21 Ocak 2021 11:23

Gıda Mühendisleri İzmir Şube Başkanı: Gıda enflasyonu ekonomik ve sosyal bir sorun

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, gıda enflasyonunun sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal bir sorun olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Mahsum Kara

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, yaptığı açıklamada “Gıda enflasyonu sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal bir sorundur” dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) enflasyon raporuna göre, dünya genelinde gıda enflasyonu bir düşüş eğilimi gösterirken ülkemizde kontrol edilemeyen bir şekilde yükselerek açık ara lider konuma gelmeye devam ediyor.

Küresel gıda maddeleri fiyatları, temel ürünlerdeki arzların güçlü olması nedeniyle düşerken ülkemizde her ay artmasının ekonomik, sosyal, coğrafi, politik gibi birçok nedeni olduğunu söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “Tarımsal üretim yapısındaki gelişmeler, her yıl etkilerini daha fazla görmekte olduğumuz küresel iklim değişikliğine bağlı yaşanan olumsuzluklar, mazot, gübre, yem ve elektrik gibi girdi fiyatlarındaki artışlar, tarım alanlarının madencilik, enerji, inşaat, sanayi vb gibi tarım dışı kullanılması, köyden kente göç, üretimin planlı ve verimli olmaması gibi etmenler gıdada fiyat artışlarına neden olmaktadır” dedi.

“GIDA ENFLASYONUNDAKİ ARTIŞ DAR GELİRLİYİ DAHA FAZLA ETKİLİYOR”

Toprak, yükselen döviz fiyatları ve artan işsizlikle birlikte gıda enflasyonundaki artıınş vatandaşın alım gücünü büyük ölçüde azalttığını, özellikle de dar gelirli kesimi daha fazla etkilediğini söyledi. Toprak, “Yurttaşlar indirim günlerini takip etmekte, hangi ürün nerede daha uygun fiyatlı diye araştırmakta, halk ekmeklerin önünde uzun kuyruklarda dakikalarca beklemektedir. Çünkü 5 kuruşun dahi önemi oldukça büyük. Pazarın kapanma saatlerine yakın alışverişe giden hatta ne yazık ki pazar toplandıktan sonra geride kalanları toplamak zorunda kalan yurttaşlarımız da var. Sonuç olarak enflasyon, sabit bir geliri olan ve emek gücüne dayanan kesimler için yıkıcıdır” diye ifade etti.

“KURAKLIK GIDA GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR”

Artan nüfusun ve gıda talebine rağmen iklim krizi sonucu artan sıcaklıkların sebep olacağı kuraklık ve iklim değişikliği ile mücadelede önemli adımların atılmadığı vurgusu yapan Toprak, “Gıda güvenliğinin tehlikede olduğu uzun süredir vurgulanan bir sorundur. Çiftçilik teknolojileri ve yönetim tekniklerini geliştirmek için araştırma ve altyapı yatırımlarının arttırılması gerektiğine işaret ederek tarım emekçilerine doğru teşvikleri vermek, söz konusu teşviklerle en yeni teknolojilerin yaygınlaştırılarak, su yönetimi ve gübre kullanımı konusunda daha iyi düzenlemelerin hayata geçirilmesi elzemdir” dedi.

Reklam