31 Temmuz 2020 10:19
Son Güncellenme Tarihi: 31 Temmuz 2020 18:11

Ölüm orucundaki tutuklu Av. Ebru Timtik için yapılan refakatçi başvurusu kabul edildi

Adli Tıp Kurumunun “hapishanede kalmaları uygun değil” raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlardan Ebru Timtik için yapılan refakatçi başvurusu kabul edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalmaları uygun değil” raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki tutuklu avukatlardan Ebru Timtik için yapılan refakatçi başvurusu kabul edildi. Ölüm orucundaki diğer tutuklu avukat Aytaç Ünsal için ise hâlâ refakatçi verilmedi. Çağdaş Hukukçular Derneği, Sağlık Kurulu toplantısı sonunda refaketçi talebinin kabul edildiğini ve Ebru Timtik'in teyzesinin Kovid-19 testinin sonuçlanmasının ardından refakatçi olabileceğini belirtti.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “hapishanede kalmaları uygun değil” şeklindeki raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal dün gece hastaneye kaldırıldı. Silivri Kapalı Cezaevi’ne görüş için giden avukatlara, Timtik ve Ünsal’ın hastaneye kaldırıldığı bilgisi verildi. Ardından avukatlar Timtik’in Bakırköy Doktor Sadi Konuk Devlet Hastanesine, Ünsal’ın ise Halkalı’da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldığını öğrendi.

REFAKATÇİ TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ, GECE BOYUNCA YALNIZ KALDILAR

Gece boyunca Timtik ve Aytaç’ın durumuna ilişkin bilgi almak isteyen avukatları ve yakınları net bilgilere erişemedi, yapılan refakatçi talebi de reddedildi. Yaşananlara ilişkin sosyal medyadan açıklama yapan Çağdaş hukukçular Derneği, (ÇHD), “Ebru ve Aytaç, tüm gece zorla müdahale tehdidi altında hastane odasında tek başlarına tutuldular. Tek başına ihtiyaçlarını göremeyecek olan iki arkadaşımız için yapılan refakatçi talebi gece boyunca reddedildi. Arkadaşlarımızın sağlık durumlarından endişeliyiz. Müdahale tehdidi altında, tek başlarına ihtiyaçlarını göremez oldukları raporluyken zayıf bünyeleriyle tüm gece tek başlarına bir odada tutuldular. Bu endişeyi gidermek, ihtiyaçlarını karşılamak için onlarla görüşmek istiyoruz” talebinde bulundu.

YAPILAN İTİRAZLAR SONUCU EBRU TİMTİK İÇİN REFAKATÇİ TALEBİ KABUL EDİLDİ

Çağdaş Hukukçular Derneğinin Twitter hesabından yapılan duyuruda, yapılan itirazlar neticesinde Av. Ebru Timtik için yapılan refakatçi talebinin kabul edildiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

12 Eylül 2018'den beri cezaevinde bulunan ÇHD’li avukatların davasında 20 Mart 2019’daki görülen durulmada karar verildi. Mahkeme, iki avukatın da aralarında olduğu ÇHD üyesi 18 avukata toplam 159 yıl ceza verdi. Bu dosya kapsamında yargılanan Avukat Ebru Timtik, 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal ise 10 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.

Mahkemenin gerekçeli kararında, Halkın Hukuk Bürosu'nda avukat olarak çalışan Timtik ve Ünsal hakkında gizli tanık beyanlarına dayandırılan “yakalanan örgüt mensuplarına örgüt talimatlarını ilettiği, örgütle arasındaki irtibatı sağladığı, kuryelik yaptığı” suçlamaları yer aldı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında 18 avukata verilen 159 yıldan fazla cezanın, Avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi. Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi. Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

İstanbul Barosu'na kayıtlı Avukat Ebru Timtik ve Ankara Barosu'na bağlı Avukat Aytaç Ünsal, adil yargılanma talebiyle 5 Nisan Avukatlar Günü’nden bu yana ölüm orucunda. (İstanbul/EVRENSEL)

{{410590}}

ÖNCEKİ HABER

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun eşinde Kovid-19 tespit edildi

SONRAKİ HABER

YÖK Başkanı: Gelecek yılla ilgili etkilerin ne olacağını net olarak göremiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa