13 Ocak 2021 09:37

Tayaş Gıda fabrikasında işçiler ücretsiz izne çıkarıldı

Gebze'deki Tayaş Gıda fabrikasında çalışan işçiler Evrensel'e ulaşarak en az 70 işçinin ücretsiz izne çıkarıldığını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Gebze'de kurulu Tayaş Gıda fabrikasında işçiler ücretsiz izine çıkarıldı. Evrensel’e ulaşan işçiler, "Tayaş patronu ücretsiz izine gönderilen arkadaşlarımıza açlığı reva gördü. Tayaş işçisi bu haksızlıklara karşı sessiz kalmayacak" dedi.

Evrensel'e ulaşarak yaşadıklarını anlatan Tayaş gıda işçileri, en az 70 işçinin ücretsiz izine çıkarıldığını söyledi. Kasım 2020 ve Aralık 2021 tarihleri arasında 12 saat çalıştıklarını söyleyen işçiler, şunları anlattı:

"Son aylarda deyim yerindeyse canımızı okudular. 07.00- 19.00 saatleri arasında toplam 12 saat çalıştık. Evlerimizi otel gibi kullandık ama ne oldu, koskoca bir hiç. Tüm işçi arkadaşlar gecemizi gündüzümüze kattık tabiri caizse eşek gibi çalıştık. Sonunda 4000 tona ulaştık. Hatta 400 kilo da fazla yapmışız. Vardiya amirleri, posta başları kutlama yaptılar, pasta kestiler, sosyal medyalarda paylaştılar. Ama ödül olarak 01. 01. 2021 tarihinde sözleşmesi biten arkadaşların çıkışları verildi, kapı önüne konuldu. 70 veya 80 kiși ‘sözde ișçiyi ișten çıkarma yasağı’ nedeniyle ücretsiz izine gönderildi."

"PANDEMİDE ZORUNLU ÇALIŞTIRILANLAR KAPI ÖNÜNDE KONDU"

Ücretsiz izin uygulamasının insanlık dışı bir uygulama olduğunu ifade eden işçiler, “İşçileri atsalar kıdemi vermek zorunda kalacaklardı. Şimdi atmıyor, süründürüyorlar. İnsanlar günlerce, aylarca işsiz nasıl geçinecek? Hiç mi vicdan yok? Pandemi koşullarında bir sürü arkadaşımızın hayatı hiç sayılarak zorunlu olarak çalıştırıldı. Şimdi de kapının önüne koyuldular. Lanet olsun böyle anlayışa!” dedi.

"SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

İşçiler, “Tayaş patronu ücretsiz izine gönderilen arkadaşlarımıza açlığı reva gördü. Bugün onlara yapıldı, yarın bize yapılacak. Patronun para hırsı, işçileri daha da yoksullaştırıyor. Patronun bu rahatlığı işçilerin dağınık olmasından, örgütlü olmamasından geliyor. Tayaş’ın olduğu GOSB ve diğer sanayilerde örgütlü işyerlerine bakalım. DİSK’e bağlı işyerlerinde ücretsiz izin uygulamasına müsaade edilmedi. Kısa çalışma ödeneğinde dahi işçilerin tüm hakları, sosyal haklar dahil alındı. Çünkü işçi örgütlü. Bizim çocuklarımızın geleceği, psikolojisi patronun iki dudağı arasında. Çünkü hepimizi böldü. Ama biz inanıyoruz Tayaş işçisi bu haksızlıklara karşı, sessiz kalmayacak” dedi.

Sendikalara ve siyasi partilere de çağrı yapan işçiler, "Ücretsiz izin uygulamasıyla işçi açlığa mahkum edildi. Köleden farkımız kalmadı. Bu saldırılara karşı neden güçlü bir ses çıkmıyor? Elbette Tayaş işçileri olarak, kimseden hakkımızı aramayı beklemeyeceğiz. Biz de birlik olacağız, sendikamız DİSK Gıda-İş’e sahip çıkacağız. Biz inat ettik, sendika buraya girecek, insanlık dışı uygulamalar son bulacak” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fatih Polat'tan BİK Başkanı'na: Halkın parasıyla, haber alma hakkını sansürlüyorsunuz

SONRAKİ HABER

Erdoğan yine Kılıçdaroğlu'na yüklendi, 2023'te seçimi kazanacaklarını iddia etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...