20 Kasım 2021 13:27

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan "Kara kış fonunu hemen kur" çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Kara kış fonunu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver" çağrısında bulundu, 6 talep sıraladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gıda sektörü paydaşlarıyla bir araya gelip AKP iktidarına "Kara kış fonunu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver" çağrısında bulundu; 6 talep sıraladı.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Kara Kışla Mücadele Hareketi" kapsamında gıda sektörü paydaşlarıyla bir arayageleceğini duyurmuştu. Toplantının ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Saray iktidarı tümden aklını yitirmiş durumda ve ülkeyi hızla uçuruma sürüklemektedir" dedi.

Erdoğan'ın son hamleleriyle TL'nin değerindeki erimenin sürdüğünü vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Dolar 11 liranın üzerine çıktı, daha da nereye çıkacağını kimse bilmiyor ama bu duruma alışmayacağız. Biz saraydan artık durmasını istiyoruz. Sadece durmasını. Bu saray ve şahsım iktidarı belli ki ülkeyi de halkımızı da gözden çıkarmış. İşte bu yüzden bizlere büyük bir sorumluluk düşüyor bunun farkındayız'' ifadelerini kullandı.

''HAYATİ KONULARDAN BİRİ GIDAYA ERİŞİM''

Kılıçdaroğlu, ''Enerji konusunda verdiğimiz mücadelenin yanına yeni bir cephe açacağımız ifade etmiştim. Gıda mücadelesi... Türkiye'de 14 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor. 7 milyon 587 bin 123 kişinin aylık geliri asgari ücretin 3'te 1'i. Her geçen gün çocuklarımız daha büyük bir açlığa, daha derin bir sefalete sürükleniyor. İşte bu yüzden kara kış şartlarında en hayati konulardan biri insanımızın gıdaya erişimi'' diye konuştu.

6 TALEP

Erdoğan'a seslenen Kılıçdaroğlu, ''Gereğini yaparsa, buradan siyasi puan alacağını o da biliyor ben de biliyorum. İnanın hiç umurumda değil. Yeter ki insanımızın onuru, haysiyeti daha fazla zedelenmesin. Kara kış fonunu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver. Mutfaktaki yangını hafifletmek için şu sayacaklarımın derhal uygulanmasını talep ediyorum'' diyen Kılıçdaoğlu, maddeleri şöyle sıraladı:

  1. "Ziraat Bankası kuruluş amacına uygun hareket ederek çiftçiye derhal 3 ay geri ödemezsiz, faizsiz kredi vermeli.
  2. Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli ve geliri oranında yeniden yapılandırılmalı. Çiftçinin kullandığı elektrikte KDV, TRT payı gibi ek kalemler derhal kaldırılmalı.
  3. Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde takibe düşmüş çiftçilerimizin borçlarına gelen faziler, derhal silinmeli. Kredilerin geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.
  4. Tarımsal üretimde kullanılan mazotta KDV önümüzdeki 6 ay kaldırılmalı. Tarımsal girdi destekleri en az 2 katına çıkarılmalı.
  5. Tüketiciye nefes aldırabilmek için gıda ürünlerinin çoğunda uygulanan yüzde 8'lik KDV önümüzdeki 6 ay boyunca sıfırlanmalı.
  6. CHP'li belediyelerin pek çoğu kooperatiflerle iş birliği yaparak ucuz ve kaliteli gıdaya erişim imkanı sunuyor. Kara kışta bunu hızlıca yaygınlaştıracağız. Tüm belediyelerde de bu uygulama hayata geçirilmeli."

MARKETLERE 10 ÜRÜN İÇİN ÇAĞRI

Kılıçdaroğlu, ''Marketlerden de bir talebim var. 10 temel gıda ürününe, enflasyon zamlarını yansıtmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyon altında yansıtın. Bazı ürünlerde zarar etmeyi göze alın. İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı kesinlikle tazmin edeceğiz. Un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay 1 çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın. İktidara gelir gelmez tüm zararlarınızı hızlıca telafi edeceğiz. Bununla ilgili tüm üst düzey zincir market yöneticilerine mektup göndereceğim'' dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fahrettin Koca: İki doz aşısını yaptıranların sayısı bugün 50 milyonu geçti

SONRAKİ HABER

Umudun umutsuzluğu | Zeytin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...