13 Şubat 2021 11:53

Pandemi fırsatçısı otomotiv devi Volvo, 30 milyar kron kâr dağıttı

Salgın gerekçesiyle binlerce işçiyi işten atan ve devletten 1 milyar kron destek paketi alan otomotiv devi Volvo, 30 milyar kronu hisse senedi sahiplerine kâr olarak dağıttı. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Pandemi sonucu emekçilerin gelirleri azalır ve yaşam standartları düşerken İsveç tekelleri aşırı kârlar etmeyi sürdürüyor. Devletten 1 milyar krondan fazla pandemi yardımı alan İsveç’in otomotiv devi Volvo, 30 milyar kronu hisse senedi sahiplerine kâr olarak dağıttı. 

Maliye Bakanı Per Bolund, “Yardım alırken aynı zamanda hisse senetleri sahiplerine kâr dağıtamazsınız” diyerek şirketlerin kârları dağıtmasına karşı çıkmıştı. Ancak bu kararın alınmasından 6 ay sonra şirket yönetim kurulu toplanarak daha önce dağıtılmayan karlar için ekstra ödeme yapılmasını kararlaştırmıştı.

VOLVA REKOR KAR DAĞITIMI

Pandemiden önce Volvo, her hisse senedi için 10 kron ödeme yapmıştı. Şirket, bu yıl hisse senedi başına rekor miktarda (15 kron) kâr dağıtmayı kararlaştırdı. Böylelikle 20 bin işçiyi izne ayırdığı için devletten 1,3 milyar kron destek alan şirket, 30 milyar kronu hisse senetleri sahiplerine kâr olarak dağıttı.

Gazetecilerin Volvo'nun devletten aldığı yardımları geri ödemesi gerektiğini hatırlatmaları üzerine AB Volvo Genel Müdürü Martin Lundstedt, bunun gerekmediğini öne sürdü. Tartışmaların konjonktürün kötüleştiği durumlarda devletin şirketlere vereceği yardımlar üzerinde yoğunlaşması gerektiğini ifade etti.

İsveç'in en büyük tekelleri arasında yer alan AB Volvo, Göteborg, Skövde ve Umeo illerindeki fabrikalarında kamyon, otobüs ve iş makinaları üretiyor. Volvo, sattığı araçların sayısını arttırdı. Geçtiğimiz yıla kıyasla sattığı kamyon sayısını 30 bin artırarak 80 bine yükseltti. 2010 yılının son çeyreğinde 12,2 milyar kron kâr etti. Oysa bir önceki yıl aynı dönemde 9,4 milyar kron kâr etmişti.

Devletten milyar kronu aşkın destek almasına rağmen Volvo, çalışanlarının sayısını 7 bin civarında azalttı. İşten atılanların büyük bir çoğunluğunu kiralama şirketlerinden aldığı işçiler oluşturuyor.

DAĞITILAN KÂRI YETERSİZ BULUYORLAR

Çalışanlar Volvo'nun milyarlarca kronu hisse senetleri sahiplerine dağıtmasını eleştirirken işveren temsilcileri hisse senetleri sahiplerine dağıtılan paranın az olduğunu öne sürüyor. İşverenlerin yayın organı Dagens Industri gazetesi analizcisi Anders Hegerstrand, “İnsan 30 milyar kronu hisse senetleri sahiplerine dağıtan Volvo'yu savunmak zorunda kaldığı için neredeyse kızıyor. Dağıtım oldukça az, tartışmalar hisse senetleri sahiplerine neden bu kadar az ödeme yapıldığını üzerinde yoğunlaşmalı” dedi.

Hisse senetleri sahiplerine geçtiğimiz yıl kâr dağıtmayı durduran şirketler, bu yıl şimdiye kadar 108 milyar kron kâr dağıttı.

ÖNCEKİ HABER

Bursa Tabip Odası: Aşıla sistemi, MHRS, ALO 182 çöktü, aşılama durdu!

SONRAKİ HABER

Rabia Naz'ın şüpheli ölümü: "Olayların üstünü örterek bir yere varamayız”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...