20 Mart 2021 13:31
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2021 18:35

Kadınlar Kadıköy'den haykırdı: İstanbul Sözleşmesi bizimdir!

Sözleşmeden çıkılmasını protesto eden binlerce kadın Kadıköy'de bir araya geldi, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz" dedi.

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
Eylem NAZLIER
İstanbul

Kadına yönelik şiddetle mücadele için devlete önemli yükümlülükler getiren İstanbul Sözleşmesi’nin gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilmesine kadınlar isyan etti! Kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında sokağa çıktı. İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya grubunun çağrısıyla Kadıköy'de toplanan binlerce kadın, dün gece yarısı kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, Samsun’daki İbrahim Zarap gibilere, “eşit değilsiniz” diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere büyük bir hediye verildiğini söyleyerek “İstanbul Sözleşmesi Bizim, Vazgeçmiyoruz” diye haykırdı.

KADINIZ, ÖFKELİYİZ, PEŞİNİZDEYİZ!

Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi’nde bir araya gelen binlerce kadın, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" pankartı açtı.

Ellerinde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “6284’ü uygula”, “Haklarımızdan ve canımızdan vazgeçmiyoruz”, “Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz”, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir”, “Cumhurbaşkanı dahil hiç kimse anayasanın üstünde değildir” ve “Sözleşmeden çıkma kararı iptal edilsin” dövizleri taşıyan kadınlar, eylem boyunca "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” diye haykırdı.

"TEK ADAM İSTEDİ DİYE HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYİZ"

Bir gecede kadınlara sormadan kadınların geleceği hakkında verilen karara öfkeli olduklarını belirten kadınlar, “Tüm kadınları ilgilendiren sözleşme, kadınları şiddete mahkum etmeyi kafasına koymuş kadın düşmanlarının sözünü onaylayan tek bir adam tarafından kaldırıldı” dedi.

Erkekler tarafından katledilen kadınların isimlerinin yankılandığı Kadıköy’de binlerce kadın, “İstanbul Sözleşmesinden çıkmak için harcanan çaba, o kadınları korumak için harcansaydı kadınlar şimdi hayatta olurdu” dedi.

Kürsüden "Bir gecede biz kaldırdık bitti artık yaşamaya hakkınız yok diyorlar, biz bunu kabul eder miyiz susar mıyız? Yaşama hakkımızdan, haklarımızın, eşitlikten vazgeçer miyiz?" diye soran kadınlara alandan binlerce kadın "Hayır vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" diye yanıt verdi.

“KADINLAR ŞİDDETE MAHKUM OLSUN İSTİYORLAR’

İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya grubu adına hazırlana  ortak açıklamayı Tuğçe Canpolat, okudu.  

2011 yılında mecliste onaylanan sözleşmenin tek adam kararıyla kaldırıldığına dikkat çeken Canpolat, "Tüm kadınları ilgilendiren sözleşme, kadınları şiddete mahkum etmeyi kafasına koymuş kadın düşmanlarının sözünü onaylayan tek bir adam tarafından kaldırıldı. İstanbul Sözlemesi’ni tartışıp duruyorlar, İstanbul Sözleşmesi’nden nefret ediyorlar, çünkü kadınların şiddete mahkum olmasını istiyorlar. Kadınlar hayır diyemesin, kadınlar şiddete ses çıkaramasın, kendi hayatları hakkında karar alamasın istiyorlar. Kadınları korumaklayükümlü olan devlet ise erkek devlet olduğunu birkez daha gösterip kadınların haklarını, can güvenliğini hiçe sayıyor" diye konuştu.

‘EŞİTLİK OLMADAN ADALET OLMAZ’

Canpolat, "İstanbul Sözleşmesi’nden nefret ediyorlar çünkü toplumsal cinsiyet eşitsizliği lafını dahi duymak istemiyorlar. Eşitsizliği doğallaştırmak, kadınları erkeklere tabi kılmak için fıtrattan, adaletten dem vuruyorlar. Bizler ise biliyoruz ki eşitlik olmadan adalet olmaz! Kadınların şiddetten uzaklaşabilmesi için devlete şiddeti önleme, kadınları koruma, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturma ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmek, devletin bu yükümlülüklere kaçması anlamına gelir. Kadıncinayetlerine karşı, kadına yönelik şiddeti önlemek için sorumluluk almayı reddettiği anlamına gelir. Bu devletin kadınlara karşı olduğu anlamına gelir" dedi.

DÜN GECE İBRAHİM ZARAP GİBİLERE HEDİYE VERİLDİ

Canpolat son olarak şunları söyledi: "Dün gece yarısı kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, Samsun’daki İbrahim Zarap gibilere, “eşit değilsiniz” diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere büyük bir hediye verildi. Karakollarda kadınları şiddete maruz kaldığı evlerine geri yollayan polisler, sığınaklarda kadınlara hapis hayatı yaşatan yetkililer, mahkeme salonlarında kadınları maruzkaldığı şiddet için suçlayan hakimler teşvik edildi. Bir sonraki kadın cinayetinde ortalıkta iki yüzlü açıklamalar yaparak, cezasızlığın kol gezdiği bir ülkede, ağır ceza getireceğiz safsataları ile kamuoyunu yatıştırmaya çalışacaklar. Biz ise biliyoruz ki şiddete maruz kalan, öldürülen her kadının, fail kadar suçlusu, devlettir. İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesisonucu yazıldı. Çıkma kararını aslatanımıyoruz! Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınlar tarafında hükmüyoktur! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanan, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Kadın düşmanı devlete karşı yaşasın kadın dayanışmaz.”

KADIKÖY SOKAKLARINDA YÜRÜDÜLER: HAKLARIMIZI ALACAĞIZ

Açıklamanın ardından kadınlar elleride dövizler ve sloganlarıyla Kadıköy’ün bütün sokaklarında yürüdü. Çevrede bulunan vatandaşların ıslık ve alkışlarla destek verdiği kadınlar, “Sözleşmeden de hayatlarından da vazgeçmeyeceğiz, haklarımızı alacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da Kadın Meclislerinin İstanbul Sözleşmesi eyleminde iki gözaltı

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın bir gecede aldığı kararlar: Ağbal, teşvik, kamulaştırma, gümrüksüz ithalat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa