İngiltere ve İsviçre'de ırkçılık karşıtı eylemler kitleselleşerek devam ediyor

ABD’de George Floyd’ın polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler Avrupa'da da yayıldı. İngiltere ve İsviçre'de ırkçılığa karşı yapılan eylemler kitlesel şekilde devam ediyor.

06 Haziran 2020 11:59
Son Güncellenme Tarihi: 06 Haziran 2020 13:54
Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

ABD’de George Floyd’ın polis tarafından öldürülmesinin ardından İngiltere’deki ırkçılığa karşı eylemler devam ediyor.

Başta Londra olmak üzere birçok kentte eylemler düzenlendi. Londra’da Parlamento Meydanı’nda toplanan onbinlerce kişi ırkçılığı bir kez daha lanetledi.

Londra’nın onlarca mahallesinde de ayrı eylemler düzenlendi. Türkiyelilerin yoğun yaşadığı Hackney ve Haringey’de de kitlesel protestolar yapıldı. Türk ve Türk Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından yapılan çağrıyla çok sayıda Türkiyeli de eylemlere katıldı.

“ARTIK SEYRETMEYECEĞİZ”

Parlamento Meydanı’da toplanan onbinlere yönelik yapılan konuşmalarda, ırkçı saldırılar karşısında susmayacakları söylendi.

“Adalet yoksa barış da yok” sloganlarının atıldığı eylemde, Johnson ve Trump aleyhine de sloganlar atıldı. Çoğunluğunu beyaz gençlerin oluşturduğu eyleme katılanlar Parlamento Meydanı’nda ABD elçiliğine yürüyor. 


iSVİÇRE'DE IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

ABD’de Georg Floyd‘un polis tarafından  katledilmesini protesto etmek ve ırkçılığa karşı mücadeleyi güçlendirmek için İsviçre’de Cumartesi günü bir çok şehirde yapılan eylemlere binlerce kişi katıldı. Yapılan tüm eylemlerde ABD’de yaşanan ırkçı cinayet vesilesiyle dünya genelinde yaşanan ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele çağrısı yapıldı. 2018 yılında Lozan kentinde polis kontrolü sırasında polisin attığı tekme ve 6 dakika boyunca dizle göğsüne bastırılması sonucu geçirdiği kalp krizi ve iç kanama sonrasında hayatını kaybeden Nijeryalı Mike Ben Peter olayı hatırlatılarak, İsviçre’de ki ırkçılığa ve polis şiddetine dikkat çekildi.

Antifaşist gençlik gruplarının ve bireysel inisiyatiflerin çağrısını yaptığı eylemlere gençlerin katılımı ağırlıklı olurken,  Zürih’te polis yürüyüşe müdahale ederek güzergâhı kapattı. Sık sık gösterinin izinsiz olduğu ve dağılması gerektiği çağrısını yapan Zürih Kanton Polisi, gösteriyi organize ettiği gerekçesiyle de bir kişiyi gözaltına aldı. Irkçılık karşıtı gösteriler bu hafta da çeşitli kentlerde devam edecek. 

Zürih’te yapılan başka bir gösteride de HDP milletvekillerinin tutuklanması ve milletvekilliklerinin düşürülmesi protesto edildi. (İSVİÇRE)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ford Otosan işçisi: Evrensel her zaman bizim sesimiz oldu

SONRAKİ HABER

Halk pazarındaki yurttaş: Salgından önce 3 lira olan sebze 8 liraya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...