20 Ekim 2020 00:31

İşçi mektubu: Mesele bir sene dolmadan işten çıkarmak

"Servisten indikten sonra evle servis arasında maske takmadığım için işten çıkardılar. Başka gerekçe bulamadıkları için işten çıkarıldım."

Fotoğraf: Özcan Yaman

Paylaş

Pendik’ten bir metal işçisi

Merhaba sevgili Evrensel okurları. Bir yıl önce eski işyerim taşınınca Gebze Taysat Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir otomotiv fabrikasında eski patronumun aracılığıyla işe başladım. “Bizim vasıflı elemanlara ihtiyacımız yok, asgari ücret veririz” dediler. İş yokluğundan ve konut kredisini nasıl ödeyeceğim korkusundan işi kabul ettim. Vasıfsız olarak işe aldılar. Bir ay sonra gaz altı kaynağı (vasıf isteyen) yaptırdılar. Aynı ücrete rağmen sorun etmedim. Daha sonra virüsü bahane ederek sürekli çalışma alanımızı değiştirdiler, yine sorun etmedim.

Bunun nedenini ücretsiz izne çıkarmak için yaptıklarını biliyordum. Her ay mutlaka en az iki veya üç gün ücretsiz izindeyim, bu da yetmiyor gibi iznini mutlaka evde geçir, başka bir yerde çalışma diye tembih ediyorlardı. “Zaten iş yok nerede çalışacağım ki” dedim, “Yevmiyeci gidebilirsin mesela ama gitmeyeceksin” dediler. “Verdiğiniz para ev taksitine bile yetmiyor, fazla mesai var dediniz fazla mesai olmadığı gibi bir de her ay eksik alıyorum. Ben ne yiyip ne içeceğim” dedim, “Bize ne bundan ev alırken bize mi sordun, sat kiraya çık” dediler.

İşyerinde mola saatlerinde bile maske kontrolü yapıyorlar, ben tek oturuyorum on metre uzaklıkta ama ona bile bahane buluyorlardı. Açıkçası bazı şeylere ses çıkardığım için sürekli açık arıyorlardı. İşyerinde bir türlü tutanak tutacak koz vermemeye dikkat ediyordum. Artık anlamıştım, bir yılı doldurmaya az bir zaman kala tazminat vermeden göndermeye çalıştıklarını.

Serviste ön koltukta oturan muhasebeci “Maskeni taktın mı” diye sorunca ben de “Sen ne görüyorsun” diye sordum. Bu ters cevapmış, ben hep ters cevap veriyormuşum. Servisten indikten sonra evle servis arasında maske takmadığım için işten çıkardılar. Başka gerekçe bulamadıkları için işten çıkarıldım. Ben de yasal haklarımı kullanmak için avukatla görüştüm, çünkü haksız yere çıkarıldım.

Burada da görüldü ki patronların hoşuna gitmeyen şeyleri söylediğinde veya hakkın olan bir şeyi isteyince kötü ilan ediliyorsun. Bunu değiştirmenin yolu kendi haklarımız için mücadele etmekten ve örgütlenmekten geçiyor.

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanlığı: 34 yerleşim yerinde 20 bin kişi karantinada

SONRAKİ HABER

Nedir bu bağışıklık sistemi dedikleri şey?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...