18 Mayıs 2021 13:01

Harmandalı GGM'de mültecilere yönelik kötü muamele Meclis gündemine taşındı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve HDP'li Gülüstan Koçyiğit, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde mültecilere yönelik işkence ve kötü muamele iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde (GGM) kalan mültecilerin 11 Mayıs tarihinde odalarının basılarak darbedildiği, Suriye ve Filistinli iki mültecinin sırt, kol ve bacak bölgelerindeki darp izlerinin Genel Adli Muayene Raporuyla tespit edildiği haberleri üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde geçtiğimiz hafta havalandırma, telefon ve ibadetlerini yerine getirme talepleri karşılanmayan mültecilerin durumu protesto etmesi üzerine GGM’de bulunan görevliler tarafından darbedildikleri iddiası Meclis gündeminde taşındı. HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP'li Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit şu soruları yöneltti:

  • "Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan sığınmacıların darbedildiği ve şiddete uğradığı yönünde iddialar doğru mudur?
  • Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde bulunan sığınmacıların havalandırmaya çıkarılma ve telefon talepleri neden kabul edilmemiştir?
  • Geri Gönderme Merkezi’nde bulunan bir odanın ‘Yabancı terörist’ odası diye adlandırıldığı doğru mudur? 
  • Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde görevliler tarafından yapıldığı iddia edilen darp olayı hakkında Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır?
  • Özel olarak Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde genel olarak Türkiye’de bulunan Geri Gönderme Merkezleri’nde avukata ve adli yardıma erişim konusunda yaşanılan sorunların giderilmesinde alınan önlemler nelerdir?
  • Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde Covid-19 salgını kapsamında alınan önlemler nelerdir, Covid-19’a yakalanan sığınmacı sayısı kaçtır? Sığınmacıların kaçı Covid-19’a karşı aşılanabilmiştir?
  • Geri Gönderme Merkezleri’nde sıklıkla yaşanıldığı iddia edilen darp ve kötü muamelelere ilişkin Bakanlığınıza bağlı görevlilerce ziyaretler gerçekleştirilmiş midir? Bu ziyaretler esnasında sığınmacıların aktardığı bilgiler nelerdir?
  • Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin şehir merkezine uzak bir biçimde inşa edilmiş olması hukuki yardımda bulunacak avukat açısından zor olabilmekteyken bu konu hakkında geliştirilecek bir plan gündeminizde midir?
  • Hukuki statü bakımından misafirhane olarak tanımlanan GGM’lerde avukatın ve sığınmacının yapmak istediği görüşmeler hangi yasal dayanağa göre sınırlandırılmaktadır?"

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE İLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?

CHP'li Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde uzun süredir havalandırma hakkı ve telefon görüşmelerinin kısıtlandığı ve mültecilere sürekli disiplin cezası verildiğinin ifade edildiğini belirterek şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

  • İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde kalan Suriyeli ve Filistinli iki mültecinin bayram arifesi olması sebebiyle Kuran-ı Kerim istedikleri ve güvenlik amiri olarak belirtilen görevlinin ‘Siz hiçbir şey isteyemezsiniz bu ülkede’ diyerek hakaretlerde bulunduğu ve akabinde güvenlik amirinin biber gazı kullanılması talimatı ile biber gazı müdahalesi gerçekleştiği ve jandarma ekibinin çağrılıp mültecilere tekme ve coplarla işkence edildiği belirtilen olayda sorumluğu bulunan kişi ya da kişiler kimlerdir? Haklarında ne tür yasal işlemler başlatılmıştır?
  • İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde kişilerin tek tek aşağıda bulunan koridora indirilip güvenlik kamerasının olmadığı bir odaya götürülerek elleri ters kelepçelenip ve dizüstü çöktürülerek darp edildiği iddiaları doğru mudur?
  • Anılan iddialar doğru ise, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezindeki mültecilere ve sığınmacılara işkence ve kötü muamelede bulunan kişiler hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?
  • 1 Ocak 2019 – 18 Mayıs 2021 tarihleri arasında Türkiye genelinde illere göre geri gönderme merkezlerinde bulunan kaç mülteci ve sığınmacı işkence ve kötü muamele sebebiyle yaşamını yitirmiştir?
  • 18 Mayıs 2021 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre geri gönderme merkezlerinde toplam kaç mülteci ve sığınmacı (uyruklarına göre) bulunmaktadır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Elif Ülkü Eroğlu'nu şort bahanesiyle darbeden Mahsun Tatar yeniden gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İsrail'in Gazze saldırılarında 61'i çocuk, 213 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa