‘Şeker bile bürokrasiye takılıyor’
Mahkemenin bu konuda yasaklayıcı bir tavır sergilemediğini söyleyen mahkeme başkanı Ali Alçık da, “Mahkememizin bu konuda herhangi bir sorumluluğu yok. Bunu cezaevi idaresiyle konuşun” yanıtını verdi. Bunun üzerine Jandarma görevlileriyle görüşen Zincir’e, akıllara zarar şu yanıt verildi: “Onlar akşamları cezaevinde şekerlerini emiyorlar. Burada yemelerine gerek yok. Biz sadece su vereceğiz”.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan avukat Sinan Zincir, Mahkemeye ve jandarma görevlilerinin tutumunun vurdumduymazlık olduğunu vurgulayarak, “Açlık grevinde olanların talepleri dikkate alınmadığı gibi mahkeme heyeti ve jandarma görevlileri bir şekeri bile bürokratik işlemlere bağlıyorlar. Şekeri çok gören zihniyet müvekkillerimiz taleplerini nasıl dinleyecek” yorumunu yaptı. Avukatların ısrarlı çabaları sonucunda açlık grevindeki gazetecilere meyve suyu, şeker, çay ve sıcak su verilmesi kabul edildi.
HAKİM TALEPLERİ YİNE REDDETTİ
Duruşmaya 34’ü tutuklu 7’si tutuksuz 41 gazeteci, avukatları ve aileleri katıldı. İlk oturumda iddianamenin boş salona okunması üzerine avukat Sinan Zincir, ilk oturumun tekrarlanmasını ve iddianamenin cumhuriyet savcısı tarafından okunmasını talep etti. Talepleri değerlendiren Alçık, tüm talepleri redderek, “Dört celsedir iddianameye geçilemedi protestolar yüzünden. İddianameni böyle okunması usule aykırı değildir. O yüzden ilk oturum tekrarlanmayacak” dedi.
Daha sonra iddianamenin okunmasına devam edildi. İddianamede DİHA Muhabiri Ertuş Bozkurt’un telefon tapeleri okunurken, Bozkurt’un tüm haber içerikli konuşmaları ve ROJ TV’le yaptığı haber bağlantılarının ‘örgüt faaliyeti’ sayılması dikkat çekti.
HEM ÇOK UZAK HEM DE ÇOK YAKIN
Duruşma boyunca davayı takip eden gazeteciler ve aileler tutuklu gazetecilerle hasret gidermeye çalıştı. Ancak o izleyiciler arasında en çok dikkat çeken 6. 5 aylık Zerya bebek oldu. Gazeteci İsmail Yıldız’ın kızı olan Zerya, iki oturumdur babasıyla kucaklaşamıyor. Babası kızının kokusunu içine çekemiyor, kızı babasının kokusunu tanımıyor. “Peki neden iki dakika olsa bile babasının yanına gidemiyor” diye sorduğumuz da “Tutukluyla temas yasak” cevabını alıyoruz askerlerden. Avukatların çabaları, duruşmayı takip eden gazetecilerin araya girmesi de sonuç vermiyor. Avukatlar, tutuklularla ailelerinin mahkeme ara verdiğinde görüştürülmesini istedi. Ancak mahkeme kabul etmedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et