25 Haziran 2020 07:27

Danimarka, İsveç’e tatile gidecek emekçileri işten atmakla tehdit etti

25 bin çalışanın evlerine gönderilen mektupta, tatilde İsveç’e gitmelerinin istihdamları için iyi olmayabileceği uyarısı yapıldı.

Fotoğraf: Jebulon/Wikimedia Commons

Paylaş

Güney Danimarka Bölgesi, tatillerini İsveç’te geçirecek emekçileri işlerine son vermekle tehdit etti.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı, daha önce koronavirüse karşı gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle Danimarka vatandaşlarına İsveç’e seyahat etmemeleri için uyarıda bulunmuştu. 

Şimdi 1,2 milyon insanın yaşadığı Güney Danimarka Bölgesi, bir adım daha ileri giderek tatillerini İsveç’te geçirmeyi planlayan emekçileri tehdit etti.  25 bin çalışanın evlerine gönderilen mektupta “Sömester için İsveç’e gitmen, istihdamının kötüye kullanılması olarak görülebilir” denildi.

Danimarka’da yayın yapan Jydske Vestkysten gazetesinde yer alan haberde çalışanlardan İsveç’in yanı sıra Dışişleri Bakanlığınının gidilmemesi tavsiyesinde bulunduğu Portekiz gibi Avrupa Birliği ülkelerine de seyahat etmemeleri isteniyor.

Bölge Personel Müdürü Lene Borregaard, personeli işten atmakla tehdit ettikleri suçlamalarını reddederek çalışanların tatil dönüşünde güç durumda kalmalarını engellemek için “Güzel bir biçimde” bilgilendirdiklerini öne sürdü. “Bu mektup bir tehdit değil. Mektup çalışanlarımızla iyi iletişim kurmak ve tatilden döndükten sonra istenilmeyen bir durumla karşılaşmamaları için bir girişimdir” dedi.

SENDİKA TEMSİLCİSİNDEN İŞVERENE DESTEK

Hemşireleri temsil eden sendika görevlisi John Christensen, işveren ve Dışişleri Bakanlığının uyarılarının dikkate alınmasını istedi. Aksi takdirde tatil sonrası Danimarka’ya dönüş yapanların 2 hafta karantinada kalabileceklerini söyleyen Christinesen, “Ama işten atmakla tehdit etmek çok şiddetli bir tepki” dedi.

Danimarka Başbakanı Mette Fredriksen ülkenin sınırlarını İsveç’in güneyindeki Skåne, Sörmland, Västerbotten, Halland ve Blekinge bölgelerine perşembe gününden itibaren açacaklarını açıkladı.

Politiken Gazetesi muhabiri Kristina Olsson, sınırların açılması öncesi pek çok Danimarkalının kaygılı olduğunu söyledi. Danimarka Hükümeti’nin İsveç’le sınırları kapatırken çok ciddi bir ton kullandığını hatıtrlatan Olsson, ”Hükümet halkı korkuttu ve halkın yatışması zaman alacak” dedi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kurdo Baksi: Palme cinayetinde Kürtler temize çıktı

SONRAKİ HABER

Petrol-İş Gebze Şube üyesi işçiler kıdem tazminatı hakları için eylemlere başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...