Ağız ve diş sağlığı teknikerleri atama istiyor

Meslek yüksek okullarının Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden mezun olan binlerce kişi atama bekliyor. Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri Platformu Sözcüsü Berfin Baran ile taleplerini konuştuk.

11 Mart 2021 15:55
Paylaş

Okan BAŞAL
İstanbul

Meslek yüksek okullarının Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden mezun 25 bin kişi atama bekliyor. Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri Platformunda örgütlenen teknikerler, sosyal medya üzerinden yürüttükleri kampanyalarla seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor. Talep, milletvekilleri tarafından bugüne kadar defalarca TBMM’ye de taşındı ancak iktidardan tarafından henüz bir adım atılmadı.

Atama bekleyen mezunların taleplerini Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri Platformu Sözcüsü Berfin Baran ile konuştuk

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Baran, ilk olarak ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin görevlerini sıraladı: “Hasta muayenesi sırasında hekime yardımcı olmak, diş ünitelerini muayene ve diğer işlemler için hazır hale getirmek, kullanılan malzemelerin ön yıkamasını, yüzey dezenfeksiyon ve sterilizasyonu sağlamak, klinikte eksik olan malzemelerin tedarik ve kontrolünden sorumlu olmak ve koruyucu diş hekimliği uygulamasında hekime yardımcı olmak…”

NASIL BİR EĞİTİM SÜRECİNDEN GEÇİYORLAR?

İki yıllık ön lisans eğitinden sonra mesleğe başladıklarını aktaran Baran, eğitimin üç dönemini klinikte pratik eğitim alarak geçirdiklerini, ayrıca birinci sınıfın yaz döneminde bir aylık staj süreçlerinin olduğunu söyledi.

BÖLÜM, HER YIL YAKLAŞIK 5 BİN MEZUN VERİYOR

Ağız ve Diş Sağlığı bölümünün ilk olarak 1999 yılında İstanbul Üniversitesinde açıldığını, şu an 73 üniversitede bölümün eğitim verdiğini ifade eden Baran, yılda 4500-5500 arasında kişinin mezun olduğunu şu an ise toplamda 24 bin 356 kişinin bu bölümden mezun olduğunu hatırlattı.

ATANAN KİŞİ SAYISI BİNİ BULMADI

Bugüne kadar bin 752 kişinin atandığını söyleyen Baran, “2018 yılında 366 kişi atandı. Bu da 60 binlik alımda 0,65 tekabül ediyor, yani yüzde 1 bile olmuyor” dedi.

LİYAKATSİZ ALIMLARIN YARATTIĞI TEHLİKELER

Baran şöyle devam etti:

“Liyakat ilkesine uyulmayan alınlar mevcut maalesef bizim bölümümüzde. 39 tekniker bölümü arasında hastanesi olan tek bölüm biz olmamıza rağmen maalesef en az ataması yapılan bölümde biz oluyoruz. Bizim yerimize ebeler, hemşireler, 2 aylık sertifika ile başlayan işçiler, taşeronlar, daha sonra İŞKUR üzerinden alınan elemanlar çalışıyor. Liyakat ilkesine uyumadı için maalesef bizim alımlarımız durmuş vaziyette.”

İki yıllık eğitim programında sterilizasyon ve dezenfeksiyon dersi alıklarını aktaran Baran, “Bizim yerimize çalışan diğer kişiler bu dersi almadığı için bu durum hastanelerde çapraz enfeksiyona ve kontaminasyon seviyesinin en üste çıkarılmasına sebep oluyor. Bu da hem hastaya hem hekime hem de hastane içinde çalışan diğer sağlık personellerine zarar veriyor” dedi.

YÖNETMELİĞE UYULMUYOR

Yönetmelikte yer alan iki diş hekimine bir ağız ve diş sağlığı teknikeri görevlendirilmesini hatırlatan Baran, “TÜİK verilerine baktığımızda aktif olarak şu an sahada olan diş hekimi sayısı 15 bin 849. Yani buna göre 7 bin 924 Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerinin atamış olması gerek. Ancak personel dağıtım cetvelinde bu sayı 2 bin 7 kişi yani olması gerekenin 4 katı altındı. Yönetmelik maalesef uygulanmıyor. Biz de zaten bunun muhabbetini yaşıyoruz. Zaten şu an yönetmenlik uygulanmış olsa hem hasta kalitesi artacak hem de tekniker ataması olduğu için bu kadar genç de mağdur edilmeyecek” diye sözlerine ekledi.

DÖRT ELLİ DİŞ HEKİMLİĞİ

Dört elli diş hekimliği sistemine de değinen Baran, bu şekilde hastaya daha kaliteli hizmet sunulduğunu ve zamandan tasarruf edildiğini söyledi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

Platform resmi olarak 2018 yılında kurulduğunu ifade eden Baran, “Meslek tanımımızın eksiklerini gidermek, atama sayılarını çoğaltmak ve aynı şekilde bu yığılmaları bir nebze de olsa azaltabilmek adına dernekle birlikte hareket ediyoruz. Ankara’da Ağız ve Diş Sağlığı Derneğimiz var. Onunla birlikte aktif olarak hem sahada hem de sosyal medyada etkinlikler yürütüyoruz. Bu şekilde atama sayılarını arttırmayı planlıyoruz” diye konuştu.  

TALEPELER

Baran, taleplerini ise şöyle sıraladı:

 “Atama sayılarının arttırılmasını öncelikli talebimiz. 2016’da sözü verilen Aile Diş Hekimliği uygulamasına geçilmesini istiyoruz. 4b üniversite sözleşmeli personel alımlarında iki yıl tecrübe deneyimin kalkmasını istiyoruz. Özeller düşük ücretle çalıştırdıkları için sertifikalı işçiler tercih ediyor. İş tecrübesi olmadığı için iş bulamıyoruz. O yüzden iki ya da bir yıl tecrübe şartının kaldırılmasını talep ediyoruz. Meslek tanımımızdaki eksikliklerin giderilmesini istiyoruz çünkü tanım geniş olduğunda iş yükü biniyor ya da eksiklikler giderilmediği için maalesef yerimize hemşire de temizlik görevlisi de çalıştırılabiliyor. Bu da birçok riske sebep oluyor. Ayrıca yönetmelikte yer alan iki diş hekimine bir asistan uygulamasının bir hekime bir asistan olarak değiştirilmesini taleplerimizin arasında.”

“ATAMA BEKLEMEK ZORLU VE YIPRATICI BİR SÜREÇ”

2019 yılında mezun olduğunu ve bir buçuk yıldır işsiz olduğunu dile getiren Baran, “Atama için sınav iki yılda bir olduğu içi bir sene zaten sınav hazırlık dönemiydi. Bir yıl boyunca emek verdik. Bu maratonun sonunda puanlar açıklandı, sıralamalar geldi tabi ki yığılmanın hadi hesabı yoktu. Geçen sene 83-84 puanda olan biri ilk 400 de iken maalesef bugün 83-84 puan alan bin-bin 100’lerde. Neredeyse 3 katı bir yığılmaya sebep olmuş durumda. Bu olunca zaten hayal kırıklığı ile başladı bu koşuşturma. Daha sonra etkinliklere yoğunlaşmaya başladık. Psikolojik olarak çok kötü bir süreç. Sınava bir heyecan ve ümitle giriyoruz. Atama ümidiyle giriyoruz bir an önce atanıp hizmet etmeyi ümit ediyoruz. Çünkü maddi manevi bir yolda yürüdük. KYK borçlarımız var bekleyen. Haziran ayında mesela ödeme için bir sistem oluşacak çağıracaklar beni ama atamaya gelirseniz onun için bekliyoruz” diye konuştu.

“Son iki binlik alımda bize ayrılan kadro 23 gibi komik bir rakamdı maalesef ve atama puanımız 90,13’le kapattı. En yüksek kapatan bölümlerden biri biziz. Geriye dönük baktığımızda 2012 atamasında bizim bölüm 66 puanla kapatmıştı şu anki durumu gördüğümüzde gerçekten hiç iç açıcı bir durum söz konusu değil” diyen Baran, atamlar için Twitter’da başlattıkları kampanyadan söz etti.

Baran son olarak, “2023 hedef doğrultusunda arzulanan, istenilen, arz talep durumuna göre tabloya bakıldığında bizden arz edilen yani ihtiyaç diye bahsedilen sayı 9 bini gösteriyor ama şu an 2021 seviyesinde baktığımız zaman sahada aktif olan 2 binli bir rakam var. Yani bu 7 binlik açığın nasıl kapatılacağını iki senede 7 binlik bir alım mı yapılacak ya da bu ihtiyaç kapatılmayacak, halk ve okuyan öğrenciler mağdur mu edilecek biz de bu soruların cevabını merak ediyoruz açıkçası” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da kahvehane, berber gibi yerlere girişte HES kodu zorunluluğu getirildi

SONRAKİ HABER

Türkiye'de Kovid-19 vaka sayısı son 24 saatte 14 bin 46 kişi daha arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...