06 Ocak 2021 17:40
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ocak 2021 08:16

ABD'de Trump destekçileri Kongre binasını bastı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi

ABD'de Trump destekçileri Kongre binasını bastı, 4 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi gözaltına alındı. Washington'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı 15 gün uzatıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken Trump destekçileri Kongre binasının dışında protesto düzenledi. Trump'ın konuşmasının ardından destekçileri polis barikatını aşarak Kongre binasını bastı. Olaylar üzerine ABD Kongre binası kapatıldı, Washington'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. "Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence'in güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı. Trump 2 saat sonra "eve  dönün" açıklaması yaptı. Çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi gözaltına alındı. 4 saatlik işgalin ardından Kongre binası boşaltıldı. Washington belediye başkanı olağanüstü hal rejimini Biden'ın göreve başlayacağı güne kadar 15 gün uzattı. Trump destekçilerinin Kongre binasını basması nedeniyle ara verdiği oturuma güvenliğin yeniden sağlanmasının ardından devam ediliyor.

İŞGALİN GÖRÜNTÜLERİ

Bir grubun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesi sonucu polisin biber gazıyla müdahalesine ilişkin görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi. "Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı.

ÇATIŞMA SIRASINDA VURULAN KADIN HAYATINI KAYBETTİ

ABD Kongresinde Trump destekçileri ile polis arasında yaşanan çatışmada silahla yaralanan kadın yaşamını yitirdi.

Washington DC polisi yaptığı açıklamada, kadının eylemciyi vurmak isterken polis tarafından vurulduğu, kadının kaldırıldığı hastanede kurtarılamadığını bildirdi. Hayatını kaybeden kişinin eski Hava Kuvvetleri mensubu Ashli Babbitt olduğu belirtildi. Fox 5 kanalının eşinin ifadelerine dayandırdığı haberine göre, Babbitt aktif bir Trump destekçisiydi.

4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Washington polisi, Kongre Binası'nda yaşanan çatışmalarda toplamda 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

ABD ASKERİ KONGRE BİNASINI BOŞALTTI

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kongre binasına giren Trump destekçilerinin engellenmesi için Ulusal Muhafızlar gönderildi. ABD Savunma Bakan Vekili Miller, Washington Ulusal Muhafızları'nın tamamının aktif hale getirildiğini bildirdi.

New York Times gazetesinin iddiasına göre göstericileri bastıran Ulusal Muhafızların konuşlandırılması emrini Trump değil Mike Pence verdi. 

Binayı basan Trump destekçileri Kongreden ve çevresinden uzaklaştırıldı. ABD Kongresinin güvenliğinden sorumlu polis, yaklaşık 4 saat sonra yerel saat ile 17:40 civarında binanın güvenliğinin sağlandığını açıkladı.

52 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kongre Binası'nda yaşanan çatışmalarda 52 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Washington polisi tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınanların çoğunluğuna 'sokağa çıkma yasağını ihlalden' ötürü işlem uygulandı. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI

Washington'da çıkan olaylar nedeniyle yerel saatle 18.00'den sonra şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Washington polisi, "Sokağa çıkma yasağına uymayanlar tutuklanacak" açıklaması yaptı. Washington belediye başkanı olağanüstü hal rejimini Biden'ın göreve başlayacağı güne kadar 15 gün uzattı. 

NEW YORK VALİSİ 1000 ULUSAL MUHAFIZ GÖNDERECEK

New York Valisi Andrew Cuomo, ABD Kongresinin basılmasının ardından 1000 ulusal muhafız göndereceğini açıkladı.  Cuomo, Twitter hesabından, "ABD Ulusal Muhafızlarının isteği üzerine New York'tan 1000 ulusal muhafızı iki haftalığına başkent Washington'a konuşlandırıyorum" açıklamasında bulundu. 

TRUMP "BARIŞÇIL OLUN" DİYEREK TWEET ATTI

ABD Başkan Donald Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Herkesten barışçıl kalmalarını istiyorum. Şiddete hayır! Unutmayın, biz kanun ve düzen partisiyiz" ifadelerini kullandı. Trump, Twitter hesabından taraftarlarına "itidal" çağrısında bulunurken, "Bugünü de sonsuza kadar hatırlayın" şeklinde ifadeler kullandı.

BİDEN'IN AÇIKLAMASININ ARDINDAN TRUMP DESTEKÇİLERİNE ÇAĞRI YAPTI

ABD'nin Seçilmiş Başkanı Joe Biden, Kongre binasının basılmasının ardından yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ı ulusal kanallara çıkıp açıklama yapmaya çağırdı. Donald Trump da Twitter hesabından yayımladığı video ile destekçilerine "Evinize dönün" çağrısı yaptı.

TWITTER, FACEBOOK VE INSTAGRAM'DAN TRUMP'A ENGELLEME

Facebook ve Twitter, Kongre baskını sonrası Trump'ın bazı paylaşımlarını gerginliği tırmandırma riski taşıdığı gerekçesiyle kaldırdı. Twitter, Trump'ın video mesajının paylaşımını ve yanıtlanmasını kısıtladı. Twitter daha sonra Trump'a 12 saat engelleme getirildiğini açıkladı. Facebook da Trump'a 24 saat boyunca paylaşım engeli koyduğunu belirtti. Şirketten yapılan açıklamada, "Başkan Trump'ın sayfasında iki adet kural ihlali tespit ettik, bu nedenle bu süre zarfında 24 saat boyunca paylaşım yapılması engellendi" ifadeleri kullanıldı. Facebook'a ait diğer paylaşım sitesi Instagram da Trump'ın hesabının 24 saat kilitlendiğini duyurdu.

GRAHAM: BIDEN MEŞRU BAŞKAN

Cumhuriyetçi Parti'nin etkili senatörlerinden olan Lindsey Graham, ABD'nin meşru liderinin Joe Biden olduğunu ifade etti. Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Graham, "Biden kaybetsin diye dua etti. O kazandı. O ABD'nin meşru başkanı" yazdı.

PENCE'E TRUMP'I GÖREVDEN ALMASI ÇAĞRISI

ABD Temsilciler Meclisi'nin Yargı Komitesi'ndeki Demokratlar, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Anayasa'nın 25. maddesini yürürlüğe sokarak Trump'ı görevden alması çağrısı yaptı. Pence'e yapılan çağrıda "Bugün Başkan'ın şiddet ve kaos vurgularının meyve verdiğini gördük. ABD Anayasası'nın 25. maddesinin 4. bölümü, Başkan Yardımcısı ve görevdeki bakanların bir başkanın 'görevini yerine getiremeyecek durumda olduğuna' karar verme yetkisini içeriyor. Bu öğleden sonra yaptığı açıklamada ise Başkan Trump akli dengesinin yerinde olmadığını ve 2020 seçim sonuçlarını kabul edemeyecek durumda olduğunu gösterdi" ifadeleri yer aldı. 

BORIS JOHNSON: UTANÇ VERİCİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "ABD Kongresinde utanç verici sahneler. ABD'de iktidarın düzenli ve barışçıl bir şekilde devri hayati öneme sahip" ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'de meydana gelen olaylara ilişkin, şu ifadeler kullanıldı:

"ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz." Açıklamada, "ABD'deki Türkiyeli vatandaşların kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları" tavsiyesi de yer aldı.

TRUMP "YENİLGİYİ KABUL ETMEYECEĞİM" DEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, başkent Washington'da toplanan destekçilerine seslenerek, başkanlık seçimlerinde yenilgiyi kabul etmeyeceğini ve mücadeleyi bırakmayacağını söylemişti.

Trump destekçileri, ABD kongresine zorla girdi

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri Simfer'de bir ay içinde 3'üncü kez iş kazası yaşandı

SONRAKİ HABER

Birleşik Krallık'ta en yüksek koronavirüs vaka sayısı kaydedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa