04 Ekim 2020 17:51

Cephede ölen şair: Wilfred Owen

İngiliz Şair ve asker Wilfred Owen’ın yazdığı şiirler, Tamer Gülbek’in çevirisiyle “Savaş Şiirleri” adıyla Türkiye'deki okurlarla buluştu.

Wilfred Owen’ın "Savaş Şiirleri", Vakıfbank Kültür Yayınları etiketiyle çıktı

Paylaş

Vakıfbank Kültür Yayınları’ndan çıkan “Savaş Şiirleri”, savaşların yol açtığı acıları dizelerle anlatıyor.

İngiliz Şair ve Asker Wilfred Owen’ın yazdığı şiirler, cephede yaşananların edebi kaydı niteliğinde okurla buluşuyor. Türkçede ilk kez yayımlanan “Savaş Şiirleri”, Owen’ın Birinci Dünya Savaşı yıllarında cephe hattında kaleme aldığı şiirlerden oluşuyor. Türkçe çevirisi Tamer Gülbek’e ait kitapta savaşın tahribatı, fiziksel ve psikolojik izleri edebi bir dille dizelerde yer ediniyor.

SAVAŞ VE TANIKLIK

Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli seslerinden Wilfred Owen, 18 Mart 1893’te Oswestry’de dünya geldi. 1910’da Londra Üniversitesine giden Owen, uzun yıllar boyunca İngilizce öğretmenliği yaptı. 1915’te İngiliz ordusuna kaydoldu, 1917’de Fransa topraklarındaki görevi sırasında yaşadığı ruhsal sıkıntılar nedeniyle İngiltere’ye döndü. Edinburgh’daki savaş hastanesinde tedavi görürken edebi idollerinden Şair Siegfried Sassoon ile tanışan Owen’ın şiire bakışı ve üslubu şekillendi. İlerleyen süreçte görevine dönen Owen, 4 Kasım 1918’de ise Ors’daki Sambre-Oise Kanalı’nı geçmek için yapılan muharebede hayata gözlerini yumdu. Ölümünden sonra kendisine ün kazandıran “Savaş Şiirleri”, Owen’ın cephede tanık olduğu olayların ve hislerinin yansımasıdır.

KASVETLİ GERÇEKÇİLİK

Ölümünün ardından hakkında kaleme alınan eserler aracılığıyla geniş çevreler tarafından tanınıp okunan Owen, 20’nci yüzyıl İngiliz şiirinin önemli isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kitapta Owen için, “Eve gönderdiği mektuplarda da açıkça ifade ettiği gibi, bütün gayreti, emir-komutası altında olanlar adına, savaşın yarattığı acıma hissini ifşa etmekti. Onun kasvetli gerçekçiliği, enerjisi ve kızgınlığı, şefkati ve şiirdeki teknik becerisi birçok eserinde açıkça görülür” sözlerine yer veriliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

DSİ kendi işlerini şirketlere yaptırmış

SONRAKİ HABER

Rsf: 347 Internet news articles censored in Turkey in 3 months

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa