Berkin Elvan mezarı başında anıldı: Adalet istiyoruz, iki elimiz yakanızda

Berkin Elvan ölümünün 7’nci yılında Feriköy’deki mezarı başında anıldı. Gülsüm Elvan, Erdoğan'a "7 yıldır bu acıyı çektirdin bana. Bu annelerin, bu çocukların iki eli senin yakanda" diye seslendi.

11 Mart 2021 05:54
Son Güncellenme Tarihi: 11 Mart 2021 13:37
Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Gezi Parkı protestoları sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulan Berkin Elvan, ölümünün 7. yılında mezarı başında anıldı. Anmada adalet talebini bir kez daha vurgulayan anne Gülsüm Elvan, Erdoğan'a "7 yıldır bu acıyı çektirdin bana. Ama emin ol ki bütün bu annelerin, bütün bu çocukların iki eli senin yakanda" diye seslendi.

Gezi Parkı eylemlerinin 20. gününde, İstanbul Okmeydanı’nda polisin attığı gaz kapsülü başına isabet ettiğinde Berkin Elvan henüz 14 yaşındaydı. 269 gün yaşam mücadelesi veren Berkin, 45 kilodan 16 kiloya düştü ve 11 Mart 2014’te 15 yaşında hayatını kaybetti. Elvan, ölümünün 7. yıldönümünde Feriköy'de bulunan mezarı başında anıldı.

Yaşasaydı 22 yaşına girecek olan Berkin için Feriköy Mezarlığı'nda yapılan anmaya, Elvan ailesi ve avukatlarının yanı sıra CHP İstanbul Milletveki Ali Şeker, HDP İstanbul milletvekilleri Oya Ersoy ve Musa Piroğlu ile İl Başkanı Erdal Avcı'nın aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve demoratik kitle örgütü temsilcisi ile yurttaş katıldı.

MEZARLIK GİRİŞİNDE ÜST ARAMASI DAYATMASI

Polisin mezarlığın girişinde Elvan ailesini de aramak istemesine tepki gösteren Baba Elvan, "Çekin çocuklarımın üzerinden ellerinizi, sabahtan beri nedir bu, ne istiyorsunuz bizden? Sabahtan beri neyin takibi bu" diye tepki gösterdi.

"KATİLLER CEZA ALMASIN DİYE BİN TÜRLÜ DÜMEN ÇEVRİLİYOR"

Berkin'in mezarı başında konuşan Avukat Can Atalay, Berkin Elvan'ın 8 yıl önce bir seher vakti vurulduğunu hatırlattı. Elvan'ın 269 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybettiğini belirten Atalay, "Aradan 7 yıl geçti, katilleri -biri dışında- henüz yargılanmaya bile başlanmadı. O bir katilin de alacağı ceza her ne kadarsa onu almaması için bin dümen çevriliyor" dedi.

Atalay şöyle devam etti:

"Berkin için, Ali İsmail için, Ahmet Atakan için -ki eylülde 8 yıl olacak daha hala bir iddianame dahi yok- Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, 10 Ekim'de Ankara'da orta yerde patlatılan bir bomba ile katledilen 103 arkadaşımız içi, Suruç'ta katledilen kardeşlerimiz için, bu ülkede eşitlik, kardeşlik istediği için, adalet istediği için öldürülen herkes için bir dakikalık saygı duruşuna çağrıyorum."

"BENİM ÇOCUĞUMU 14'ÜNDE VURDULAR, BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLMESİN İSTİYORUM"

Ardından konuşan baba Sami Elvan, kendileri gibi Türkiye'de acı çeken binlerce aile olduğu söyledi.

Baba Elvan, "O yüzden ben sadece kendi adıma mücadele etmiyorum. Biliyorum, bizim çocuğumuz geri gelmeyecek. Ama biz istiyoruz ki bu ülkede adalet, olsun hukuk olsun, demokrasi olsun insan hakları olsun, barış olsun. Benim çocuğumu 14'ünde vurdular, başka çocuklar ölmesin. Bugün bir polis yargılanıyor, ama asıl azmettiriciler bu ülkede bir eli yağda bir balda, beyaz çay içerek yaşıyor. 14 yaşındaki çocuğu 'terörist' ilan etti bu kişi, bu hangi kitapta yazıyor" diye sordu.

Yargılanan sanık polis Fatih Dalgalı'nın eşinin hamile olduğunu ilk duruşmada öğrendiklerini söyleyen Sami Elvan, "Umarım onun çocuğunu tırnağına zarar gelmez. Ama çocuğunun gözüne bakarak bize yaşatılanları sorgulamasını isterim" dedi.

Sami Elvan devamında şunları söyledi:

"Her gün sosyal medyada bize, çocuklarımıza, insanların annesine, babasına yapılmayacak hakaretler yapanlar serbest, katiller serbest. Benim kızım daha 15-20 gün önce sokak ortasında gözaltına alındı. Nedir sizden çektiğimiz, bu halkın sizden çektiği nedir! Ben kime ne yapmışım, benim çocuğum kimin hakkını yemiş, hangi ayakkabı kutusuna para koymuş? Kendilerine yönelik en ufak bir şeyde dava açanlar neredeler?"

Elvan son olarak "Adalet istiyoruz" diye seslendi.

"OLMAYAN ADALETİN PEŞİNDE KOŞUYORUZ"

Anne Gülsüm Elvan da "Tam 7 yıl oldu, 7 yıldır onun hasretini çekiyorum" diyerek sözlerine başladı.

Anne Elvan, "7 yıldır sürdürdüğümüz bu adalet mücadelesinde hiçbir şekilde adalet görmedik. Olmayan bir adaletin peşinde koşuyoruz" diye konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi’yi hedef alan açıklamalarını anımsatan anne Elvan, şöyle feryat etti: "Diyor ki; hesabını sorduk, soracağız. Hesabın bu mu Recep Tayyip Erdoğan? 14 yaşında bir çocuk. Senin o vicdanın varsa, seni o vicdanla baş başa bırakıyorum. 7 yıldır bu acıyı çektirdin bana. Bugün de yine burada üstümüze saldırmaya çalışıyorsun. Yeter artık; senin 18 yıldır bu ülkeye verdiğin zarar. Biz Roboski’yi mi unutalım? Suruç’u mu unutalım? Ankara’yı mı unutalım. Buzdolabında günlerce bekletilen çocuğu mu unutalım? Sokak ortasında bir hafta bekletilen Taybet anayı mı unutalım? Sen hangi kadınlar gününü kutluyorsun? Siz  hangi anneler gününü kutluyorsunuz? Biz hangisini unutalım? Ama emin ol ki; bütün bu annelerin, bütün bu çocukların iki eli senin yakanda.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

dilop bahar sayısıyla 4 yaşında

SONRAKİ HABER

Myanmar'da darbe karşıtı gösterilerde bugün 7 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...