25 Ağustos 2021 16:30

Ankara'da Afgan kadınlara destek eylemi: Dünya kadınları olarak ses çıkaralım

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, "Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankaralı kadınlar, Taliban yönetimine geçen Afganistan'daki kadınlar, LGBTİ'ler ve çocuklar için Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya geldi. Yapılan açıklamada Afganistan’da güçlenen şeriat rejimine karşı bütün dünya kadınlarının ses çıkarması gerektiğini vurgulandı.

Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yapılması planlanan açıklamaya polis izin vermedi. Kadınlar bunun üzerine alkış ve sloganlarla Sakarya Caddesi’ne geçti.

Açıklamada konuşan Hande Köse, "Afganistan’da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığını söyleyen kadınların çığlığı bütün dünyaya yayılıyor. Artık Afganistan’da Taliban karşıtı olan, özgürlüğünü ve hayatlarını savunmak isteyen hiç kimsenin can güvenliği yok” dedi.

"AFGANİSTAN’DA YAŞANAN YIKIMIN SORUMLUSU NATO ÇATISI ALTINDAKİLERDİR"

Afganistan’da yaşanan yıkımın, Taliban rejiminin işlediği ve işleyeceği suçların sorumlusunun 20 yıldır NATO çatısı altında işgal ve savaş politikalarını sürdürenler olduğunu vurgulayan Köse, "Bu yıkımın sorumlusu olan emperyalizmin Afganistan halkına vadedebileceği hiçbir şey yoktur” dedi.

"MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ"

Taliban’ın Kabil’i devralmasıyla kadınların dayanışma çığlığının ülke sınırlarını aştığını söyleyen Köse, "Biz kadınlar dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursa olsun hayatlarımız için direniyoruz. Taliban Afganistan’da kalmaya, kadınlara zulmetmeye devam ettikçe Afganistan’da hiçbir kadın, hiçbir çocuk, hiçbir LGBTİ+ güvende olmayacak. Afganistan’da güçlenen şeriat rejimine karşı bütün dünya kadınları olarak ses çıkarmalıyız. Bugün tüm dünya kadınları için mücadeleyi büyütmeliyiz” diye konuştu.

Her şeyi göze alıp sokağa çıkan Afganistanlı kadınların çalışma hakkı, eğitim hakkı ve siyasete katılım hakkı istediklerini vurgulayan Köse,  "Haklarından vazgeçmek istemeyen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız. ‘Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok’ diyen Cumhurbaşkanı'na sesleniyoruz. Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme, anlaşma yapılamaz. Afgan kadınların yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık yapmayın, anlaşmayın, tanımayın”  diye konuştu.

ULUSLARARASI DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Köse sözlerine söyle devam etti:

"Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız. Dün nasıl Rojavalı kadınlar IŞİD’in erkek şiddetine karşı direndiyse, bugün Afganistanlı kadınlar Taliban şiddetine karşı direnişte. Afganistan halkının Taliban karşısında kendi yaşamlarını yeniden kurmak için bağımsız ve kendi iradelerine dayanan bir yol bulacağına inanıyoruz. Bu mücadelenin başını kadınların çekeceğini günlerdir Taliban’ın silah kullanmasına rağmen devam eden sokak gösterilerindeki kadın direnişçiliğinden görüyoruz. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

New York Valisi: Kovid-19 kaynaklı ölüm önceki yönetimin açıkladığından 12 bin fazla

SONRAKİ HABER

İzmir Kadın Platformundan AdkoTurk işçilerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa