Türkiye'de koronavirüs | "Normalleşme" kararları açıklandı (28 Mayıs)

Can kaybının 4 bin 431'e yükseldiği Türkiye'de Kovid-19 salgınına ilişkin öne çıkan olaylar, açıklamalar ve analizler...

.
00:27

Paylaş

CİZRE'DE MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMAK YASAKLANDI

Şırnak'ın Cizre ilçesinde koronavirüs tedbirleri kapsamında maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı.

Cizre’de Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Cizre İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararla maskesiz sokağa çıkma yasağı getirildi. İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu koronavirüs ile mücadele çerçevesinde gerekli tedbirleri kararlaştırmak için Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Davut Sinanoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinin toplu çalışma alanları, toplu taşıma, özel araçlar, park, cadde, sokak gibi alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Ayrıca birden fazla kişinin bir arada yürümemesi, toplanmaması, sitelerin park ve bahçelerinde toplu halde bulunulmaması ve sosyal mesafenin korunması ile hijyen kurallarına uyulması ile ilgili tedbirler alınmasına, tedbirlere uyulmaması halinde Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kanunu’nun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildi. (Cizre/DHA)

23:58

Paylaş

SON 24 SAATTE 30 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte 1182 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 30 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 160 bin 979’a, can kaybı 4 bin 461’e ulaştı.

23:56

Paylaş

VAN BAŞKALE'DE İKİ MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

Van'ın Başkale ilçesinde iki mahalle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, Gedikbaşı ve Ekecek mahallelerinde yürütülen çalışmalarda il dışı temaslı olduğu tespit edilen iki kişinin testinin pozitif çıktığı bu sebeple iki mahallenin karantinaya alındığı bildirildi. (AA)

 

23:55

Paylaş

YKS VE MSÜ’YE GİRECEK ÖĞRENCİLER “SINAV YERİ DEĞİŞİKLİĞİ” TALEBİNDE BULUNABİLECEK

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına (MSÜ) başvuranlardan, atandıkları sınav merkezinin bulunduğu ilden farklı ilde ikamet etmek zorunda kalan ve bu nedenle sınav merkezi değişikliği yapmak isteyenlerin, değişiklik taleplerinin alınacağını bildirdi.

23:55

Paylaş

MALATYASPOR’DA 5’İ FUTBOLCU 6 KİŞİNİN KOVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Yeni Malatyaspor Kulübü Basın Sözcüsü Hakkı Çelikel, takımlarında 5'i futbolcu 6 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.

23:50

Paylaş

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTI İÇİN UYGULANMAYA DEVAM EDECEK SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASININ DETAYLARI BELLİ OLDU

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "18 Yaş Altı ve 65 Yaş Üzeri Kişilerin Sokağa Çıkma Kısıtlaması" konulu genelge gönderdi.

65 yaş ve üzeri vatandaşlardan işletme sahibi esnaf tüccar sanayici serbest meslek sahipleri ile çalışanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi çocuk ve gençler bakıcı, aile büyükleri, kreş/gündüz bakımevlerine gidebilecek, veli nezaretinde yolculuk yapabilecek.

65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, 31 Mayıs Pazar günü 14.00-20.00 saatleri arasında, 0-18 yaş aralığındaki çocuklar ve gençler ise 3 Haziran Çarşamba ve 5 Haziran Cuma günü 14.00-20.00 saatleri arasında, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek.

Genelge ile 18-20 yaş arasındaki gençlerin sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı.

 

19:51

Paylaş

ERDOĞAN "NORMALLEŞME" KARARLARINI AÇIKLADO

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Huber Köşkü’nden video konferans yöntemiyle son kez yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardıdan açıklama yaptı:

"Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran'dan itibaren tamamıyla kaldırılmıştır.

Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı 1 Haziran'da açılacak.

İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlarımız maske, mesafe ve temizlik şartına riayet şartıyla işinin başında olabilecek.

İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacak.

Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran'da hizmet vermeye başlayacak.

Plajlar, milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran'dan itibaren faaliyete geçebilecek.

Müze ve ören yerleri, 1 Haziran'da onlar da açılıyor.

65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek.

Hayvan satış yerleri 1 Haziran'dan, hipodromlar 10 Haziran'dan itibaren faaliyete geçebilecek.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının bazılarını bir müddet daha sürdürmekte fayda görüyoruz.

Sürücü kursları, benzeri kurslar 1 Haziran'dan itibaren hizmet verebilecek.

Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır.

0-18 yaş grubunun tamamı, çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma sınırlamasına tabi olmayacak.

Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır.

Yeni normal düzende maske, mesafe, temizlik, bunları ihmal etmeyelim."

18:27

Paylaş

ASKER TERHİSLERİ 31 MAYIS’TA BAŞLAYACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, terhis işlemlerinin 31 Mayıs’ta başlayacağını duyurdu.

16:59

Paylaş

DİYARBAKIR'DA 16 İŞÇİDE KOVİD-19 TESPİT EDİLEN FABRİKA KAPATILDI

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) 16 işçide koronavirüsün (Kovid-19) tespit edildiği tekstil fabrikası, geçici süreyle kapatıldı. Temaslı 26 kişi de karantinaya alındı.

16:50

Paylaş

KISITLAMAYA RAĞMEN BAYRAMLAŞMAYA GİTTİ, 18 KİŞİYE KORONAVİRÜS BULAŞTIRDI

Diyarbakır'da, sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal edip, akrabalarıyla bayramlaşmaya giden 'Covid-19' hastası, 18 kişiye virüs bulaştırdı. Temaslı kişilerin yaşadığı mahalle, karantinaya alınırken, filyasyon ekibi, çalışmalarını sürdürüyor. 

Olay, Ramazan Bayramı'nın ilk günü, Kayapınar ilçesine bağlı Aydınlar Mahallesi'nde meydana geldi. 81 ilde koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen ismi açıklanmayan kişi, akrabalarıyla bayramlaşmaya gitti. Aynı günün akşamı öksürük ve yüksek ateş şikayetleriyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen kişinin 'Covid-19' testi pozitif çıktı. Bunun üzerine harekete geçen filyasyon ekibi, hastanın temas ettiği kişilere de test uyguladı. Testlerin sonucunda 18 kişide koronavirüs tespit edildi.

Kayapınar İlçesi Hıfzıssıhha Kurulu, yapılan değerlendirme sonrası mahallenin karantinaya alınmasını kararlaştırdı. Mahalleye giden yollar, kapatılırken, girişlerine uyarı tabelaları konuldu. Karantina altındaki mahalle görüntülenirken, bir kişinin, aracıyla toprak yolu kullanarak, mahalleden çıkıp, karantina kuralını ihlal ettiği görüldü. (Diyarbakır/DHA)

 

 

.

15:56

Paylaş

ANKARA TABİP ODASI: KORUYUCU EKİPMAN KAYGISI MOTİVASYONU AZALTTI

Koronavirüs salgını döneminin Üçüncü Değerlendirme Raporu’nu açıklayan Ankara Tabip Odası (ATO), “Yoğun hasta yüküyle karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman eksikliği kaygısı yaşaması motivasyonlarını azalttı” değerlendirmesinde bulundu.

15:30

Paylaş

MALATYA'DA 2 MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

Malatya'nın Yazıhan ilçesinin Sürür ile Kömüşhan mahalleleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Yazıhan'ın Sürür ile Kömüşhan mahallerinde oturan 1'er kişide koronavirüs tespit edildi. Bunun üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 2 mahallede 14 gün süreyle karantina kararı alındı. Kararın ardından jandarma ekipleri, mahallelerin giriş ve çıkışlarında önlem aldı. (DHA)

15:29

Paylaş

SAĞLIK EMEKÇİLERİ PERFORMANS ÜCRET ADALETSİZLİĞİNİ PROTESTO ETTİ

İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İstanbul Diş Hekimleri Odası (TDB), DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, basın açıklaması ve alkışlı protesto eylemi yaptı. İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Herkes risk altında çalıştı. Dağıtım son derece adaletsiz olduğunu söyleyebiliriz. Adaletli bir dağıtım olmadı. Bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesini ve adaletli olarak dağıtılmasını istiyoruz. Yeni döneme döndüğümüzde ise hastanelerde döner sermaye ve performans sisteminin kaldırılmasını talep ediyoruz." dedi.

 

12:03

Paylaş

 

11:50

Paylaş

 

11:26

Paylaş

İSTANBUL'DA TOPLU ULAŞIM KULLANANLARIN SAYISI ARTIYOR

Toplu ulaşım araçlarını kullanım oranı, 15 gün öncesine göre yüzde 6 arttı. 13 Mayıs Çarşamba günü, toplu ulaşım araçlarından 1 milyon 500 bin 58 geçiş yapılmasına karşın, 27 Mayıs Çarşamba günü bu sayı, 457 bin 85 artışla, 1 milyon 957 bin 143’e çıktı.

11:25

Paylaş

 

11:25

Paylaş

 

09:59

Paylaş

9 KİŞİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKINCA BÖLGE KARANTİNAYA ALINDI

Sakarya'nın Kocaali ilçesi Caferiye Mahallesi’nde 9 kişinin testinin pozitif çıkmasıyla mahallenin bir bölümü karantinaya alındı. Karantinaya alınan bölgeye giriş-çıkışı engellemek için yollar kum dökülerek kapatıldı.

Kocaali’nin Caferiye Mahallesi’nde yaşayan kadın, iddiaya göre vücudundan ur alınan kayınvalidesinin yanında refakatçi olarak kaldıktan sonra evine döndü. Evinde rahatsızlanan ve virüs semptomları gösteren kadının yapılan testi pozitif çıktı. Bunun üzerine eşi ve çocuklarına da test uygulandı. Aynı aileden 9 kişinin testi pozitif çıkınca, sağlık görevlileri filyasyon çalışması yaptı. Kadının temasta bulunduğu 8 evde 35 kişi tedbir maksatlı karantinaya alındı. (DHA)

 

09:54

Paylaş

SALGIN NEDENİYLE ARA VERİLEN YÜKSEK HIZLI TREN SEFERLERİ YENİDEN BAŞLADI

Koronavirüs salgını dolayısıyla alınan tedbirler kapsamında ara verilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri yeniden başladı. YHT seferleri bugünden itibaren Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara- Konya ve Konya-İstanbul hatlarında sabah ve akşam birer sefer olmak üzere günde toplam 16 sefer olacak.

 

 

NE OLMUŞTU?

Türkiye'de 27 Mayıs'ta 34 kşi daha Kovid-19 nedeniyle nedeniyle yaşamını yitirdi. Can kaybı 4 bin 431'e yükseldi. Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen Yüksek Hızlı Tren seferlerinin 28 Mayıs'ta yeniden başlayacağı duyuruldu. Haziran'da başlayacak uçuşlar için koronavirüs tedbirleri belli oldu. Buna göre; maskesiz havalimanına girilmeyecek, uğurlama ve karşılama yapılmayacak.

 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa