05 Haziran 2020 10:56

George Floyd için ilk cenaze töreni Minnesota'da düzenlendi

ABD'de polis tarafından öldürülen George FFloyd için ilk cenaze töreni Minnesota'da düzenlendi. Ülkede başlayan protestolar da 10'uncu gününde devam etti.

Fotoğraf: Jordan Strowder/AA

Paylaş

ABD'nin Minnesota eyaletinde, polis şiddetiyle öldürülen siyah Amerikalı George Floyd için ilk cenaze töreni düzenlendi.

Minneapolis kentindeki North Central Üniversitesi kampüsünde düzenlenen törene, Floyd'un aile yakınları, arkadaşları ve çevre halkı ile birlikte, dini ve siyasi liderler de katıldı. Floyd için 6 Haziran'da North Carolina eyaletinde ikinci bir tören yapılacak. 9 Haziran Salı günü ise Houston kentindeki törenin ardından Floyd'un cenazesi toprağa verilecek

Amerikan basınının canlı yayınladığı törenin öncesinde, Floyd'un tabutunun bulunduğu cenaze arabası tören binasına yaklaşırken, Minneapolis Polis Şefi Medaria Arradondo ve Komiser Yardımcısı Dave O'conner dizüstü çökerek saygı duruşunda bulundu.

Törende uzun bir konuşma yapan sivil aktivist ve politikacı Alfred Sharpton, salondakileri ve ekran başındaki herkesi, polisin, Floyd'un boynuna dizi ile bastırarak onu nefessiz bıraktığı ve sonunda ölümüne neden olduğu ana kadar geçen süre için saygı duruşuna davet etti.

Salondaki kalabalık 8 dakika 46 saniye, ilahiler eşliğinde, George Floyd için saygı duruşunda bulunurken, aile yakınları ve bazı davetliler duygulu anlar yaşadı.

Merasime katılanlar arasında, sivil haklar savunucusu ve papaz Jesse Jackson, Minnesota Senatörleri Amy Klobuchar ve Tina Smith ile Vali Tim Walz ve Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey gibi isimler yer alırken, Floyd'un avukatı Benjamin Crump, müvekkilinin haklarını sonuna kadar savunacağını belirten duygusal bir konuşma yaptı.

Crump, ''Kötülükle işbirliği yapma. Kötülüğe karşı protesto yap. O videoda tanık olduğun insanlık dışı işkenceyi protesto et. Çünkü George Floyd o davranıştan daha iyisini hak ediyordu.'' şeklinde konuştu.

GEORGE FLOYD ADINA BURS PROGRAMI

Siyah Amerikalı Floyd için cenaze töreninin yapıldığı North Central Üniversitesinin başkanı Scott Hagan, üniversitedeki siyah gençlerin eğitimine katkı sağlamak üzere, George Floyd adına bir burs programı açtıklarını ve şimdiden 53 bin dolarlık bağış toplandığını belirtti.

Hagan, ''Buradan bütün üniversitelere seslenmek istiyorum. Siz de, her biriniz kendi George Floyd burs programınızı başlatın.' şeklinde çağrıda bulundu.

Floyd için bugün düzenlenen ilk törenin dışında, 6 Haziran Cumartesi günü North Carolina eyaletinde ikinci bir tören yapılacağı, 9 Haziran Salı günü ise Houston kentinde yapılacak cenaze töreninin ardından toprağa verileceği bildirildi.

MINNEAPOLIS'TE ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

George Floyd için Minneapolis'te de anma töreni düzenlendi.

Floyd'un hayatını kaybettiği 38. Cadde ve Chicago Bulvarı'nda toplanan göstericiler alana çiçek bırakıp sloganlar attı. Bir gösterici polis şiddetinden hayatını kaybetmiş insanların isimlerini yol üzerine yazdı.

 George Floyd için Minneapolis'te anma töreni düzenlendi.

George Floyd için Minneapolis'te anma töreni düzenlendi.

PROTESTOLAR 10. GÜNÜNDE

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar 10'uncu gününe girdi.

Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis kentinde anma töreni düzenlenirken New York ve Washington başta olmak üzere çok sayıda eyalette protestolar devam etti. New York'ta Harlem'deki göstericiler, protestolara Floyd'a saygı amaçlı takım elbiselerle katıldı. Brookyln'de ise binlerce gösterici, alanda olan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio'yu yuhaladı. Dün sokağa çıkma yasağının ardından polisin göstericilere müdahalesine tepki gösteren protestocular, de Blasio'ya istifa çağrısı yaptı. Bir grup gösterici de de Blasio'nun evinin önünde toplandı ve sloganlar attı.

  ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan protestolar 10. gününde devam etti.

(AA)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Çevre Günü | Aydın'daki direniş ateşleri ülkeye örnek oluyor

SONRAKİ HABER

17 yaşındaki İrem "aile meclisi" kararıyla öldürülmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...