19 Temmuz 2021 06:32

AYM iptal etti, ÜAK bu kararı tanımadı| Dr.Savaş Karabulut: Alınan karar uygulanmıyor

AYM, OHAL KHK’lerinde yer alan 'ilave tedbirler' ifadesini iptal etti ancak Üniversitelerarası Kurul Genel Sekreterliği (ÜAK) Savaş Karabulut'un başvurusunu reddetti.

Fotoğraf: Savaş Karabulut'un kişisel arşivi

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Anayasa Mahkemesi, OHAL KHK’lerinde yer alan 'ilave tedbirler' ifadesini iptal etti ancak Üniversitelerarası Kurul Genel Sekreterliği (ÜAK) bu konuyu kendine göre yorumladı.

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına ilişkin, KHK ile ihraç edilen Dr. Savaş Karabulut, Üniversitelerarası Kurul Genel Sekreterliği'ne başvuruda bulundu.

Karabulut, doçentliğe başvuruda bulunmasının önündeki engelin kaldırılmasını talep etti. ÜAK Genel Sekreterliği tarafından gelen yazıyla başvurusunun reddedildiğini öğrenen Karabulut karara tepki gösterdi, "Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararı hukuksuz bir şekilde uygulamıyorlar. Doçentliğe başvurumu engelliyorlar. Bu karar şahsım ve tüm demokrasi güçleri açısından yok hükmündedir" dedi.

BERAAT ETMELERİNİN BİR ÖNEMİ YOK!

ÜAK Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Abdülkadir Çalışkan imzasıyla gönderilen yazıda Anayasa Mahkemesi’nin kararının tanınmadığı görüldü.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: "Terör örgütlerine veya milli güvenlik kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette  bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olması ya da değerlendirilmesi sebebiyle kamu görevinden çıkarıldıkları dikkate alındığında; haklarında yapılan yargılama sonucu mahkûm olmuş, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verilmiş ya da beraat etmiş olup olmadıklarının bir önemi bulunmamakta olup; yetkili makamlarca yeniden kamu görevine iadeleri sağlanmadığı müddetçe doçentlik başvuru sürecinin kaldığı yerden işlemeye başlatılması ya da yaptıkları veya yapacakları yeni doçentlik başvurularının işleme konulması taleplerinin kabulü mümkün bulunmamaktadır."

“BU KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR”

Karabulut, "İlave tedbirleri kaldırın diye bir yasa çıkarıyorlar ancak fiili olarak uygulamıyorlar" dedi. Karabulut, "Türkiye’de son yıllarda alışılagelmiş bir durum oldu. Üniversitelerarası Kurul bir komisyon kuruyor ve bu komisyon ise Anayasa Mahkemesi’nin ilave tedbirleri kaldırın demesine rağmen gayri hukuki bir karar alıp, kaldırmıyor. Ne Anayasa Mahkemesi kararını tanımış ne de görev tanımında bile olmayan bir konuda karar alarak, atanan üyelere uygun bir şekilde kendi iktidarına aykırı bir karar almayacağını göstermiştir.  Bu karar ise üniversitelerin demokratik, özerk ve bilimsel karar almakta uzak bir kurum olduğunun açık kanıtıdır. Bu karar şahsım ve tüm demokrasi güçleri açısından  yok hükmündedir. En kısa zamanda dava açıp, yargılanmalarını sağlayacağım."

“HAKKIMDA HİÇBİR ADLİ SORUŞTURMA YOK”

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosuna, hakkında bir işlem tesis edilip edilmediğini soran Karabulut, kendisine verilen yanıtı şöyle aktardı: ‘Hayır, hiçbir adli (idari soruşturma da yok) işlem yoktur’ yanıtını alalı, 3 seneden fazla oldu! Ne OHAL Komisyonu karar verdi, ne de ÜAK! İhraç edilmemiş olsaydım, Profesör unvanı almama çok az kalmıştı!  Emeğin değerini bilmeyen, bilim düşmanları ve demokrasiyi anlayamamış bir kurula ne söyleyebilirim ki… Sizler kaybedeceksiniz ve bizler kazanacağız! Bilim her daim haklıdır! Bu bir siyasi karardır ve siyaset dili de uygulanması da karartılmıştır.'

KARARDA, CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN ATANAN REKTÖR PROF. DR. MAHMUT AK'IN DA İMZASI VAR

Karabulut, ayrıca ÜAK Kurul Üyeleri arasında Cumhurbaşkanı tarafından İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Mahmut Ak'ın da olduğuna dikkat çekti, “50d araştırma görevlisi kadro tahsisi karşısından doktora sonrası bizleri akademiden uzaklaştırıp, FETÖ vb. cemaatleri üniversitelere yerleştirme niyetine karşı mücadele etmiş ve bu nedenle dönemin ve şimdinin rektörü Mahmut AK tarafından ihraç edilecekler listesine önce ismim yazılıp, sonra ÜAK kurulu üyesi olan AK’tan kriterleri senelerden beri tamamladığım halde Doçentliğe başvuruda bulunmam önündeki engeli kaldırmasını beklemek mümkün değildir. Hikayeyi yazanda, kahramanı da oynayanı da kendisi" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Liberya’da yolcu teknesi alabora oldu: 11 ölü

SONRAKİ HABER

CHP'li Altay'a dava açan RTÜK Başkanı Şahin’e mahkeme ret: Eleştiriye katlan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...