17 Nisan 2011 09:09

Altın Lale ‘Saç’ın, prestijli ödüller ‘Press’in

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 30. İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale ödülleri dün akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki kapanış töreniyle sahiplerini buldu. Altın Lale Uluslararası Yarışma ödülü bu yıl, Mısırlı yönetmen Ahmad Abdalla’nın ‘Mikrofo

Altın Lale ‘Saç’ın, prestijli ödüller ‘Press’in
Paylaş

Reha Erdem başkanlığındaki ulusal yarışma jürisi ‘Saç’ı Altın Lale Yılın En İyi Filmi ödülüne değer görürken, filmin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu da Altın Lale Yılın En İyi Yönetmeni ödülünü kazandı. Filmin kadın oyuncusu Nazan Kesal ise en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.

Seyfi Teoman’ın Altın Ayı adayı ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’ filmi Altın Lale Uluslararası Yarışma’da ‘Faydalı Hayat’ filmi ile jüri özel ödülünü paylaşırken, ulusal yarışmada da en iyi görüntü yönetmeni ödülünün sahibi oldu. Film, uluslararası yarışmada seyirci oylarıyla belirlenen Radikal Gazetetesi tarafından verilen Halk Ödülü’nü kazanarak festivali üç ödülle kapattı. Teoman, ödülünü almak için sahneye çıktığında ise Emek sinemasını gündeme getirdi ve sinemanın tekrar açılması için herkesi İstiklal Caddesi’nde yapılacak protestoya davet etti.

Ulusal Yarışma’nın iddialı filmlerinden ‘Atlıkarınca’ ise ana jüriden en iyi müzik ödülünü alırken, Radikal Gazetesi Halk Ödülü’nü de kazandı. Festivalin özgün yarışmalarından Sinemada İnsan Hakları yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE’i ise Juanita Wilson’un yönettiği ‘Yokmuşum Gibi’ adlı filmi kazandı. En İyi Erkek Oyuncu ödülü ise ‘Görünmeyen’ filmindeki performansıyla Ahmet Mekin’in oldu. Böylece ulusal ve uluslararası yarışmalarda jüriler, iddialı filmlerin çoğunu ödüllendirerek herkesin festivalden mutlu ayrılmasını sağladı.

PRESTİJLİ ÖDÜLLER PRESS’İN

Ulusal yarışmada öne çıkan bir diğer film ise, Sedat Yılmaz’ın 90’lı yıllarda Diyarbakır’da öldürülen gazetecileri anlatan ‘Press’ oldu. Ulusal Yarışma’nın Juri Özel ödülünü alan Press, ayrıca Onat Kutlar anısına verilen FIPRESCI ödülünü de kazandı. Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nda da yer alan Press, bu yarışmadan da jüri özel ödülü alarak festivalde 3 ödülün sahibi oldu.

YANLIŞ ANONS

Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Tören sırasında zarfların karışması ve festival ekibi tarafından Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık’a yanlış zarf verilmesi nedeniyle kazanan film yanlış anons edildi. Halk Ödülü’nü Uluslararası Yarışma’da Seyfi Teoman’ın ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’ ve Ulusal Yarışma’da ise Sedat Yılmaz’ın ‘Press’ filmine verildi. Yılmaz ödülünü alırken, “Bir gazetenin verdiği ödül ve izleyici ödülü bizim için ayrıca önemli. Press 90’lı yıllarda Türkiye’deki Özgür Gündem gazetesinin Diyarbakır’daki bürosunun öyküsünü anlatıyor. Bu yüzden, Ahmet Şık’ın çıkartıldığı gazeteden alıp Musa Anter’in gazetesine teslim edeceğim” diye konuştu. Ancak Ulusal Yarışma’da ödülün İlksen Başarır’ın ‘Atlıkarınca’ adlı filminin kazandığı anlaşılınca ödül ‘Press’ten alınıp, ‘Atlıkarınca’ya verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, böyle bir hatadan dolayı çok üzgün olduklarını, bu hatanın güzel geçen bir 30. yılın nazar boncuğu olduğunu söyledi.

‘SÖZLERİMİN BOŞTA KALMASI BİZİ ÜZDÜ’

Gazetemize açıklama yapan Press filminin yönetmeni Sedat Yılmaz, ödül karışıklığı hakkındaki görüşlerini şu sözlerle açıkladı: “Bilinçli bir karışıklık değil ancak kendi adımıza ve Atlıkaranca ekibi adına üzücü oldu. Sonuçta onların ödüllerini sahnede ben almış oldum. Bizi esas üzen ise, ödül konuşmamda Ahmet Şık ve Musa Anter’le ilgil sözlerimin boşta kalacak olması oldu. Çünkü bu ödül ilk önce verildi, diğer ödül konuşmalarım bunun devamı niteliğindeydi.”

Press’in dünya festivalleri ve bağımsız sinemasının en prestijli ödülü olan FIPRESCI’yi almış olmasının dünyanın gözünü Türkiye’deki bağımsız ve iletişim özgürlüğü, haber hakkı konusuna çekeceğini söyleyen Yılmaz, ayrıca FACE İnsan hakları ödülünün de gerekçede belirtildiği gibi dünyanın gözünü Türkiye’deki basın bağlamında insan hakları ihlallerine çekecek olmasının çok önemli bir başarı olduğunu belirtti. Yılmaz, tören sırasında yükselen alkışların ödüllerin ne kadar yerinde verildiğini kanıtladığını söyledi. (KÜLTÜR SERVİSİ)


ALTIN LALE ÖDÜLLERİ’Nİ KAZANANLAR

Uluslararası Yarışma
* Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü: Mikrofon / Microphone (Ahmad Abdalla)
* Jüri Özel Ödülü: Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Seyfi Teoman) ve Faydalı Hayat /A Useful Life (Federico Veiroj)
* FIPRESCI Ödülü: İmkansızın Şarkısı / Norwegian Wood (Tran Anh Hung)
* Radikal Halk Ödülü: Bizim Büyük Çaresizliğimiz

Ulusal Yarışma
* Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi: Saç (Tayfun Pirselimoğlu)
* Altın Lale Yılın En İyi Yönetmeni: Tayfun Pirselimoğlu - Saç
* Jüri Özel Ödülü: Press (Sedat Yılmaz)
* FIPRESCI Ödülü: Press (Sedat Yılmaz)
* En İyi Kadın Oyuncu: Nazan Kesal - Saç
* En İyi Erkek Oyuncu: Ahmet Mekin - Görünmeyen
* En İyi Senaryo: Belma Baş - Zefir
* En İyi Görüntü Yönetmeni: Birgit Gudjonsdottir - Bizim Büyük Çaresizliğimiz
* En İyi Müzik: Ahmet Kenan Bilgiç - Atlıkarınca
* Radikal Halk Ödülü: Atlıkarınca

Sinemada İnsan Hakları Yarışması
* Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE: Yokmuşum Gibi / As If I’m Not There (Juanita Wilson)
* Jüri Özel Ödülü: Press (Sedat Yılmaz)

ÖNCEKİ HABER

Düzeni anlama kılavuzu

SONRAKİ HABER

Mübarek’in partisi tarih oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...