz bir yaşam, eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi, barış, laiklik mücadelemizden vazgeçmiyoruz
  • Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz isyanımızı örgütlüyoruz."

(Giresun/EVRENSEL)

12:14

Paylaş

FINDIKLI

Rize Fındıklı'da Tahiroğlu Köprüsü'nden yürüyüşe geçen Fındıklılı kadınlar meşalelerle yürüyüş düzenledi.

Kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz" sloganları attı. (Rize/EVRENSEL)

23:26

Paylaş

MENTEŞE’DE KADINLAR ŞİDDETE KARŞI YÜRÜYÜŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

Muğla’da Menteşe Kadın Platformu, 25 Kasım için Akyol Parkında bir araya gelerek şiddete karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

Kadınlar yürüyüş sonrasında Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini Av. Alev Öztürk okudu.

Öztürk, “Bizler ülkemizde ve dünyanın her yerinde din, ahlak, gelenek bahanesiyle kadınlara itaat etmeyi dayatan, bizleri eğitimden, çalışma yaşamından ve kamusal dünyadan dışlamaya çalışan, giyimimize, bedenimize, yaşamlarımıza sürekli dil uzatan bu dinci siyaseti reddediyoruz. Biz kadınlar din ve vicdan özgürlüğünü bir hak olarak gören, kadınları inanç ve yaşam biçimleri ile düşmanlaştırmayan bir siyaset örgütlüyoruz. Kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu, şiddetle ancak örgütlenerek mücadele edebileceğimizi biliyoruz” dedi. (Muğla/EVRENSEL)

23:17

Paylaş

ANTALYA'DA KADINLAR "MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ" DEDİ

Antalya Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma gününde Kapalıyol Halk Bankası önünde toplanıp Attalos Heykeli’ne yürüdü.

“İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz”, “Sermayeye değil, kadınlara bütçe”, “Krizin bedelini yaratanlar ödesin”, “Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor” sloganlarıyla yürüyen kadınlar Attalos heykeli önünde basın açıklaması düzenledi.

Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilde okunan basın metninin Türkçesini Devrim Mol, Kürtçesini Berivan Aydın okudu. Açıklamada kadına yönelik mücadeleyi bir arada daha güçlü sürdürecekleri mesajı veren kadınlar; işsizliğe, mobbinge, düşük ücretlere, hayat pahalılığına karşı da mücadeleyi yükselteceklerini duyurdu.

Basın açıklamasını tamamlayan kadınlar erbaneler ve marakaslar eşliğinde halaylar çekti. (Antalya/EVRENSEL)

22:57

Paylaş

ANTEP: EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ

Antep'te Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Kırkayak Parkı'nda toplanıp Demokrasi Meydanı'na yürüdü.

Açıklamayı okuyan Elif Söyleyici, ”AKP-MHP iktidarı döneminde kadınların çalışma yaşamı neoliberal politikalar doğrultusunda esnek, güvencesiz, parçalı ve kayıt dışı istihdam biçimleriyle yeniden yapılandırılmaktadır. Pandemiyle ekonomik kriz bileşkesinde ilk işten çıkarılanlar kadınlar olmakta, kadın yoksulluğu ve işsizliği her geçen gün artmaktadır” dedi.

Söyleyici, "Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor, eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz, isyanımızı büyütüyoruz” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)

22:43

Paylaş

ÇANAKKALE: HAKLARIMIZ İÇİN DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM

Çanakkale’de kadınlar, Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğunun çağrısıyla “Şiddete, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı birleşelim” dedi.

Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu, EMEP, TKP, Sol Parti, CHP ve Pir Sultan Abdal Alevi Kültür Derneği’nin katılımıyla gerçekleşen açıklamada kadınlar taleplerini haykırdı.

Eylemde “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son", "Krizin yükü patronlara", "Şiddet varsa direniş de var” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan Filiz Ceylan, “Bugün, her gün adını duyduğumuz duymadığımız onlarca kadın, iş bulamadığı, çocuklarını bırakacak, sığınacak bir yeri olmadığı ve yoksulluk boynunu bir kement gibi sardığı için şiddet gördüğü evlerden dışarı çıkamıyor. Güvencesizlik, sömürü ve işsizlik derinleştikçe şiddet de katmerleniyor" dedi.

Açıklamada Dardanel’de yaşanan emek sömürüsü de hatırlatıldı: “Dardanel reklamlarındaki şatafat yalan, gerçekler acı.  Yanı başımızdaki Dardanel’de çalışan kadınlar, günlerdir tam da bu koşullara karşı seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Üç vardiya sistemiyle, günde 4-5 saat uyku ve günlük ortalama 12 saat aralıksız çalıştırılıyorlar. Yorgunluktan harap olmuş vaziyette, fabrikanın her yerinde gözetlenerek, ustabaşı küfrü ve hakaretlerine maruz kalıyorlar."

"Biz kadınlar, 8 saatlik işgünü, güvenceli iş, insanca yaşanacak bir ücret ve insanca çalışma koşulları istiyoruz. Sadece nefes almak değil, yaşamak istiyoruz” diyen Ceylan, "Bütçede kadınların şiddetten korunması, sosyal güvenceye kavuşturulması, parasız, nitelikli kreşlerin açılması için para yok. Ama beş yandaş müteahhide aktarılacak milyonlar var" dedi.

Toplumsal cinsiyete duyarlı, eşitliği sağlayan, halkçı bir bütçe ve vergide adalet istediklerini vurgulayan Ceylan, "Tek adam, tek parti yönetiminin cinsiyetçi politikalarına, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa ve kazanılmış haklarımızın yok edilmesine karşı en yakınımızdaki kadınlarla el ele verelim, dayanışmayı büyütelim" çağrısında bulundu. (Çanakkale/EVRENSEL)

22:24

Paylaş

BURSALI KADINLAR: ERKEK DEVLET ŞİDDETİNE KARŞI DİRENİŞTEYİZ

Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Fomara Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar kent meydanına yürüdü. Eyleme İstanbul’dan Ankara’ya “Beyaz Yürüyüş” gerçekleştiren hekimler ve TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı’da katıldı.

Yürüyüş boyunca kadınlar sık sık, “Hükümet istifa", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı.

Okunan açıklamada "Biz kadınlar şiddete, sömürüye karşı, yaşamın özgür özneleri olma mücadelesini uzun yıllardır ve aralıksız bir biçimde sürdürüyoruz. Kadın hak ve özgürlüğüne dair bugün ne varsa kadınların yıllardır yürüttüğü mücadelenin sonucu olduğunun farkındayız. Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz” denildi. (Bursa/EVRENSEL)

22:20

Paylaş

SAMSUNLU KADINLAR: EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ, İSYANIMIZI BÜYÜTÜYORUZ

Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla kadınlar, akşam saatlerinde Küçük Pazar önünden Akbank önüne kadar yürüyüş düzenledi.

Kadına yönelik her türlü şiddetin ve eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına dair taleplerini haykıran kadınlar, "AKP istifa", "Diyanete değil kadınlara bütçe" sloganlar attılar.

Kitlesel yürüyüşün ardından yapılan ortak basın açıklamasında "Hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor ve en yüksek sesimizle isyanımızı haykırıyoruz. Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı; sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçeye karşı isyandayız. İstanbul Sözleşmesi uygulansın demek için, katledilen kadınlar için isyandayız. İşsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına karşı, isyandayız" denildi.

Açıklmada "Şiddetsiz bir yaşam, eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi, barış, laiklik mücadelemizden asla vazgeçmiyoruz!  Barış içinde yaşama talebimizden vazgeçmiyoruz! Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz isyanımızı örgütlüyoruz" ifadelerine yer verildi.

21:58

Paylaş

İZMİRLİ KADINLAR YOKSULLUK VE ŞİDDETE KARŞI İSYANDA

İzmir'de kadınlar, İzmir Kadın Platformu'nun çağrısıyla 25 Kasım'da sokağa çıktı, "Evde, sokakta, işte, kampüste şiddet her yerde. Çözüm örgütlü mücadelede" dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı asla kabul etmediklerini söyleyen kadınlar, ILO 190'ın bir an önce imzalanması gerektiğini vurguladı.

Kadınlar "6284’ün uygulanmasını, ekonomik, sosyal, hukuksal önlemlerin derhal hayata geçirilmesini istiyoruz. Biz kadınlar şiddetin, yoksulluğun olmadığı eşit ve adil bir yaşam istiyoruz" dedi. (İzmir/EVRNESEL)

21:52

Paylaş

KAYSERİLİ KADINLAR: BİR ARAYA GELİRSEK GÜÇLÜYÜZ

Kayseri'de 25 Kasım dolayısıyla Cumhuriyet Meydan'ında basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada "Kadına yönelik şiddeti ancak bir araya gelirsek çözebiliriz" denildi.

Kayseri Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Kezban Yüksel, "AKP iktidarı tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde oluşturmayı tasarladığı yeni toplumsal düzenin inşası için kadın kazanımlarını zayıflatmayı temel almış, baskı mekanizmalarını tümüyle seferber ederek kadınları ev içinde ve kamusal alanda iradesizleştirmeye dönük saldırılarına hız vermiştir" dedi.

Yüksel, "İktidar, Taliban ile görüşebiliyor, o rejimi tanıyor. Bu pespaye erkek dayanışmasına karşı biz kadınlar dayanışmamızı, mücadelemizi büyütüyoruz ve korkun her yerde biz varız demeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. (Kayseri/EVRENSEL)

21:47

Paylaş

ELAZIĞLI KADINLAR: KADIN CİNAYETLERİ MÜNFERİT DEĞİL POLİTİK

Elazığ'da 25 Kasım dolayısıyla KESK Şubeler Platformu tarafından Hozat Garajı’nda basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasını okuyan Derya Coşkun, "Biz kadınlar şiddete, sömürüye karşı, yaşamın özgür özneleri olma mücadelesini uzun yıllardır aralıksız biçimde sürdürüyoruz" dedi.

Kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu vurgulayan Coşkun, "Bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer" dedi.

Basın açıklamasına Emek Partisi üyeleri de katıldı. (Elazığ/EVRENSEL)

21:42

Paylaş

GEBZE'DE KADINLAR ŞİDDETE VE HAK GASPLARINA KARŞI YÜRÜDÜ

Gebze Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar şiddete ve haklarına yönelik saldırılara karşı Trafo Meydanı'ndan Gebze Kent Meydanı'na yürüdü. 

Eyleme Birleşik Metal-İş ve Petrol-İş sendikalarına üye kadınlar da önlükleriyle katıldı.

Eylemde işsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, tacize, tecavüze, istismara, kadın cinayetlerine karşı sloganlar atıldı. (Gebze/EVRENSEL)

 

21:32

Paylaş

MANİSALI KADINLAR: İŞSİZLİĞE, YOKSULLUĞA KARŞI İSYANDAYIZ

Manisa Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Manolya Meydanı’nda toplandı.

“Haklarımıza, hayatlarımıza sahip çıkıyoruz” pankartıyla alana çıkan kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulansın” yazılı dövizler taşıdı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Yüksel, “İşsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına karşı isyandayız” dedi. (Manisa/EVRENSEL)

21:31

Paylaş

DİKİLİ: “ŞİDDET DÜZENİNE İTİRAZIMIZ VAR”

Dikili Kadın Platformu da Bülent Ecevit Meydanı’nda toplanarak sloganlar eşliğinde Atatürk Meydanı’na yürüdü. Burada açıklama yapan kadınlar, "Şiddet düzenine itirazımız var” dedi.

Basın açıklamasını kadınlar adına Şirin Ulusoy ve İral Kırlangı okudu. Kadınlar, “Biz kadınlar şiddetin, yoksulluğun olmadığı eşit ve adil bir yaşam istiyoruz. Bu yaşamı, Mirabel kardeşlerin özgürlük mücadelesinden ve tüm kız kardeşlerimizden aldığımız güçle hep birlikte kuracağımıza inanıyor ve bunu biliyoruz” diyerek mücadele çağrısı yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

21:29

Paylaş

ALİAĞALI KADINLAR: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YENİDEN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Aliağalı Kadınlar, Demokrasi Meydanı'nda açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan Eren Saran, "Bu yıl Aliağa'da bir kadın arkadaşımızın uğradığı şiddet kameralara yansıdı, güpegündüz çalıştığı iş yerine elinde silahla gelen oğlu tarafından bir kadın katledilmek istendi. Her şiddet olayının ardından sokaklara çıkan bizler yine haykırdık" diye konuştu.

"Ekmeğin küçüldüğü, şiddetin büyüdüğü bu karanlık tablo, milyonlarca kadını aynı sorunların tarafı haline getiriyor" diyen Saran, "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. O sözleşme yeniden yürürlüğe girecek, biz kalacağız siz gideceksiniz. Evde okulda, kampüste, sokakta, işyerlerinde, fabrikalarda bizleri hapsetmeye çalıştığınız karanlığa teslim olmayacağız" dedi.

(İzmir/EVRENSEL)
21:24

Paylaş

ADANA KADINLAR ENGELLEME GİRİŞİMİNE RAĞMEN YÜRÜDÜ

Adana'da kadınlar 5 Ocak Meydanı’ndan İnönü Parkı’na yürüyüş yaparak kadına yönelik şiddete tepki gösterdi.

Kadınların yürüyüşüne polis izin vermek istemedi. Kaldırımda da durdurulan kadınlara polis amirleri, yürüyüşün yasalara aykırı olduğunu iddia ederek engelleme girişiminde bulundu. Yürüyüşün engellenmesine kadınlar ıslıklar ve alkışlarla tepki gösterdi. Kadınlar anayasal haklarını kullandıklarını belirterek yürüyüşte ısrar edince polis yolu açmak zorunda kaldı.

Yapılan açıklamalarda “Şiddete uğrayan kadını korumak ve şiddeti ortadan kaldırmak öncelikle devletin sorumluluğundadır. İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanmalı, sözleşmelerin gerekleri yerine getirilmeli, acil tedbirler alınmalıdır. Şiddete karşı bütünlüklü yasaların çıkarılabilmesi için, kadınların taleplerine kulak verilmelidir” denildi. (Adana/EVRENSEL)

21:20

Paylaş

ESKİŞEHİRLİ KADINLAR: KIZKARDEŞLERİMİZİN YASINI TUTMAKTAN BIKTIK

Eskişehir'de kadınlar 25 Kasım'da sokağa çıktı. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısı ile bir araya gelen kadınlar "Şiddete, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı mücadeleyi büyütüyoruz" dedi.

Yapılan açıklamada “Biz kadınlar özgürlük, adalet, eşitlik istiyoruz! Bir gece vakti İstanbul Sözleşmesini fesheden AKP bir şeyi unutuyor; İstanbul Sözleşmesi biziz. Sokaktayız. Sokakları terk etmeyeceğiz. Erkekler tarafından öldürülen, tacize tecavüze uğrayan kız kardeşlerimizin yasını tutmaktan bıktık. Öfkeliyiz. Örgütlü mücadelemizin gücüyle, isyan çığlıklarıyla buradayız. Haklarımızı ve hayatlarımızı almaya çoğalarak geliyoruz" denildi. (Eskişehir/EVRENSEL)

21:06

Paylaş

KOCAELİ'DE KADINLAR ALANDA

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi’nin çağrısıyla İzmit Cumhuriyet Parkı’nda toplanan kadınlar, İnsan Hakları Parkı’na yürüdü.

“Kadın cinayetleri politiktir”, “Dünyayı istiyoruz, kırıntı değil”, “Genel grev, genel direniş” sloganlarıyla yürüyen kadınlar İnsan Hakları Parkı’nda açıklama gerçekleştirdi.

(Kocaeli/EVRENSEL)

21:02

Paylaş

İSTANBUL'DA POLİS KADINLARA BİBER GAZIYLA MÜDAHALE ETTİ

Tünel Meydan'ında toplanan kadınlar İstiklal Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen kadınların önü Rus Konsolosluğu önünde kesildi. Kadınlar bu tutumun bir yasaklama olduğunu söyleyerek barikatların açılmasını istedi. Polis barikatları kaldırmayınca kadınlar barikata yüklendiler. Polis gazla müdahale ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)

20:58

Paylaş

ANKARALI KADINLAR: HAKLARIMIZ İÇİN SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Gününde Ankara'da kadınlar Sakarya Caddesinde toplandı.

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar "İşsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, katliamlara ve savaşlara karşı eşit ve özgür bir toplum için isyandayız. İstanbul Sözleşmesi ve daha nice haklarımız için, tüm saldırılara karşın sokaklarda olmaya devam edeceğiz" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

20:39

Paylaş

BALIKESİRLİ KADINAR: ŞİDDETE, EŞİTSİZLİĞE, CİNAYETLERE, YOKSULLUĞA HAYIR

Balıkesir'in Edremit, Altınoluk, Burhaniye, Ayvalık ve Bandırma ilçeleri ile kent merkezinde sokağa çıkan kadınlar, öfkelerini dile getirip taleplerini haykırdılar.

Bandırma'da kortej oluşturarak yürüyüşle geçen kadınlar, yol boyunca coşkulu sloganlar attı. Altınolukta Cumhuriyet Meydanı'nda mini bir skeç canlandıran kadınlar, adaleti yargıladılar.

Yapılan basın açıklamasında AKP hükümetinin tekçi, cinsiyetçi, eril, gerici, dinci bir anlayışla kadınların hâk ve özgürlüklerine saldırdığını, İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çıkıldığını vurguladılar. AKP'nin kadınları eve hapsetmek, kamusal alandan dışlayarak köleleştirmek istediğini söyleyen kadınlar, bunu asla kabul etmeyeceklerini belirttiler.

Ekonomik şiddetin ve yoksulluğun en çok kadınları vurduğunu, bu durumun kadınlara yönelik şiddet ve cinayetleri teşvik ettiğini dile getirdiler.

Açıklama sırasında; "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Mutfakları bıraktık, sokaktayız", "Krizin yükünü çekmeyeceğiz", "Hükümet istifa" sloganları atıldı. Tencere ve tava çalındı. (Balıkesir/EVRENSEL)

20:10

Paylaş

BURSA BAROSU: ŞİDDET VE AYRIMCILIKLA MÜCADEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi, yaptığı basın açık açıklamasıyla "Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Açıklamayı okuyan Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Müge Kaya, dünyanın her yerinde kadınların cinsiyete dayalı ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadeleyi sürdürmekte olduğunu söyledi.

Resmi olmayan verilere göre sadece bu yıl ülkemizde 350 kadının öldürüldüğünü aktaran Kaya, “Yasaların eksiksiz uygulanması konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamalarını takip etmeyi, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

20:01

Paylaş

BORNOVA'DA KADINLAR "YOKSULLUK VE ŞİDDETE KARŞI GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZ" DEDİ

Bornova Kadın Platformu, “Yoksulluk ve şiddete karşı çaresiz değiliz, gücümüz birliğimiz” sloganıyla Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde “Kadın cinayetleri politiktir”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Krizin yükü patronlara” sloganları atıldı.

Eşitlik haklarından, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini dile getiren kadınlar adına basın açıklamasını Fatma Ertaş okudu.

Şiddeti önlemek için devletin adım atmadığına dikkat çeken Ertaş, “Kadınları giderek daha fazla oranda güvencesiz ve niteliksiz işlere mahkûm eden, bakım yüklerini arttıran, şiddeti derinleştiren, yoksullaştırıp çaresizliğe iten, sürekli haklarına göz diken, şiddeti yeniden ve yeniden üreten bu sömürü düzenini kabul etmiyoruz. Yoksulluğun da şiddetin de kaderimiz olmadığını biliyoruz. Bu yüzden haklarımızın bir tekinden bile vazgeçmeye niyetimiz yok” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

19:52

Paylaş

CHP KADIN KOLLARI: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ!

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 25 Kasım'da yaptığı açıklamada "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

 

Nazlıaka, "Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı, tek adamın kararıyla çıkılmasını asla kabul etmiyoruz! İlk seçimlerde kadın düşmanı zihniyeti sandığa gömeceğiz ve bir hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)

19:46

Paylaş

DERSİM'DE BARO VE BELEDİYEDEN ŞİDDETE KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ

Dersim'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Belediye ile Baro, şiddet mağduru kadınlara yönelik psikolojik ve sosyal destek çalışmalarında güç birliği yapmak için protokol imzaladı.

Protokol törenine Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay, Baro avukatlarından Eda Erdoğan Can, Fatma Kalsen, Çağla Yolaşan ve belediyenin kadın çalışanları katıldı.

Protokol; Kadın Yaşam Merkezinde ihtiyaç duyan, şiddetle karşı karşıya kalma tehlikesi bulunan, şiddete uğrayan kadın, çocuk ve LGBT bireylerin hukuki yardım talebinin temini için tarafların ortak hareket ederek iş birliği içerisinde olması amaçlanıyor. (Dersim/EVRENSEL)

19:30

Paylaş

GENEL-İŞ 2'NO'LU ŞUBE KADIN KOMİSYONU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMİYORUZ

Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Kültürpark Gençlik Tiyatrosu'nda işçi kadınlarla buluştu.

İşçi kadınlarla etkinlik düzenleyen Genel-İş 2 No'lu Kadın Komisyonu, tiyatro oyunu ile sahnede yer aldı.

Kadınlar adına konuşan Çağrı Özay, kadınların kazanımlarıyla elde ettikleri haklarından asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Özay, "Omuz omuza, daha fazla eksilmeden, incinmeden, nice hakları kazandığımız günlerde görüşeceğiz" dedi. Özay ayrıca İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Etkinlik müzik dinletisi ve doğaçlama tiyatro oyunuyla son buldu. (İzmir/EVRENSEL)

19:20

Paylaş

DEÜ HASTANESİNDE ÇALIŞAN KADINLAR: ILO 19 İMZALANSIN

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesinde çalışan Sağlık-İş üyesi kadınlar, hastane içinde 25 Kasım dolayısıyla açıklama yaptı.

Taleplerini dile getiren kadınlar, “Yaşama ve yaşatmaya karşı gücü olan kadınlar, yaşamın içinde her fırsatta ayrımcılığa, baskıya, yok edilmeye karşı savaş vermek zorunda bırakılıyor. Yasalar bizi korumuyor” dedi.

Sağlık emekçisi kadınlar olarak kendilerini tüketen şartlarda çalıştıklarını söyleyen kadınlar, “Gece mesailerinde çalışıyoruz, servis talep ediyoruz. 7/24 kreş hakkı, refakat hakkı istiyoruz. Yıpranma payı, erken emeklilik haklarımızı, personel eksikliğinin giderilerek çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz. Zamlar nedeniyle boğulduğumuz yaşamımız üzerinden vergi yükünün kaldırılmasını istiyoruz. ILO 190 sayılı işyerinde şiddet ve tacizle mücadele sözleşmesinin onaylanmasını ve İstanbul Sözleşmesi’nin kabul edilmesini istiyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)

18:52

Paylaş

SOMA: “EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ”

Manisa'nın Soma ilçesinde Soma Kadın Platformu açıklama yaptı.

Cengiz Topel Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Duygu Balcı ile Yağmur Yaman okudu.

Kadınlar, "Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; kadına yönelik şiddet politiktir ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer. Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyor, eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi.

Kadınlar taleplerini dile getirerek, "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Güvenceli iş, güvenli gelecek talebimizden vazgeçmiyoruz. Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi. (Manisa/EVRENSEL)

18:48

Paylaş

DİDİMLİ KADINLAR: İSYANIMIZI BÜYÜTÜYORUZ

Didim Kadın Platformu yaptığı basın açıklamasıyla, “Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlardan hesap soruyoruz” dedi.

Didim Kent Meydanında düzenlenen basın açıklamasına Kadın Platforma bağlı sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Didim Cemevi üyesi kadınlar cemevinde toplanarak, katledilen kadınların fotoğraflarıyla Kent Meydanı’na kadar yürüdü. Kadınlar, alanda İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha haykırdı.

Basın açıklamasını okuyan Zerrin Alparslan “Her alanda karşımıza çıkan şiddete karşı seçeneksiz değiliz! Seçenek biz kadınlarız! Seçenek biz kadınların birlikte mücadele etmesi, seçenek kadın dayanışması. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’nde, Şiddete, eşitsizliğe, adaletsizliğe, yoksulluğa, sömürüye ve her türden gericiliğe karşı dünyanın dört bir yanında tüm kız kardeşlerimizi sesimizi birleştirmeye, umudumuzu büyütmeye, kayaları çatlatıp, tohumlarımızı yeşertmeye, birlik olmaya çağırıyoruz” dedi. (Aydın/EVRENSEL)

18:41

Paylaş

BUCA: “ŞİDDETE VE YOKSULLUĞA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”

İzmir’in Buca ilçesinde kadınlar yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

Forbes Sevgi Yolundaki Madenci Anıtı önünde toplanan kadınlar, "Kadın cinayetleri politiktir", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları eşliğinde Buca Belediyesi Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Merkezi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Açıklamaya Buca Kent Konseyi, BEKEV ve EMEP’li kadınlar katıldı.

Kadınlar adına açıklamayı BEKEV’den Hatice okudu. Tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, yoksulluğa karşı mücadeleye çağrıldı.

Yoksulluk ve sefaletin her gün daha da arttığını ifade eden Hatice, “İşten ilk atılanlar kadınlar oluyor, kadınların kayıt dışı çalışması artıyor, kadınlar güvencesiz ve esnek çalıştırılıyor. Ekonomik kriz biz kadınlara ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddet olarak dönüyor. Ülke batıyor ama iktidar kadınlarla, kadın mücadelesiyle uğraşıyor. Kadınları mahkûm etmek istedikleri bu sömürü düzenini kabul etmiyoruz” dedi.

Hatice, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, yoksulluğa karşı mücadeleye çağrıldı.

Buca Kent Konseyi adına da avukat Melike Özdemir konuşma yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

18:19

Paylaş

İSTANBUL'DA KADINLAR ŞİDDETE KARŞI ALANDA

İstanbul’da kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde Taksim Tünel Meydanı'nda toplandı.

"Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları atan kadınlar, LGBTİ bayrakları ve hükümeti istifaya çağıran dövizler taşıdı.

Kadınlar, emeklerinin sömürülmesini, şiddeti, baskıyı, yaşamlarına müdahaleyi, ekonomik krizin yükünün kendilerine yüklenmesini alkış, slogan ve ıslıklarla protesto etti.

"Erkek-devlet şiddetine karşı isyanımız bitmiyor, bitmedi büyüyor. Hayatlarımız için mücadeleye" yazılı pankart açıldı. Katledilen kadınların, tutuklu Kürt kadın siyasetçilerin, ölmemek için öldürmek zorunda kalan kadınların ve Cumartesi Anneleri'nin isimleri okundu, hep bir ağızdan “Burada” denildi.

17:49

Paylaş

SAKARYA: SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslarası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde Sakarya'da kadınlar sokağa çıktı.

Sakarya Kadın Platformu tarafından düzenlenen eylemde "Kadın cinayetleri politiktir" denildi ve kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin cezasız bırakıldığı vurgulandı. Açıklamada iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek şiddeti ve cinayetleri özendirdiği vurgulandı.

Kadınlar "Yaşasın kadın dayanışması", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" yazılı dövizlerlerle, ortak talepleri için birlikte mücadele çağrısı yaptı. (Sakarya/EVRENSEL)

17:12

Paylaş

DİYARBAKIR'DA KADINLAR POLİS MÜDAHALESİNE RAĞMEN YÜRÜDÜ

Diyarbakır'da yoksulluğa ve erkek şiddetine karşı yürüyen kadınlara polis müdahale etti. Çevik kuvvet, çok sayıda kadını darbetti. Kadınlar müdahaleye rağmen yürüdü.

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kayapınar'daki Dünya Kavşağı’nda bir araya geldi.

"Dem dema azadiye jineye (Zaman kadın özgürlük zamanı)" pankartını açan kadınlar, "Ölmek istemiyoruz", "Hayatımızdan haklarımızdan vazgeçemiyoruz", "Kadınlar konuşacak, katiller hesap verecek", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Li ber kujera seri hilde" dövizlerini taşıdı.

TENCERE TAVALARLA SES ÇIKARDILAR

Artan hayat pahalılığına, düşen alım gücüne dikkat çekmek için tencere tavalarla ses çıkaran kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadi", "Yoksulluğa isyan ediyoruz", "Biji berxwedana jinan", "Savaşa değil kadınlara bütçe" ve “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atarak yürüyüşe geçti.

ARBEDE YAŞANDI

Yürüyüşe geçen kadınların polis tarafından durdurulması üzerine gerginlik yaşandı. Yürüyüşün engellenmesi üzerine kadınlar zılgıtlar, sloganlar ve ellerindeki tavalarla duruma tepki gösterdiler. Polisle müzakere devam ederken arbede yaşandı.

Müzakere sonucu yürüyüş kararı alındı. Kadınlar müdahaleye rağmen yürüyüşlerini sürdürdü.

(Diyarbakır/EVRENSEL)

{{448760}} 

17:08

Paylaş

KAYSERİ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU’NDAN 25 KASIM AÇIKLAMASI

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde basın açıklaması yaptı. Baronun Kadın Komisyonu Başkanı Eylem Sarıoğlu, “Şiddetin nedeni eşitsizlik” dedi ve taleplerini sıraladı.

"Her gününü ölüm ve şiddet korkusuyla geçiren; yaşamın her alanında eşitsizliğe maruz kalan kadınlar artık daha etkili çözümler istiyor" diyen Sarıoğlu, “Yasal mevzuat maalesef tek başına kadınları korumaya yetmiyor ve kadına yönelik şiddet artarak devam ediyor. Çünkü ülkemizde mevzuatla uygulama arasında ciddi anlamda farklılıklar bulunmaktadır" tespitinde bulundu.

Sarıoğlu, "Şiddeti, kaynağına odaklı çözümler geliştirerek ve bu mücadelenin toplumsal düzeyde, genele yayılarak etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmesini sağlayarak ve sonucunda toplumsal zihniyet dönüşümünü sağlayarak önleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonunun talepleri şöyle:

  • İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa uygulansın,
  • Şiddeti önlemek ve sona erdirmek için uluslararası sözleşmelerde taahhüt edilen düzenlemeler yapılsın ve uygulansın,
  • Şiddet mağduru korunsun, şiddet uygulayan cezalandırılsın,
  • Kadın cinayetlerinde hiçbir takdiri indirim uygulamadan en üst sınırdan ceza verilsin, bu suçların asla af kapsamına alınmasın,
  • Başta ailelere olmak üzere toplumun tüm kesimlerine toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilsin ve okullarda müfredata ders olarak konulsun,
  • Kadın istihdamı artırılsın,
  • Kız çocuklarının eğitimden çekilmesine sebep olan 4+4+4 şeklinde devam eden eğitim sisteminden vazgeçilsin, 8 yıllık zorunlu eğitime geçilsin,
  • Şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için barolar da içinde olmak üzere bu alanda sorumluluğu olan tüm kurumlarla işbirliği sağlansın.

(Kayseri/EVRENSEL)

16:55

Paylaş

ORTANCALI KADINLAR, KADINA YÖNELİK ŞİDDETE TEPKİ GÖSTERDİ

Muğla’nın Ortaca ilçesinde kadınlar 25 Kasım için Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklamayı kadınlar adına Nejlin Yalçın okudu. Şiddete karşı mücadele çağrısı yapan kadınlar, taşıdıkları “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kadın şiddetine hayır” yazılı dövizlerle şiddete tepki gösterdi.

(Muğla/EVRENSEL)

16:50

Paylaş

ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE 25 KASIM PANKARTINA ENGEL

Ankara Üniversitesi'nde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününe ilişkin pankart asmak isteyen siyasal bilgiler fakültesi öğrencileri, özel güvenlik birimi tarafından engellendi.

(Ankara/EVRENSEL)

16:32

Paylaş

GREVDEKİ BAKIRKÖY İŞÇİLERİ: SIFIR ZAM DAYATMAK DA ŞİDDETTİR

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Bakırköy meydandan seslenen grevci kadınlar, “Greve çıkan işçiyi işten atmakla tehdit etmek de, sıfır zam dayatmak da şiddettir” dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)

15:29

Paylaş

VAN'DA KADINLARDAN 25 KASIM YÜRÜYÜŞÜ

Van Kadın Platformu tarafından Musa Anter Parkı'nda basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı Van Kadın Platformu adına okuyan Zeynep Tağtekin, "Bölgede ve yerelde erkek şiddeti, devletin özel savaş politikası ile birleşmiş ve kadına, çocuğa yönelik saldırılar her geçen gün daha da artmıştır. Yaşanan olayların faillerine yönelik uygulanan cezasızlık politikaları başka olayların da ortaya çıkmasına zemin oluşturmuştur. Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze uğrayan İpek Er, intihar etmiştir. Bu bir intihar değil, kadın cinayetidir. İpek Er’i değil Musa Orhan’ı koruyan yargı yine aynı zamanda bu olay  karşısında susmayanları cezalandırmaya devam etmiştir. İlimizde iki kız öğrenci Talip K. adlı uzman çavuş tarafından hem cinsel istismara uğramış hem de şiddet görmüştür. Tüm bunlar AKP ve MHP iktidarının bölge özelinde uyguladığı özel savaş ve asimilasyon politikalarının önemli örnekleridir" dedi.

Açıklamanın ardınan kadınlar, Kazım Karabekir caddesi üzerinde sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptı. (Van/EVRENSEL)

 

15:24

Paylaş

BATMAN'DA YÜRÜYÜŞ

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Batman'da yürüyüş düzenliyor. "Savaşa, şiddete , yoksulluğa karşı Kadın özgürlük zamanı" pankartının açıldığı yürüyüşe çok sayıda kadın katıldı. (MA)

 

15:05

Paylaş

SAMATYA'DA SAĞLIK EMEKÇİSİ KADINLARDAN İŞ YERİ EYLEMİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Aksaray Şubesi, Samatya’da bulunan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 25 Kasım eylemi gerçekleştirdi. Hastane Başhekimlik binası önünde yapılan basın açıklamasında sağlık emekçisi kadınlar şiddete, derinleşen yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı taleplerini dile getirdi; “Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz, isyanımızı büyütüyoruz” dedi.

14:56

Paylaş

DERSİM’DEN KADINLAR: MÜCADELE TEK SEÇENEK!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma gününde Dersim Kadın platformunun çağrısıyla Seyit Rıza meydanında bir araya gelen kadınlar, “Mücadele yaşamak için tek seçenek” dedi.

Platform adına açıklamayı okuyan Fatoş Argın, dünyanın dört bir yanında kadınların şiddeti ve savaşları üreten erkek egemen kapitalizme karşı itirazların daha fazla duyurmak için   meydanlarda olduğunu kaydetti.

FUHUŞ ÇETESİ İDDİALARI ARAŞTIRILSIN

Kürt kadın siyasetçilerin ve kurumlarının kadın düşmanı politikalardan en çok payı aldığını ve iktidarın kadına yönelik şiddetle mücadele de nasıl bir yol haritası izlediğini gösterdiğini kaydeden Argın, “Neredeyse iki yıldır Gülistan Doku’dan haber alamıyoruz. Kentimizde fuhuş çetesi gibi önemli iddialar gündeme geliyor. Bu iddiaların araştırılması ve gereğinin yapılmasını istiyoruz. Afganistan’daki Taliban’la inanç olarak bir farklarının olmadığını söyleyen iktidar cihatçı terör örgütü temsilcilerini resmi davetle ülkeye çağırıyor. Kadınların medeni haklarını garantileyen laiklik kırıntılarına da göz dikileceği adeta ilan ediliyor” diye konuştu.

"HER ALANDA MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Mücadelenin, yaşamak için tek seçenek olduğunu belirten Argın, “Tüm kadınları şiddetin, yoksulluğun, işsizliğin, eşitsizliğin karşısında bu tek seçeneğin bir parçası olmaya, evlerden sokaklara, işyerlerinden okullara bulunduğumuz her alanda mücadele etmeye çağırıyoruz” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)

14:51

Paylaş

TOBB ÜNİVERSİTESİNDEN GENÇ KADINLAR: ‘KADINLAR TALEPLERİNİ MÜCADELE İLE KAZANABİLİR’

Abbas VURAL
Ankara

Kadınlara yönelik saldırıların her alanda çoğaldığı Türkiye’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününün anlam ve önemini TOBB Üniversitesinden genç kadınlar ile konuştuk. 25 Kasım’ın kendileri için ne ifade ettiği sorusuna kadınlar, taleplerini dile getirebilmeleri için fırsat sunan, umut verici bir gün sözleriyle cevap verdiler. 25 Kasım’ın bugünkü önemini daha iyi açıklayabilmek için işin tarihsel sürecine ilişkin birkaç cümleyle ifade eden kadınlar, Türkiye’de hiçbir zaman kadınların toplum içinde erkekler kadar eşit olmadığını fakat geçmişe oranla hak ve özgürlüklerinin bugün daha çok daha kısıtlı olduğunu aktardı.

İstanbul Sözleşmesinin yasal süreçlerde kadınların lehine olduğunu ama sözleşmenin feshi ile birlikte  erkeklerin muhtemel saldırılar için daha fazla özgüven kazandıklarını söyleyen kadınlar güvencelerinin ellerinden alındığını belirterek  kalıcı çözümün aslında İstanbul Sözleşmesi değil gerçek bir hukuk devletinin inşasında saklı olduğunu söyledi. Hak ve özgürlüklerin teminine dair hiçbir ülkede kadınlara yukarıdan birileri tarafından bir güvence bahşedilmediğini söyleyen kadınlar, 25 Kasım’ın ışığında talepleri için mücadele ederek haklarını Avrupalı kadınlar gibi kendilerinin kazanmaları gerektiğini ifade etti.

Bundan 10 yıl sonra nasıl bir Türkiye’de yaşamak istediklerini sorduğumuzda ise kadınlar, güvensizlik ve geleceksizliğin kendilerini göç etmeye teşvik ettiğini ama hala Türkiye’de yaşıyor olurlarsa geceleri dışarıda rahatça dolaşabildikleri, hemcinsleri ile kadın hakları konusunda fikir ayrılıkları yaşamadıkları, toplum içerisinde ayrımcılığa uğramadıkları güvenli bir ülkede yaşamak istediklerini söyledi.  Kadınlar son olarak bu yazıyı okuyan bütün kadın okuyucuların yaşadıkları haksızlıklara karşı sessiz kalmamalarını ve birlik olmalarını dilediklerini ekleyerek sözlerine son verdi.

14:47

Paylaş

İZMİR BAROSU: KADINLARLA YAN YANA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İzmir Barosu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla baro binası önünden Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş yaptı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan  açıklamada İzmir Barosu Kadın Komisyonu olarak şiddet gören, güçlü olmak zorunda bırakılan, mutsuz edilen tek bir kadın kalmayana dek isyan etmeye, itiraz etmeye ve yan yana olmaya devam edeceklerini söylediler.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLME KARARI GERİ ÇEKİLMELİ"

Açıklamayı İzmir Baro Başkan Yardımcısı, Kadın Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Perihan Kayadelen, AKP Hükümetinin bu yıl da kadına yönelik şiddeti engellemeye dönük hiçbir adımın atmadığını söyleyerek sözlerine başladı.

Kayadelen, "İktidarın 2022 yılındaki en çarpıcı icraatı kuşkusuz ki İstanbul Sözleşmesi’nden nefret söylemi içeren beyanlarla çekilmesi oldu. Bizler, sözleşmeye yönelik iktidar iddialarının ve söylemlerin gerçek olmadığını, iktidarın sözleşmeden çıkmaktaki asıl niyetin, aynı çizgide olduklarını beyan ettikleri Taliban gibi kadını eve hapsetmek ve kadını birey olarak kabul etmemek olduğunu gayet iyi biliyoruz. İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı geri çekilmeli, ceza kanunlarında kadınlara yönelik suçlara ilişkin ayrı bir suç ve ceza politikası tanımlanmalıdır" dedi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ"

Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün yaşamı boyunca erkek arkadaşı, sevgilisi, nişanlısı ya da eşi tarafından en az bir kez fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldığını, her 3 kadından birinin en az bir kez ısrarlı takip davranışına maruz kaldığını ve 20-24 yaş grubundaki kadınların yüzde 15’nin 18 yaşından önce, çocuk yaşta iken evlendirildiğini hatırlatan Kayadelen, "Tüm bu veriler de bize gösteriyor ki, kadınların kadın olmaktan kaynaklı olarak maruz kaldıkları bir şiddet vardır. Önlenmesi için konuya bütünlüklü politik yaklaşıma sahip bir mücadele ve araçlar gereklidir. İstanbul Sözleşmesi gereklidir, vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

"HAK İHLALLERİNE KARŞI MÜCADELEYİ SURDÜRECEĞİZ"

Bütün şiddet biçimlerinin ve nefret söylemlerinin karşısında olduklarını  ve tüm kazanımlara sahip çıkmaya devam edeceklerini söyleyen Kayadelen, "İzmir Barosu Kadın Hakları merkezi ve tüm birimlerimizle; merkezimize yapılan tüm başvurularda kadınların yanında olmaya, yasaların uygulanmasında hak ihlallerini engellemeye ve haklarımız için mücadeleye ortak olmayı sürdüreceğiz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

14:43

Paylaş

TTB: BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEMEK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu tarafından yapılan açıklamada, “Bir Kişi Daha Eksilmemek İçin, Kadın Dayanışmasını Büyütmek İçin, Kadına Yönelik Her Türlü Şiddete Karşı Mücadelemizi Sürdüreceğiz” denildi. 

“Bizler 6 yıldır, her 19 Kasım, Doktor Aynur Dağdemir’in görev yaptığı hastanede birlikte çalıştığı arkadaşını, eski eşinin şiddetinden korumak isterken bıçaklanarak katledilişinin acısını haykırmaya devam ediyoruz. Şiddet ikliminin, sağlık alanına ve kadına yönelik sonuçları ile yüz yüze kalan biz kadın sağlıkçılar isyanımızı bugünde de haykırmaya devam ediyoruz.” denilen açıklamada, “İçinde bulunduğumuz COVID-19 pandemisi sürecinde yoksulluğu daha da artan, evde bakım yükünün neredeyse tamamının yüklendiği, eve kapanmalar ile şiddete daha çok maruz kaldığı tüm dünyada istatistiklerle ortaya konmuş kadınların, maruz kaldığı şiddeti önlemek ve kazanımlarını geliştirmek yerine, üstelik kadınların tüm renkleri ile “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” diye haykırmalarına ve itirazlarına rağmen sözleşmeden çekilme kararı uygulanmıştır.
Kadınların yerinin evi olduğunu sürekli yineleyen, 3-5 çocuk yapmasını salık veren, aileyi kutsayan politikaları ile kadınların bedenleri ve hayatları ile ilgili kararlarını denetim altına almaya çalışan ve bu nedenle kadın mücadelelerini hedef haline getirerek her fırsatta mücadeleyle elde ettikleri kazanımları yok etmeye çalışan siyasal iktidar kadına yönelik şiddetin artmasına güç vermektedir.
Kadın düşmanı politikalar nedeniyle artan kadına yönelik şiddeti kendi çalışma alanlarımızda da görüyoruz. Özellikle son yaşanan olaylarda erkek hastalar tarafından kadın sağlık çalışanlarına yönelik art arda gelen saldırılara tanıklık ediyoruz, elbette bunların tesadüf olmadığını, toplumsal cinsiyet rollerinden bağımsız olmadığını biliyoruz.” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

14:33

Paylaş

ODTÜ'LÜ KADINLARDAN YÜRÜYÜŞE ÇAĞRI

ODTÜ’lü kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü için dün akşam saat 21.00’de ODTÜ yurtlar bölgesinde toplandı. Kadınlar, kampüste maruz kaldıkları polis şiddetine ve erkek şiddetine karşı eşit ve güvenli bir kampüs için yürüdü.

Yurtlar bölgesinde bulunan kadın yurtlarına yürüyüşe katılmaları için çağrıda bulunan ODTÜ’lü Kadınlar, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Şiddete karşı bir aradayız”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganlarıyla taleplerini ve birlikteliklerini dile getirdi.

Kadın yurtlarında gece 12’de sonra yurda geç gelen öğrencilerin savunma yazmak zorunda bırakılmasına karşı “Turnike, danışma, savunma; bu abluka dağıtılacak” sloganlarıyla birlikte kadınlar, eşit ve özgür bir kampüs talep etti.

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğini belirten ODTÜ’lü Kadınlar, bugün Ankara Kadın Platformunun düzenlediği mitinge çağrı yaptı. (Ankara/EVRENSEL)

14:14

Paylaş

GIDA-İŞ: ŞİDDETİN TEMEL DAYANAKLARINDAN BİRİ OLAN YOKSULLUĞA KARŞI DA MÜCADELE YÜRÜTMELİYİZ

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ILO 190 sayılı sözleşmeye dikkat çekti, “Şiddeti tek taraflı ısrarlı takip, tehdit, sözlü kötü muamele gibi geniş kapsamlı olarak tanımlaması ve herkesi kapsamasıyla şiddete karşı mücadele için önemli bir yol haritasıdır” dedi.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa