Baro başkanları tüm engellemelere rağmen yürüyüşlerini tamamladı, Anıtkabir'e ulaştı

Baroların seçim sistemine müdahaleye karşı başlatılan “Savunma yürüyor” eylemine Ankara'daki polis engeli kalktı. Baro başkanları saatler sonra yeniden yürütüp Anıtkabir'e ulaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla baroların seçim sistemi ve faaliyetlerine ilişkin TBMM'ye getirilmesi planlanan yasa değişikliği teklifine karşı başlatılan “Savunma yürüyor” eylemine Ankara girişindeki polis engeli sabah da sürdü. Öğle saatlerinde yürüyüş yeniden başladı. Kısa bir yürüyüş sonrası orobüslere binen baro başkanları, Anıtkabir'de eylemi sonlandırdı. Muhabirimiz Birkan Bulut, alandan aktardı.

Öne çıkan gelişmeler şöyle:

• Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin sabah polis tarafından alana alınmadı, yere düşürüldü.

• Meral Akşener ve Mansur Yavaş, baro başkanlarını ziyaret etti.

• Gazetecilerin alana yaklaşmasına engel olundu.

• Saatler sonra alana gelen Metin Feyzioğlu, baro başkanları tarafından içeri alınmadı.

• Polis engeli kalktı ve baro başkanları yeniden yürüyüşe geçti.

• Selahattin Demirtaş, polis müdahalesini kınadı, destek mesajı paylaştı.

• EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel engellemeyi kınadı.

• Çeşitli illerin adliyelerinde protesto eylemleri yapıldı.

• Anıtkabir'de eylem sonlandırıldı.

23 Haziran 2020 06:49
Son Güncellenme: 23 Haziran 2020 12:37
.
14:34

Paylaş

BARO BAŞKANLARI ANITKABİR'E ULAŞTI: "BUGÜN SAVUNMA ADINA BİR TARİH YAŞANDI"

Tüm engellemelere ve Ankara girişinde tüm gece yağmur altında polis ablukasında bekletilmelerine rağmen yürüşlerini tamamlayan baro başanları Anıtkabir'e ulaştı.

Anıtkabir’e ulaşan baro başkanları, Aslanlı Yol’da yaptıkları yürüyüşün ardından Atatürk’ün anıt mezarını ziyaret etti. Ardından toplu fotoğraf çekildi.

Baro başkanlarının Anıtkabir’de de açıklama yapmasına izin verilmedi. Anıtkabir etrafından polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Bugün savunma adına bir tarih yaşanmıştır. Savunma yürüyüşü ülkenin başkentinde taçlandı” dedi.

Türkiye’nin her yerinden gelen baro başkanlarının hiçbir müdahaleye maruz kalmadan geldiğini ancak Ankara girişinde bir utanç yaşatıldığını kaydeden Sağkan, “Bir avukat olarak bu yaşananlardan dolayı utanç yaşıyorum. Baroları yüksek bir coşku ile karşılaşmamız gerekirken şiddet ile karşıladık. Ama baro başkanları buna karşı direndiler” dedi.

Baro başkanlarının yürütülmemesine ilişkin yazılı bir karar olmadığına dikkat çeken Sağkan, şunları söyledi:

“Defakto bir uygulama ile ‘sizi yürütmeyiz’ dediler. Şiddete uğradık, yağmurda ıslandık, battaniye vermediler, koltuk, çay vermediler. İnsani değerlerden uzak bir 24 saat yaşadık. Bir insana bu şekilde bir tavır gösterilmesinden dolayı utanç duyduk. Bir kaç saat sürecek bir eylem bir günden fazla sürdü, dünya bunu duydu. Bunun sebebi biz değildik, polislerdi. Bize destek veren meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum, insanlık onuru onlar sayesinde tekrar kurtuldu."

Bir gazetecinin yürüyüşe nasıl izin verildiğine dair sorusuna Sağkan, baro başkanlarının kararlılıkları sonucu yürüyüşün devam ettiğini söyledi.

Sağkan, “Biz eğer bu uygulamaya suç duyurusunda bulunmayacaksak neye bulunacağız. Tabii ki suç duyurusunda bulunacağız ve sonuna kadar da takipçisi olacağız” dedi.

FEYZİOĞLU’NA YANIT

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun dün Anıtkabir’de verdiği fotoğrafa ilişkin Sağkan, “Sayın Feyzioğlu’nun uzun zamandır insan haklarını savunmaktan uzaklaştığını ve bunun karşısında olduğunu görüyorduk. Dün meslektaşları darbedilirken, arkadaşları yerde sürüklenirken yanlarında olmamış bir Barolar Birliği Başkanı ile karşı karşıya kaldık. Baro başkanları zordayken gelmeyip olay çözüldükten sonra gelen bir Baro Başkanı'nın tavrı ile karşı karşıya kaldık. Bunu kabul etmiyoruz, onu vicdanı ile baş başa bırakıyoruz” açıklaması yaptı.

Sağkan, barolara dair çıkarılmak istenen yasaya dair eylem planlamasını kamuoyuyla önümüzdeki günlerde paylaşacaklarını söyledi.

14:19

Paylaş

HUKUK ÖĞRENCİLERİNDEN MEKTUP VAR

Hukuk öğrencileri, hükümetin çoklu baro müdahalesini ve baroların mücadelesine ilişkin Evrensel'e mektup yazdı.

Çukurova Üniversitesinden Onur, "Her sesten gelen destek mesajları Baroların doğru yolda ilerlediğinin bir göstergesi. Bu destek bugün yolların açılmasını ve baro başkanlarının yürüyüşe devam etmesini sağladı." diyor.

Çukurova Üniversitesi Öğrencisi Sanem ise soruyor “Baroların bütünlüğünü bozarak ne yapmak istiyorsunuz? Themis’in tarafsızlığı temsil eden kapalı gözleri daha fazla mı açılacak?”

13:51

Paylaş

İSTANBUL ADALET SARAYI'NDA AÇIKLAMA

Avukatlar İstanbul Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı. İstanbul Baro Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, "Baro başkanlarının oradan çıkarılması başarı değildir. Bu ayıp hükümetin üstünde bir not tutmuştur" dedi.

{{407749}} 

13:37

Paylaş

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: İSTİFA ETMEMİ GEREKTİREN BİR DURUM YOK

Baro başkanlarının protesto ettiği Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Cüneyt Özdemir'in Youtube kanalında canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Feyzioğlu, "Neden destek vermek yerine Anıtkabir'e gittiniz" sorusuna, "Biz o yürüyüşe katılmak istemedik. O da bizim hakkımız" yanıtını verdi.

Feyzioğlu, istifa çağrılarının hatırlatılması üzerine de "İstifa etmemi gerektiren herhangi bir durum yok. Benle ilgili değil. Ben kanun koyucu değilim" diyerek dedi.

Yürüyüşle ilgili "Benim tercih ettiğim yöntem slogan atmak değil" diyen Feyzioğlu, çoklu baro sistemine karşı olduklarını defalarca açıkladıklarını, konuyu Mecliste gündeme getirdiğini, konuyla ilgili temaslarının sürdüğünü söyledi. (HABER MERKEZİ)

13:09

Paylaş

BARO BAŞKANLARI ANITKABİR'E DOĞRU YOLA ÇIKTI

Polis barikatının açılmasının ardından kısa bir yürüyüş yapan baro başkanları, otobüslere binerek Anıtkabir'e doğru yolu çıktı.

12:52

Paylaş

BARO BAŞKANLARININ YÜRÜYÜŞÜ YENİDEN BAŞLADI

Polis barikatının kalkmasıyla baro başkanlarının yürüyüşü yeniden başladı.

Yürüyüş sırasında yolın iki tarafına dizilen polisler, gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı. Önce basın emekçilerinin küçük bir bariyer arkasından fotoğraf ve görüntü almasını isteyen polis, itirazlar üzerine yasağı gevşetti.

Baro başkanları, kısa süren yürüyüşün ardından Anıtkabir'e gitmek üzere otobüslere bindi.

12:45

Paylaş

İSTANBUL ADALET SARAYINDA PROTESTO EYLEMİ

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında avukatlar, baro başkanlarının yürüyüşünün engellenmesini protesto etti. Adliye içinde 'Savunma susmadı susmayacak' sloganı haykırıldı.

12:36

Paylaş

ANKARA BAROSUNDAN ADLİYE İÇİNDE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Ankara Barosuna üye avukatlar, baro başkanlarının ve avukatların yürüyüşünün engellenmesini protesto etti. Avukatlar, Ankara Adliyesi içinde 'Savunma susmadı susmayacak' sloganları eşliğinde alkışlarla yürüdü.

12:34

Paylaş

TBB’DE İSTİFA: FEYZİOĞLU YÜRÜYÜŞÜ TERÖRİZE ETMEYE ÇALIŞTI

TBB İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Mustafa Kemal Karahan, baro başkanlarının yürüyüşünün TBB Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından terörize edilmeye çalışıldığını belirterek istifa etti.

12:26

Paylaş

LEVENT TÜZEL: İKTİDARIN BÖL, PARÇALA, YÖNET TUZAĞI SAVUNMAYA SÖKMEYECEK

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, destek açıklaması yaparak "Avukatlar ve barolar halkın safındadır, halkın haklarını temsil etmektedir ve adalet mücadelesinin savunucularıdır. Onlarla birlikte ve yan yanayız. İnsanca yaşam, hukuk ve demokrasi isteyen tüm yurttaşlar ve örgütlü toplum olarak hep birlikte adalet mücadelesini büyütmeye kararlıyız" dedi.

 

 

12:13

Paylaş

SELAHATTİN DEMİRTAŞ ENGELLEMEYİ KINADI

Cezaevinde tutulan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, baro başkanlarına yönelik engellemeyi kınadı. Demirtaş'ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Ankara'ya yürüyen baro başkanlarının polis zoruyla engellenmesini kınıyorum. Bir avukat olarak yanlarındayım" ifadeleri yer aldı.

12:06

Paylaş

BARO BAŞKANLARI YENİDEN YÜRÜYÜŞE BAŞLAYACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yapılan müzakere sonuç verdi. Baro başkanlarının 200 metre topluca yürümesine karar verildi.

Feyzioğlu'nun alınmadığı kortejdekiler 200 metre sonra araçlara binerek Anıtkabir'e gidecek.

Yürüyüşün başlaması için polisin çekilmesi bekleniyor.

11:45

Paylaş

METİN FEYZİOĞLU, BARO BAŞKANLARI TARAFINDAN ALANA ALINMADI

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioglu, bir gün sonra baro başkanlarını ziyarete geldi. Ancak Feyzioğlu'na sırtını dönerek protesto eden baro başkanları "Gölge etme", "Bize terörist denirken neredeydiniz" diye tepki gösterdi. Baro başkanlarını "birliği bozmakla" suçlayan Feyzioğlu'nun alana girmesine izin verilmedi.

11:14

Paylaş

MERAL AKŞENER VE MANSUR YAVAŞ, BARO BAŞKANLARINI ZİYARETE GELDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener baro başkanlarını ziyaret etmek için alana geldi. Bir süre sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da ziyaret için alana geldi.

11:02

Paylaş

BASININ BARO BAŞKANLARININ BULUNDUĞU ALANA YAKLAŞMASINA İZİN VERİLMİYOR

Baro başkanlarının bulunduğu alan otobüslerle polis ablukasında tutuluyor ve gazeteciler ile avukatlar dahil kimse alana yaklaştırılmıyor.

10:30

Paylaş

BİLECİK BAROSU BAŞKANVEKİLİ ENGELLENDİ

Polis barikatları arasında bekleyen baro başkanlarının yanına gitmek isteyen Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin'i engelledi. Baro başkanları “Başkan gelemedi, o yüzden onu yolladı. Niye almıyorsunuz” diye tepki gösterdi ancak Şahin polisler tarafından yere düşürüldü ve polis aracına götürüldü.

Bu anları Twitter hesabından paylaşan Aydın Barosu Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt, ''Bilecik Barosu Başkan Yardımcısı meslektaşımıza polislerin yaptığını herkes izlesin. Ankara'da kanun yok! Basın bile giremiyor buraya. Tüm meslektaşlarım, yurttaşlarımız yaysın bu utanç görüntülerini'' dedi.

 

10:00

Paylaş

BELEDİYENİN ÇADIR YARDIMI ENGELLENDİ, SANDALYE BİLE VERİLMEDİ

Şehre alınmayan baro başkanlarının polis ablukası altındaki bekleyişi kötü hava koşullarına rağmen devam ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin çadır yardımını da engelleyen polisler, baro başkanlarının bulunduğu alana sandalye getirilmesine dahi izin vermedi.

Yakınlarda bulunan bir kafe ise salgın bahanesiyle erken kapatıldı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa