24 Ağustos 2021 11:26

9 yıldır süren kentsel dönüşüm projesi kapsamında tahliye kararı verildi

9 yıldır süren kentsel dönüşümün mağduru olan Gaziosmanpaşalılar, “Birçok bölgede projeler başlatılmadı, bitirilen projeler belediye ile yapılan sözleşme ile örtüşmüyor" dedi.

Fotoğraf: Korkmaz Aslan / Evrensel

Paylaş

İstanbul’da Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisleri, ‘riskli yapı’ kararıyla tek katlı gecekondularının yıkılmaya çalışıldığını söyleyerek Yenidoğan Kırbaç Sokak’ta basın açıklaması düzenledi.

24 Ağustos’ta verilen tahliye ve yıkım kararı için bir araya gelen mahalle halkı, “Acele kamulaştırma vahşettir”, “Dönüşüm bahane rant şahane” dövizleri açtı. Açıklamada sık sık “Barınma hakkımız engellenemez” sloganları atıldı.

 

“KİRA ÖDEMELERİ YAPILMIYOR”

Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Belediye şirketi GOPAŞ’ın hak sahibi Gaziosmanpaşalılar ile anlaşarak yaklaşık 9 yıl önce kentsel dönüşüm için ilk adımların atıldığını söyleyen mahalle halkı, “Ancak projelerin eş zamanlı başlatılması, insanların eş zamanlı tahliye edilmesi bu bölgelerde büyük sorunlara neden oldu. Birçok bölgede projeler başlatılmadı, bitirilen projeler belediye ile yapılan sözleşme ile örtüşmüyor, hak sahipleri kira ödemelerini alamıyor” diyerek tepkilerini ve yaşadıkları sorunları dile getirdi.

TAHLİYE KARARI VERİLDİ

Geçtiğimiz hafta pazartesi günü Gaziosmanpaşa Belediyesinin zabıta ve polisleri evlerine gönderdiklerini söyleyen mahalle halkı, “Tahliye ve yıkım tarihi verdiler. GOP Belediyesi ‘riskli yapı’  bahanesi ile tek katlı gecekondularımızı yıkmaya çalışıyor. Başka mahallelerde yıkılmış yüzlerce evin kiralarını dahi ödeyemeyen yıkım kararına karşı evlerimizi savunuyoruz” dedi.

MAHALLE HALKININ CEVAP İSTEDİĞİ SORULAR

Başka mahallelerde yaşanan sorunlara dikkat çeken mahalle halkı, belediyenin şu sorulara yanıt vermesini istiyor:

  • Gaziosmanpaşa Belediyesi, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli tüm planlar mahkeme kararları ile iptal edilmişken hangi proje ve hangi ihale ile Yenidoğan’da “kentsel dönüşüm” başlatmayı planlıyor?
  • Bakanlar Kurulunun vermiş olduğu “acele kamulaştırma” yetkisi mahkeme kararları ile ortadan kaldırılmışken, belediye 6306 sayılı Yasa’dan kaynaklanan yetkiyi kullanmak için de 2/3 çoğunluğu yakalayamamışken kimin evini hangi yetki ile acele olarak kamulaştıracak?

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taliban, hükümetini kurmaya başladı

SONRAKİ HABER

"Yüzde 40 zam aldık" diyen Memur-Sen'e üyelerinden tepki: Bu ne pişkinlik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...