14 Eylül 2021 00:25

Sayacılar yüzde 40 zam istiyor; zam gelmezse iş duracak

Adana’da bir araya gelen 100 kadar saya ustası şirketlerden yüzde 40 zam istiyor. Zam talebinin karşılanmaması durumunda sayacılar iş bırakacak.

Fotoğraf: Halil İmrek

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Adana’da uzun yıllardır ayakkabı üretiminin yapıldığı Sarıyakup Mahallesi’nde bir araya gelen 100 kadar saya ustası, hayat pahalılığı karşısında yeni zam talebini belirledi. Gerçek enflasyonun yüzde 40’larda olduğunu söyleyen sayacılar ayakkabı dikimi için yüzde 40 zam talep etme kararı aldı. Sayacılar atölyelerin zam talebini karşılamaması halinde iş bırakacak.

Sayacılar Dernek Başkanı Mustafa Özay’ın çağrısı ile eski sitenin birinci katında toplanan sayacılar, sorunlarını konuştu ve isteyecekleri zam oranını belirledi.  Geçen yıldan bu yana her şeye yüzde yüz zam geldiğini söyleyen saya ustaları, 6-7 liraya diktikleri bir ayakkabıyı 100-150 liradan aşağı alamadıklarını belirtti. Bir bardak çayın 1.5 TL, ekmeğin 1.75 TL, dolmuşun 4.25 lira olduğu Adana’da bir çift ayakkabının, 5-7 liraya dikildiğini ve eve ekmek götürmekte zorlandıklarını söyleyen sayacılar, pandemiden dolayı son 1 yılı doğru düzgün çalışmadan ve borçlanarak geçirdiklerini belirtti. Sayacılar, “Şimdi işler açıldı. Ama eski fiyat ücreti ile dikim yapıyoruz. Okullar açıldı. Sadece bir öğrencinin okul ihtiyacı 1000 lira tuttu. Her şey ateş pahası olmuş. Bir tek bizim emeğimiz, ayakkabı başı aldığımız dikim ücreti yerinde sayıyor. Onun için yüzde 40 zam talebimiz var” dedi.

Sayacılar Dernek Başkanı Mustafa Özay, toplantıda yaptığı açıklamada, “Yükselen hayat pahalılığı karşısında yüzde 40 zam talebi belirledik. Ayrıca hangi ayakkabı modeli hangi bot için dilimin kaç lira olacağını da netleştireceğiz. Sayacılar birlikte davranırsa zam talebini kolay kabul ettiririz. Çarşamba günü (yarın) firmalar ile bir araya gelerek zam talebimizi konuşacağız. Şayet talebimiz kabul edilmezse önümüzdeki pazartesi günü kimsenin çalışmayacağı şekilde iş bırakacağız, ayakkabı dikmeyeceğiz” dedi.

Görüşmeler sonucunda zam taleplerinin karşılanmaması üzerine kendi aralarında toplantı yapan sayacılar, iş bırakma eylemine devam kararı aldı.

ÖNCEKİ HABER

Emine Yalçın'ı katletmeye çalışan Salih Çakmakçı’ya 43 yıl hapis cezası

SONRAKİ HABER

Dersim’de 'hurda okul kalorifer kazanı' soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...