28 Aralık 2020 15:30

Hamza Yerlikaya'nın diplomasının sahte olduğuna dair haberlere erişim engeli

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamza Yerlikaya’nın lise diplomasının sahte olduğu haberlerine "unutulma hakkı" gerekçesiyle erişim engeli getirildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği, eski milli güreşçi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamza Yerlikaya’nın lise diplomasının sahte olduğu haberlerine erişim engeli getirdi. Kararı Erişim Sağlayıcıları Birliğine ileten mahkeme, karar ekinde listelenen onlarca haber içeriklerinin kaldırılmasını istedi.

Hamza Yerlikaya'nın başvurusu ile erişim engeli kararı alan mahkeme, kararını olayın (diplomanın sahteliği) 25 yıl önce yaşandığını belirterek "unutulma hakkı"na dayandırdı. Karar, internet haber sitelerinde konuyu gündeme getiren ve ardından yaşanan tartışamalara değinen onlarca haberin yanı sıra çok sayıda Youtube vidoesunu da kapsıyor.

YERLİKAYA SİYASİ VE MEDYATİK BİRİ DEĞİLMİŞ (!)

Kararda ilginç detaylar da yer aldı. Mahkeme, başvurucunun yani Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamza Yerlikaya'nın siyasi ve medyatik bir kişiliğe sahip olmadığını ileri sürerek, bu konudaki haberlerin itibarını zedelediğini belirtti. Mahkeme kararında "Kamu yararı bakımından siyasi veya medyatik bir kişiliğe sahip olmayan başvurucu hakkında internet ortamında yayınlanan haberlerin kolaylıkla ulaşılabilirliğinin başvurucunun itibarını zedelediği açıktır." ifadeleri yer aldı. Mahkeme, istatistiki ve bilimsel amaçlar yönünden bu bilgilere (Yerlikaya'nın diploması) internet ortamında kolaylıkla ulaşılmayı gerekli kılan bir neden bulunmadığını öne sürdü.

Yerlikaya'nın sahte diplomayı kullanmakla ilgili yargı gararında hükmün ertelendiğini hatırlatan mahkeme, erteleme süresinin iyi halle geçmesinden dolayı mahkumiyetin "esasen vaki olmamış sayılacağını" belirtti.

2001'DEKİ DAVADA SAHTE DİPLOMA KABUL EDİLMİŞ, HÜKÜM ERTELENMİŞTİ

Hükmün ertelendiği Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2001’de verdiği gerekçeli kararında şunlar kaydedilmişti:

“Güreş sporunda dünya ve olimpiyat şampiyonu olan sanık aşamalardaki savunmalarında tanımadığı bir şahsın kendisine gelerek neden yüksek tahsil yapmadığını sorduğunu, ortaokul mezunu olduğunu, lise mezunu olmadığından yüksek tahsil yapmadığını söylediğini, diğer şahsın bunu hallederiz diye söylediğini daha sonra bu şahsın İmrahor Meslek Lisesi’nden alınmış diplomayı kendisine getirerek verdiğini, bu diploma ile Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na kaydını yaptırdığını savunmuştur. Sanığın kullandığı diplomanın sahte olup bu, sahteliği yapanlarla dayanışma içine girdiğine, bu suça katıldığına dair herhangi bir delil yoktur. Mevcut delil durumuna göre ancak sanığın sahte olan diplomayı bilerek kullandığı söylenebilir.”

“... Sanığın daha önce bir aftan veya koşullu salıvermeden yararlanmamış oluşu gözetilerek sanık hakkındaki kamu hukuku davasının kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine, sanığın 5 yıl içerisinde aynı cins veya daha ağır şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir suç işlediği takdirde kovuşturmanın sürdürülmesi için karar örneğinin Cumhuriyet Başsavcığı’na gönderilmesine. ...” (MEDYA SERVİSİ)

{{421477}}

ÖNCEKİ HABER

İzmir Meslek Fabrikasında işsiz kalan öğretmenler belediye bünyesine geçmek istiyor

SONRAKİ HABER

Samsun’da işçi sendikaları belirlenen asgari ücrete tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...