09 Ekim 2020 13:06

ÇED raporuna aykırı termik santral inşaatına dava açıldı

ÇED raporuna aykırı devam eden inşaat nedeniyle EMBA Termik Santrali ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı dava açıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odasının da aralarında bulunduğu Doğu Akdeniz'deki meslek odaları ve çeşitli dernekler, yeni bir ÇED hazırlanmadan baca sisteminin değiştirilmesi nedeniyle EMBA Termik Santrali ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dava açtı.

Projeye uygun yeni ÇED raporu alınıncaya dek EMBA Termik Santral projesinin tamamen durdurulması ve yeni ÇED sürecinin başlaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına idari başvuru yapan meslek örgütleri, idari başvurunun reddedilmesi üzerine kararın iptali için dava açtı.

“KANSERİ VE KOVİD’İN ETKİSİNİ ARTIRAN TERMİK SANTRALLER İHTİYAÇ DEĞİL”

Dava başvurusu öncesi Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal’ın ofisinde gerçekleştirilen açıklamada, kanser vakalarını yüzde 1200 artıran ve koronavirüsün etkisini yükselten yeni termik santrallere ihtiyaç olmadığı ifade edildi.

“YENİ ÇED RAPORU ALINMASI GEREKİR”

TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, inşaatı devam eden Yumurtalık EMBA Hunutlu Termik Santrali’nin 2014 tarihli nihai ÇED raporunda öngörülmüş olan baca sisteminin, yeni bir ÇED raporu alınmaksızın hukuka ve kanuna aykırı şekilde değiştirildiğini ifade etti.

Yeni getirilen sistemin çevresel etkileri azaltacak dahi olsa, ÇED raporuna aykırı şekilde inşaata devam edilemeyeceğini dile getiren Ökten, “Yeni ÇED raporu alınması gerekir. Bu konuda EMBA Termik Santrali ve hukuka aykırılığa göz yuman Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhinde iptal davası açıyoruz” diye konuştu.

“HAVA KİRLİLİĞİ, KOVİD VAKALARINDA ÖLÜM ORANINI ARTIRIYOR”

Hava kirliliğinin Kovid-19 vakalarında ölüm oranını arttırdığını söyleyen Ökten, şöyle devam etti:

“İtalya'nın endüstrileşmiş havası kirli kuzeyinde Kovid-19 ölüm oranı yüzde 12 iken İtalya'nın geri kalanında yüzde 4,5. ABD'de ise termik santrallerin neden olduğu 2,5 mikron partikül maddede metreküpte sadece yüzde 1'lik artışın Kovid-19 ölümlerinde yüzde 8 artışa neden olduğu ortaya çıkmıştır. İngiltere'de ise hava kirliliğinin yoğun olduğu Londra ve çevresinde Kovid-19 ölümlerinin çok fazla olduğu belirlenmiştir. Hollanda'da da 2,5 PM kirlilikteki yüzde 20 artışın, Kovid vakalarında yüzde 100 artışa neden olduğu belirlenmiştir. Dava konusu EMBA kömürlü termik santralinin 2014 yılında alınan nihai ÇED raporunun 179. sayfasında ise proje alanında 2013'te yapılan ölçümde PM 10 kirliliği kısa vadeli sınır değer olarak 83 mgr/m3 -24 saatlik ortalama ise 50 mgr /m3 bulunmuştur.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES Dersim Şubesinden insanca yaşam için mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Norveç’te hükümetin açıkladığı 2021 bütçesi yetersiz bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa