22 Eylül 2021 13:59

Çanakkale Köprüsü'ne verilen garantiyle şirkete hazineden yılda 190 milyon aktarılacak

Yap-işlet-devret modeli ile yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti toplam yaklaşık 327 TL’yi buluyor. Geçiş garantisi nedeniyle hazineden yılda 190 milyon avro şirkete aktarılacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yap-işlet-devret modeli ile Çanakkale Boğazı’na inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti 15 avro+KDV oldu. 18 Mart 2022’de açılması beklenen köprünün açılışıyla beraber köprüyü 11 yıl boyunca Limak-Daelim-SK-E&C Yapı işletecek. Geçiş garantisi nedeniyle hazineden yılda 190 milyon avronun söz konusu şirketlere aktarılacağı tahmin edilirken, söz konusu köprüyü kullanmanın maliyeti otoyol ücreti de dahil edildiğinde bugünkü kur ile yaklaşık 327 TL.

Çanakkale Köprüsü ile ilgili Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu, “Köprü açıldığı zaman köprünün geçiş ücreti 15 avro olacaktır. Havanın güllük gülistanlık olduğunu düşündüğünüz bir günde 30 dakika, burada trafiğin ve kuyruğun olmadığı bir günde 30 dakika ama saatler süren yolculuklar” dedi. Araçların köprüye ödeyeceği 15 avro+KDV olarak belirlendi. 

Çanakkale Köprüsü bağlantılı otoyolda kilometre başına ücretler 0.05 avro+KDV olacak. Bugünkü kur ile 151 lira+KDV olan köprü fiyatına da bugünkü kur ile yaklaşık 175 TL olan otoyol fiyatı eklenince, köprüden geçiş maliyeti toplam yaklaşık 327 TL’yi buluyor. 

GEÇİŞ GARANTİSİNİN YURTTAŞA FATURASI YILDA 190 MİLYON AVRO 

Günlük 45 bin, yıllık 16 milyon 425 araç için geçiş garantisi verilen köprünün güzergahında bulunan feribot işletmesini yapan Gestaş tarafından yıllık taşınan araçların sayısı ise 3.5 milyon düzeyinde bulunuyor.

Feribot kullanarak boğazdan geçiş sağlayan araçların 3 milyonunun dahi köprüyü kullanması halinde hazineden köprü işletmecisi firmaya yılda 190 milyon avro garanti ödemesi yapılacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa Tabip Odası Başkanı: Aşılar sayesinde büyük zaferler kazandık

SONRAKİ HABER

Çocuklar hayata aydınlık bir pencereden baksın diye…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...