02 Eylül 2021 14:33
Son Güncellenme Tarihi: 03 Eylül 2021 14:13

Samandağ'da sahile petrol atığı vurdu | Hatay Belediyesi "denize girmeyin" uyarısı yaptı

Suriye'de bir enerji santralinden yayılan petrol sızıntısı Akdeniz kıyısındaki ülkeleri tehdit ederken, Hatay'da Samandağ sahiline petrol atığı geldi.

Samandağı | Fotoğraf: Ali Arslan / DHA

Paylaş

Suriye’de bir enerji santralinden yayılan petrol sızıntısının Akdeniz için yarattığı tehdit devam ediyor. Suriye’nin Banyas Termik Santralinde meydana gelen ve büyük bir çevre felaketine dönüşen petrol sızıntısı, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeleri tehdit ederken Hatay’ın Samandağ sahiline petrol atığı geldi. Hatay Büyükşehir Belediyesi halka kirliliğin görüldüğü yerlerde denize girilmemesi uyarısında bulundu. Hatay Valisi Rahmi Doğan ise durumun kontrol altında olduğunu savunarak kıyıya vuran parçaların küçük olduğunu söyledi. Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, “Kirliliği temizlemek için çalışmaların devam ettiği bilinmektedir. Ancak sızıntının Akdeniz kıyılarına ulaşmadan durdurulması ve temizlenmesi gerekirdi” dedi.

Hatay’ın Samandağ ilçesinde deniz üzerinde petrol olduğu tahmin edilen kirlilik tespit edildi. Sahil güvenlik ekipleri, yoğunlukla Çevlik ve Deniz sahillerinde yer alan siyah renkteki kirliliklerden numune aldı. Öte yandan sahilde temizlik çalışması da başlatıldı.

Tekebaşı Su Ürünleri Kooperatifi Çevlik Balıkçı Barınağı Başkanı Erkan Sağlamtaş, “Dün itibariyle Liman Başkanlığından denizde Kıbrıs açıklarında denizde petrol olduğu ve bizim sahillere akıntıyla sürüklendiği haberini aldık. Sabaha karşı bununla ilgili müdahale için romörkör geldi. Romörkör kaptanından Kıbrıs büyüklüğünde olduğu bilgisini aldık. Maalesef petrolün atığını sahilde inceledik. Bu petrol buraya kadar geldi. Ciddi anlamda çevresel bir felaketle karşı karşıyayız. İnşallah gerekli müdahaleler yapılır ve bu felaketten kurtuluruz” dedi. Balıkçı Hacı Kumlu ise balık tutmaya geldiğini ve gördüğü manzara karşısında şok olduğunu ifade etti.

"SIZINTI KIYIYA VURMADAN TEMİZLENMELİYDİ"

Yaklaşık bir hafta önce Suriye’de meydana gelen petrol sızıntısından derin endişe duyulması gerektiğini belirten Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, “Bakanlık ve genel müdürlük ekiplerinin kirliliği temizlemek için çalışmalarına devam ettiği bilinmektedir. Ancak sızıntının Akdeniz kıyılarına ulaşmadan durdurulması ve temizlenmesi gerekirdi” dedi. Kıyılara ulaşan petrol sızıntısının ciddi çevresel ve ekonomik sonuçlara neden olacağını söyleyen Can, “Sızıntının balıkçılık ve turizme ciddi zarar verebileceği; deniz tabanına yapışan birikintilerin Akdeniz’in zengin ekosistemi için felaket olabileceği açıktır” dedi.

Samandağ sahilindeki kirliliğe ilişkin de konuşan Dr. Sinan Can, “Deniz üzerinde petrol olduğu tahmin edilen kirlilik tespit edildiği açıklanmıştır. Kaygı verici çevresel kirliliğin daha büyük noktalara ulaşılmaması açısından kayıp/kaçak sızıntılarının yayılımının durdurulması ile birlikte önlemlerin arttırılması son derece önemli olacaktır” uyarısında bulundu.

"KİRLİLİK GÖRÜLEN NOKTALARDA DENİZE GİRMEYİN"

Deniz yüzeyindeki kirlilik nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediyesi açıklama yaptı. Açıklamada, “24 Ağustos’ta Suriye’deki bir rafineriden sızan yaklaşık 15 bin ton petrol başta Kıbrıs olmak üzere Hatay sahillerini tehdit ediyor. Ulaştırma Bakanlığı ve liman başkanlıklarının açıklarda temizleme çalışmaları sürerken, rüzgar yönüyle bir kısım kirlilik Samandağ sahilinde görüldü. Halk sağlığı açısından kirlilik görülen noktalarda vatandaşlarımızın denize girmemesi ve dikkatli olması gerekiyor” denildi.

VALİDEN SAVUNMA: PARÇACIKLAR ÇOK KÜÇÜK

Konuya ilişkin açıklama yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Deniz şartları gereği birtakım atıklar da bizim sahillerimize doğru gelmiş bulunmaktadır. Bu gelen parçacıklar çok küçük parçacıklar, metal para büyüklüğündeki parçacıklar. Bunları sahildeki arkadaşlarımız bu partikülleri topluyorlar. Hem denizden, hem karadan müdahalemiz devam ediyor" dedi.

Vali Doğan ise denize girilmesi konusunda şu an için bir risk olmadığını savundu.

"CİDDİ BİR KİRLİLİK OLMADIĞINI GÖRDÜK"

Sızıntı miktarına dair bilgi paylaşmazken “Olayın çapını göz önüne aldığımızda ciddi bir kirliliğin olmadığını yapılan çalışmalarda görmüş olduk” diyen Doğan, sahildeki temizlik çalışmalarının sürdüğünü, kirliliğe hem denizden hem de karadan müdahale edildiğini ifade etti. Doğan, bir soru üzerine büyükşehir belediyesinin uyarısının aksine denize girilmesi konusunda şu an için bir risk olmadığını savundu.

BAKAN "TEHLİKE KONTROL ALTINDA" DEMİŞTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise petrol atıklarının sahile vurmasının öncesinde, tedbirlerin alındığını ve tehlikenin kontrol altında tutulduğunu iddia etmişti. Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizin Suriye sınırlarının 110 kilometre güneyinde elektrik santralinden petrol sızıntısı oldu ve Akdeniz’e doğru yayılmaya başladı. Şu anda ülkemize ulaşmış herhangi bir kirlilik yok” demişti.

Petrol sızıntısı üzerine öncelikle KKTC kıyılarını koruma altına aldıklarını söyleyen Karaismailoğlu, “13 tır araçlarımız, ekipmanlarımız İskenderun’u çevirmiş durumda, ülkemize ulaşmaması için. Bu kirlilik konusunda ülkemiz çok tecrübeli, biz bütün hazırlıklarımızı bunlara göre yapmıştık. Burada olabilecek olumsuzlukları karşı hazırlıklarımızı almış teyakkuz durumunda bekletiyoruz” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çelik: Cumhur İttifakı’nın dar/daraltılmış bölgeden birisine karar vereceği bilgisi doğru değil

SONRAKİ HABER

BOTAŞ, sanayide ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 15 zam yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...