16 Eylül 2020 00:14

Kadınlar, çocukların eğitimi ve yoksullukla baş başa

Kocaeli’nin Derince ilçesinde yaşayan kadınlarla online ve yüz yüze eğitimi konuştuk. Kadınlar, çocuklarının eğitiminin omuzlarına yüklendiğini söylüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Meryem KAYA
Selda Arslan KOCSAN
Kocaeli

2020-2021 eğitim-öğretim yılı “telafi eğitimi” adı altında online olarak 31 Ağustos’ta başlarken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalarına göre yüz yüze eğitim ise 21 Eylül’de aşamalı ve seyreltilmiş bir şekilde başlayacak.

Kocaeli’nin Derince ilçesi, Yenikent Mahallesi’nde yaşayan kadınlarla online eğitimi ve yüz yüze eğitimi konuştuk. Kadınlar 21 Eylül’de başlayacak yüz yüze eğitim için gerekli koşulların oluşturulduğuna inanmamakla birlikte online eğitimin de verimsiz olduğu görüşünde. Kadınlar ayrıca uzaktan eğitim sürecinin birçok insan için maddi imkansızlıkları da beraberinde getirdiği kanaatinde. Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği ise “Kadınlar hem yoksullukla hem de çocuklarının eğitimiyle evde baş başa bırakılmıştır” diyor.

"BİR BİLGİSAYAR KAÇ PARA?"

Çocuğunun ilkokulda okuduğunu belirten Sezen’in kafasında bolca soru işareti var. Sezen, salgının eğitime yön verdiğini söyleyerek “Online eğitime geçildi; ama internet sorunu yaşayan birçok aile var ve internet çok pahalı. Hadi internet bağlatalım peki bilgisayar ne olacak? Bir bilgisayar kaç para? Benim gibi birden çok çocuğu olan ne yapacak? Birisi derse oturur, diğerinin canlı dersi çakışırsa? Tabii bu ders takipleri için anne ve babanın da zamanının olması gerekecek. Eğitim iyice boşa düştü” ifadelerini kullandı. Müfredatın da yetersiz oluşuna değinen Sezen, “Çocuklara ek kitap almamız gerekiyor, bütçe ayırmak kolay mı? Uzaktan eğitim bu saydığım olumsuzlukları yaşamayanlar için yararlı olabilir ama bizim gibi maddi imkansızlıklar yaşayan ve çalışan aileler için durum hiç açıcı değil. Her şey bir kenara çocuğumun kaybettiği zaman ve bilgi nasıl tamamlanacak, endişeliyim” dedi.

Özlem de ilkokul 2. sınıfa giden bir kızı olduğunu ve uzaktan eğitimden memnun olmadığını söyledi. Okulların gerekli denetim ve alınan tedbirlerle açılabileceğini söyleyen Özlem, “Online eğitim, birebir eğitim gibi kesinlikle verimli olmuyor. Çocuk evde olmanın rahatlığı ile EBA’dan verilen derslere adapte olmuyor. Ben ders bitene kadar başında bekliyorum. Bu da her zaman mümkün olmuyor çünkü çalışan bir veliyim. Bu durumdan çocuk da sıkıldı okula gitmek istiyorum diyor. Okullar her türlü önlem ve tedbir alındıktan sonra açılmalı ve denetimler sıklaştırılmalı” diye konuştu.

"BİR ÖĞRETMEN GİBİ NASIL OLABİLİRİM?"

Engelli bir çocuğu olduğunu söyleyen Güllü ise, “Oğlumun okulu açıldı açılmasına fakat hassas ve çabuk hasta olan bir çocuk olduğu için korkudan gönderemiyorum. Eğitimini ben sürdürmeye çalışıyorum ama bir öğretmen gibi nasıl olayım?​” diye sordu. Bu süreçte çocuğunun eğitiminin gerilediğini söyleyen Güllü, “Diğer oğlum 9. sınıfa başlayacak, lise temelini nasıl alacak? Üniversiteye hazırlanırken temeli olmayan çocuklar daha çok zorlanıyorlar. Çocuğuma geçenlerde ‘Nasıl gidiyor, verim alabiliyor musun’ diye sordum. Oğlum, ‘Anne bir şey anlamıyorum, sadece dinleyip geçiyorum’ diye cevap verdi” dedi.

"KORKULARIMIZ DA ARTTI MASRAFLARIMIZ DA"

Hülya’nın da ilkokulda okuyan 2 çocuğu var. Hülya salgında daha önceden geçirdiği ve atlattığı kanser yüzünden çalışamadığını belirtti. Ayrıca pandemi sürecinde hem korkularının manevi anlamda kendisini olumsuz etkilediğini hem de maddi anlamda zor geçindiğini söyledi. Hülya, “Eşimden boşandım. Çocuklarımdan biri benim yanımda diğeri ise babası ile yaşıyor. Salgın öncesi zaten kıt kanaat geçimimi sağlıyordum. Eğitim masraflarını bir şekilde karşılıyordum. Salgın başladığından beri korkularımız da masraflarımız da arttı. Online eğitim başladı fakat eve ne internet bağlatmaya ne de bilgisayar almaya gücüm var. Okulların açılmasını da istemiyorum. Çünkü korkuyorum” diye konuştu.

"HER ÖĞRENCİYE TABLET VE ÜCRETSİZ İNTERNET VERİLSİN"

Nazan, pandemi sürecinde evde olma durumunun kadınları hem fiziksel hem psikolojik yönde olumsuz etkilediği görüşünde. “İş yükümüz evde yeteri kadar fazla, bir de çocukların eğitimini üstlendik” diyen Nazan, günün 24 saatinde on parçaya bölünmek durumunda kaldığını söyledi. Uzaktan eğitimin altyapı olarak yeterli olmadığını düşünen Nazan, “Hem öğrenciler hem de öğretmenler sıkıntı yaşıyorlar. 30 dakikalık dersin yarısı boşa gidiyor. Benim evimde yine bilgisayar var, bize her ay ek fatura maliyeti oluştursa da internetimiz var. Evinde internet ve bilgisayar olmayan birçok veli tanıyorum. Bu sebeple devletin her öğrenciye tablet ve ücretsiz internet kullanımı vermesini talep ediyorum” dedi.

"ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANSIN"

Nursel de okulların açılmasını çocukların sağlığı açısından doğru bulmuyor. 2 çocuğu olan Nursel, “Oğlum böyle bir zamanda lise sınavına girdi. 8. sınıfta ne gördü ne öğrendi ki bunu sınava yansıtabilsin. Online eğitimle zaten niteliksiz olan eğitim daha da niteliksiz hale geldi. 30 kişilik sınıftan sadece 15 kişi bu eğitim sürecinden faydalanabiliyor onlarda ne kadar faydalanabilirse tabii…Bağlanmakta bile sorun yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Eğitimdeki maddi ve manevi sorunlarla velilerin baş başa bırakıldığını söyleyen Nursel, “Akşam ne yiyeceğimizi, pazardan uygun fiyata ne alacağımızı düşünüyoruz. Bunlara bir de internet, bilgisayar, tablet parası ekleniyor. En azından devlet tarafından ücretsiz internet sağlansın, tableti veya bilgisayarı olmayan öğrencilerin derse katılımı için bu ihtiyaçları karşılansın” dedi.

"ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ TEK BAŞINA KADINLARIN OMUZLARINA YÜKLENDİ"

Kadınların hem yoksullukla hem de çocukların eğitimiyle baş başa bırakıldığını belirten Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği ise Evrensel'e şu açıklamayı yaptı: “Pandemi sürecinde ortaya çıkan eğitimdeki eşitsizlik kadınların yaşadığı sorunlardan da bağımsız değildir. Kadınlar hem yoksullukla hem de çocuklarının eğitimiyle evde baş başa bırakılmıştır. Çocuklarının eğitiminin devamlılığını sağlamak tek başına kadınların omzuna yüklenmiştir.  Eğitim denilen şeyin tek başına online canlı derslerle, EBA ile sağlanamadığını biz kadınlar biliyor ve yaşıyoruz.”

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin talepleri ise şu şekilde:

Online Eğitimde:

  • Her öğrenciye ücretsiz internet sağlansın.
  • Her öğrencinin derslere katılabilmesi için tablet veya bilgisayar ihtiyacı karşılansın

Okullar Açıldığında:

  • Öğretmen sayısı arttırılmalı.
  • Temizlik personeli sayısı arttırılmalı.
  • Okullardaki derslikler, kantin, spor salonları, tuvaletler hijyen koşulları gözetilerek yeniden düzenlenmeli, tüm hijyen malzemeleri bakanlıkça temin edilmelidir. Tüm okullarda ateş ölçer bulundurulmalıdır.
  • ​​​​​​​Her 14 günde bir öğrenci, öğretmen, okul ​​​​​​​​personeline test yapılmalı.
  • Okul bölgelerinde sağlık birimleri oluşturulmalı.
  • Ya her sıraya bir öğrenci oturtularak sıra sayısı arttırılmalı, derslik sayısı arttırılmalı ya da ikili eğitime geçilmeli.
  • Müfredat değişikliğine gidilmeli.
ÖNCEKİ HABER

Türkiyeli ve Yunanistanlı 350 kadın barış çağrısında bulundu

SONRAKİ HABER

İstanbul Valiliği kademeli mesai için cuma günü açıklama yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa