21 Aralık 2020 11:40
Son Güncellenme Tarihi: 24 Aralık 2020 11:08

Belediyelerdeki usulsüzlükler Sayıştay raporlarına yansıdı

Sayıştay raporları, belediyelerdeki sınavsız atamalardan mevzuata aykırı ihalelere kamunun zarara uğratıldığı pek çok usulsüzlüğü belgeledi. Çeşitli kentlerden usulsüzlük haberlerini derledik.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Sayıştayın 2019 yılı denetim raporlarında belediyelerdeki çok sayıda usulsüzlük yer aldı. Çok sayıda belediyede özel kalem müdürlükleri, sınavsız atamalar için kullanıldı. Usülsüz ihaleler, haddinden fazla borlanmalar, yandaşlara tahsis edilen taşınmazlar gibi kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığı gibi pek çok örnek raporlara yansıdı.

Sayıştay raporlarında yer alan bilgilerden derlenen bazı örnekler:

ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜKLERİ, AÇIKTAN ATAMALAR İÇİN GÖZDE POZİSYON OLDU

Sayıştay raporlarında en çok göze çarpan usulsüzlüklerden biri liyakatsiz atamalar oldu. Raporlar, özel kalem müdürlüğü üzerinden bazı kişilere nasıl sınavsız memurluk ve unvan dağıtıldığını gözler önüne serdi. Yüzbinlerce genç KPSS’de ter döküp atama beklerken, belediyede tanıdığı olanlar açıktan atama yoluyla sınavsız bir şekilde memur oldu. Belediye başkanları kendilerine yakın bu isimleri açıktan özel kalem müdürü olarak atadı; bu kişiler çok geçmeden daha kalıcı görevlere terfi ettirildi.

Raporlara göre, 25 belediyede özel kalem müdürlüğü sınavsız memuriyet, unvan ve kadro dağıtmanın yolu oldu. Birkan Bulut'un haberinde yer alan o belediyeler ve kurumlar: Adana Seyhan Belediyesi, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Ankara Yenimahalle Belediyesi, Bitlis Belediyesi, Bursa Osmangazi Belediyesi, Gümüşhane Belediyesi, İstanbul Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Beylikdüzü Belediyesi, İstanbul Esenler Belediyesi, İstanbul Eyüpsultan Belediyesi, İstanbul Fatih Belediyesi, İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi, İstanbul Kağıthane Belediyesi, İstanbul Maltepe Belediyesi, İstanbul Pendik Belediyesi, İstanbul Tuzla Belediyesi, Kırşehir Belediyesi, Kocaeli İzmit Belediyesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Manisa Yunus Emre Belediyesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Belediyesi, Yozgat Belediyesi.

DİYARBAKIR'DA KAYYUM MİLYONLARCA LİRAYI NEDEN GİZLEDİ?

Sayıştayın hazırladığı rapora göre kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 2018 yılında yaptığı harcamaların yüzde 43’ünü gizlediği ortaya çıktı. Sayıştayın sıraladığı muhasebeleştirme usulsüzlüklerin 2019 yılında düzeltilmesiyle Kayyum Atilla döneminde yapılan harcamaların yüzde 77 artarak, 1 milyar 554 milyon 871 bin 511 TL’ye yükseldiği görüldü. Usulsüz işlemlerle 678 milyon 486 bin 133 TL’lik harcama gizlendi.

2018'de ortaya çıkan gerçek giderlerin, önceki üç yılın toplam gideri kadar olması dikkat çekti. Bu giderleri ise büyük oranda ihale usulüyle yapılan alımları içeren ‘Mal ve Hizmet Alım Giderleri’ kalemi oluşturuyor.

11 MİLYON LİRALIK İHALESİZ İŞLEM

Ayrıca Sayıştayın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi denetim raporunda, pazarlık usulüyle 17 milyon TL'lik ihale yapıldığı belirtilirken, 11 milyon 152 bin TL değerinde ihalesiz işlem yapıldığı tespitine yer verildi. Bu mal ve hizmet alımlarında saydamlık, rekabet, eşit muamele ve güvenilirliğin ihlal edildiği belirtildi.

SUR BELEDİYESİ KAYYUMU 85 MİLYON TL'LİK BORCU GİZLEDİ

Sayıştay Başkanlığı’nın, yapılan müfettiş incelemesi sonucunda hazırlanan “2019 Yılı Diyarbakır Sur Belediyesi Sayıştay Denetim Raporu” yayımlandı. Raporda, belediyenin vadesi geçmiş, ertelenmiş veya taksitlendirilmiş borçlarının 85 milyon TL eksik gösterildiği bilgisi yer aldı. Rapora göre, toplam 13 milyon TL değerindeki ihaleler ise pazarlık usulüyle yapıldı. 

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR'İN SİCİLİ KABARIK

Denizli Büyükşehir Belediyesi de Sayıştay raporlarında dosyası kabarık belediyeler arasında yer aldı. Kanuna aykırı ihaleler, usulsüz harcamalar, işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmaması ve yasal borçlanma sınırını aşma öne çıkan başlıklar oldu. Belediye 792 milyon lira dolayında olan yasal borçlanma sınırını 580 milyon lira aştı. Bazı mal ve hizmet alımlarında ihale yapılması gerekirken mevzuata aykırı biçimde doğrudan alım yöntemi izlendi. Bazı taşınmazlar ihaleyle kiraya verilmesi gerekirken ihalesiz kiraya verildi.

Mevzuattaki temsil, ağırlama koşullarına uygun olmamasına rağmen 335 bin lira modellik, oyunculuk hizmeti ve sanatçı kiralama hizmetine harcandı. Belediyenin mevzuata aykırı harcamalarının yaklaşık 7 milyon lira olduğu saptandı. En dikkat çeken tespitlerden biri de belediyenin işçilere yıllık izin kullandırmadığı, toplam 25 bin 35 gün kullanılmamış yıllık izin bulunduğu bilgisi oldu.

URFA'DA İŞÇİLER KÖLE GİBİ KULLANILDI

Yıllık izin kullandırmama uygulaması Şanlıurfa Belediyesinin raporlarına da yansıdı. Sayıştay denetçileri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin işçilerin Anayasal hakkı olan dinlenme ve yıllık ücretli izin haklarının kullandırılmasında ihlaller tespit etti. Raporlar 510 işçinin toplam 61 bin 752 gün kullanılmamış yıllık izni bulunduğunu ortaya koydu. Belediyede ayrıca, 84 müdürlük kadrosundan 16'sında mevzuata aykırı biçimde sözleşmeli olarak istihdam edilen personel görevlendirildi. Özel kalem müdürlüğünün sınavsız atamaya paravan yapılması bu belediyede de uygulandı.

MARDİN BELEDİYESİNDE 3 MİLYON LİRALIK KAYIT FARKI

Sayıştayın Mardin Büyükşehir Belediyesine yönelik raporunda, 2019 yılında toplamda 391 bin 135 TL tutarında duran varlığın, kullanılmaz hale geldiği için hurdaya ayrılarak, israf edildiği belirtildi. Ayrıca Mardin Büyükşehir Belediyesinin kira gelirleri icmal cetvelinde yer alan ertesi yıla devir tutarları toplamının 630 bin 79 TL olduğuna ancak bütçe gelir kesin hesap cetvelinde ise devreden kira gelirleri rakamının 3 milyon 624 bin 658 TL olduğu belirtildi. İki kayıt arasındaki farkın nasıl oluştuğunun tespit edilemediği bilgisi yer aldı.

VAN'DA AMAÇ DIŞI GELİR KULLANIMI

Sayıştay, kayyum yönetimindeki belediyelerden Van Büyükşehir Belediyesine dair raporunda, araç kiralama işinin mevzuata aykırı yapıldığını ve otopark inşası için gelen gelirin “amaç dışı” kullanıldığını kaydetti. Raporda, belediye adına tapuda kayıtlı olan bir kısım taşınmazın değer tespitinin yapılmadığı bilgisi de yer aldı.

ÜSKÜDAR'DAN FATİH'E, SAKARYA'DAN ORDU'YA

Üsküdar Belediyesinin özel hallerde kullanılan pazarlık usulüyle 72 ihale yaptığı, bu ihalelerin toplam sözleşme bedelinin 162 milyon 352 bin 569 lira olduğu tespit edildi. Ordu Büyükşehir Belediyesi aynı alımları bölerek ihale etti. Fatih Belediyesi öğrenim durumunu veya sınav şartını sağlamayan personel alımları ile dikkat çekti. Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ise stadyumu kiraladığı Sakaryaspordan kira bedelini tahsil etmediği raporlara yansıdı.

GÜNGÖREN BELEDİYESİNDE KADRO SKANDALI

AKP'li Güngören Belediyesindeki kadro skandalı Sayıştay raporunda ortaya çıktı. Belediyenin eğitmen ihtiyacı olmadığı halde eğitmen kadrosu açtığı ve 35 kişinin bu kadroya memur statüsünde alındığı ortaya çıktı. Kadroya alınanların eğitmen niteliği de yok.

VALİLİKLERDEKİ USULSÜZLÜKLER

Sayıştay 2019 yılı İstanbul ve Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na (YİKOB) ilişkin Denetim Raporları’nda usulsüzlükler dikkat çekti. Ankara Valiliği’ne ilişkin Sayıştay raporunda ise bazı mal ve hizmet alımı ihalelerinin, gerekçeleri oluşmadığı halde pazarlık yöntemi ile yapıldığı tespit edildi. İstanbul Valiliği’ne ilişkin yayımlanan Sayıştay raporunda, valiliğe bağlı YİKOB’a 39 belediyenin ödemesi gereken kültür katkı payını ödemediği ve bu tutarın geçmiş yıllar dahil olmak üzere toplam 1 milyar 812 milyon 384 bin TL olduğu tespit edildi. 

AKP’Lİ KEÇİÖREN BELEDİYESİ, LÜKS OTOMOBİLİ "ZORLU COĞRAFİ KOŞULLAR" İÇİN ALMIŞ!

Ankara'nın AKP'li Keçiören Belediyesi bütçeden alınamayacak nitelikteki milyonluk lüks makam aracını, belediye şirketi Gıda Tüketim Malları Üretim Pazarlama Şirketi üzerinden aldı. Şirket 2019 model Audi A-6 aracını belediyeye hibe etti. Sayıştay şirket aracılığıyla yapılan lüks araç alımını mevzuata aykırı buldu. Belediye lüks araç alınmasının gerekçesini “İlçedeki zorlu coğrafi koşullar nedeniyle bu aracın arazi şartlarında da kullanılabilecek olmasına” bağladı. Sayıştay denetçileri raporlarında, “Alınan aracın motor hacminin 1968 cc olduğu ve yüzde 100 yabancı menşeli olduğu dikkate alındığında; Belediyelerin hibe dâhil her ne suretle olursa olsun yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi taşıt edinilemeyeceği hükmüne aykırıdır” dedi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Josef Stalin'in 141’inci doğum günü dolayısıyla Rusya'da tören düzenlendi

SONRAKİ HABER

İspanya'da salgından etkilenen restoran çalışanları Meclis önünde eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa