Türkiye'de koronavirüs salgınına dair tüm gelişmeler (27 Mayıs)

Türkiye'den Kovid-19 salgınına ilişkin öne çıkan olaylar, açıklamalar ve analizler...

.
00:07

Paylaş

BAKAN KOCA: 20 YAŞ ALTI VE 65 YAŞ ÜSTÜYLE İLGİLİ KISA SÜREDE DÜZENLEME YAPILACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Dün gece itibarıyla sokağa çıkma kısıtı kalktı. Bu uygulama şu an için 20 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstü büyüklerimizi içeremiyor.Kısa bir zaman içinde bu yaş gruplarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacak. Gündemde olan birçok seçenek var. Koronavirüsle mücadelenin ikinci dönemindeyiz. Riskin devam ettiği dönemdeyiz. Bu dönemin hayat tarzı kontrollü sosyal hayattır.Bu noktadan sonra salgın gücünü rehavetten alacaktır. Yapmamız gereken, giderek normale yaklaşacak süreci elbirliğiyle sürdürmektir. İkinci dalga olasılığına karşı gücümüz, uygulayacağımız tedbirlerdir. Birkaç ay öncesinin normal düşüncesine, saat 24.00'te sokağa çıkma kısıtının kaldırılmasıyla kapılmak, isabetli bir düşünce değildir.

 

22:23

Paylaş

MASKESİZ HAVALİMANINA GİRİLMEYECEK, UĞURLAMA VE KARŞILAMA YAPILMAYACAK

Haziran ayında başlayacak uçuşlar öncesinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, koronavirüs ile mücadele kapsamında havalimanlarında uyulması gereken kurallar ile ilgili olarak ‘Havalimanı Pandemi Tedbirleri ve Sertifikasyon Genelgesi’ni sosyal medya hesaplarından paylaştı. Genelgeye göre, havalimanlarını kullanacak olan yolcular sağlık otoritelerinin belirlemiş olduğu tedbirler ve maske gibi koruyucu donanımlarını yanlarında bulunduracaklar. Bu kurallara uymayan yolcular havalimanlarına kabul edilmeyecek. Havalimanına gelmek için özel toplu taşıma servislerini kullanan yolcular, sosyal mesafe kuralına göre oturma düzenine göre seyahat ederken maskesiz araçlara binişlere izin verilmeyecek. Toplu taşıma araçları sürekli takip edilecek.

HAVALİMANINA YOLCULARIN ATEŞLERİ ÖLÇÜLECEK

Yurt içi veya yurt dışından gelen ve giden yolcular terminale binasına girişlerinde termal kamera veya temassız ısıölçerler ile ateşleri ölçülecek. Refakatçi zorunluluğu olan yolcuların refakatçilerinin dışında terminal binasına karşılama ve uğurlamaya gelen vatandaşların girişlerine izin verilmeyecek. Yolcular maske takarak terminal binasına giriş yapabilecekler.

RİSKLİ BÖLGELERDEN GELEN YOLCULAR FARKLI GİRİŞ VE ÇIKIŞ KAPILARINI KULLANACAK

Genelgede koronavirüs nedeniyle riskli bölgelerden gelecek olan yolcular için de sağlık otoritelerinin belirlemiş olduğu tedbirlere ilaveten teması minimuma indirmek amacıyla fiziki şartlar elverdiği durumlarda diğer yolculardan farklı giriş ve çıkış noktaları kullanımı sağlanacak, bu yolcuların termal kamera/ateş ölçümleri terminal girişinde yapılacak. Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan yolcular tıbbi maske takılarak havalimanı sağlık birimlerine yönlendirilecek.

YOLCULARIN BİLGİLERİ İSTENECEK

Hava yolunu kullanacak yolculardan koronavirüs ile ilgili kişisel bilgiler Sağlık Bakanlığı ve gerektiğinde üçüncü ülkeler ile paylaşılmak üzere havayolu şirketlerinden istenebilecek. Yanlış beyanda bulunanlar hakkında cezai yaptırımlar uygulanarak ve uçuşuna izin verilmeyecek. Hava yolunu kullanacak yolculardan uçuşları öncesinde havayolu şirketlerine Türkiye sınırları içerisinde ikamet edecekleri adres ve bilgiler de istenecek. (DHA)

21:48

Paylaş

İZMİR'DE 501 SAĞLIK ÇALIŞANINDA KOVİD-19 TESPİT EDİLDİ

İzmir Tabip Odası verilerine göre ilde 155’i hekim, 2’si diş hekimi, 160’ı hemşire-ebe-sağlık memuru, 90’ı personel, 17’si tıbbi sekreter, 27’si teknisyen, 30’u memur, 6’sı eczacı, 2’si psikolog, 5’i güvenlik görevlisi, 1’i şoför, 2’si mühendis ve 4’ü veteriner hekim olmak üzere toplam 501 sağlık çalışanının koronavirüs testi pozitif çıktı. 

 

20:39

Paylaş

TÜRKİYE'DE SON 24 SAATTTE 34 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye'de son 24 saatte 1035 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 34 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 159 bin 797, can kaybı 4 bin 431 oldu.

18:36

Paylaş

HASTANELERDE KORUYUCU EKİPMAN SIKINTISI DEVAM EDİYOR

Ankara Tabip Odası (ATO), pandemi döneminde aktif saha deneyimleri ışığında mesleki riskler, sağlık kurumlarında koruyucu ekipmanların durumu, sağlık çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili "Kişisel Koruyucu Ekipman Raporu" hazırladı.
Raporda, hastanelerdeki kişisel koruyucu ekipman sıkıntısının devam ettiği vurgulandı.

15:46

Paylaş

ZONGULDAK DİNARSU İPLİK FABRİKASINDA 15 İŞÇİ KOVİD-19'A YAKALANDI

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde faaliyet gösteren iplik fabrikasında Kovid-19 testi pozitif çıkan işçi sayısı 15'e yükseldi. İşçilerin ailelerinden 5 kişide de koronavirüs tespit edilince 800 işçi ve aileleri, 1 Haziran'a kadar ev izolasyonuna alındı.

 

14:50

Paylaş

 

14:49

Paylaş

 

13:23

Paylaş

SAĞLIK BAKANLIĞI 11 SEKTÖRE YÖNELİK TEDBİRLERİ AÇIKLADI

Sağlık Bakanlığı, "normalleşme sürecinde" koronavirüse karşı sektörlere yönelik hazırlanan rehberlerin tek başlıkta toplandığını ve rehberde 11 sektöre yönelik alınması gereken tedbirlerin ilk kez yayımlandığını açıkladı.

10:51

Paylaş

BAYRAMPAŞA SEBZE VE MEYZE HALİ'NDE YOĞUNLUK

4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının kalkmasıyla birlikte Bayrampaşa Sebze ve Meyve Hali'nde yine yoğunluk yaşandı.

Esnaf, yasağın kalkmasıyla birlikte Bayrampaşa Sebze ve Meyve Hali'ne akın etti. Halde ve girişindeki yollarda yoğunluk ve kalabalık oluştu. Araçlarıyla hale giremeyen bazı esnaf ise yol kenarına park ettikleri araçlara sebze ve meyve taşıdı. (DHA)

10:38

Paylaş

YASAK BİTTİ KİLOMETRELERCE KUYRUK OLUŞTU

Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması sona ermesinin ardından Kırıkkale-Ankara kara yolunda trafik yoğunluğu başladı.

Sokağa çıkma kısıtlamasının ardından 43 ilin geçiş güzergahı olan Kırıkkale'de, Ankara-Kırıkkale il sınırında kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı, Elmadağ Trafik şube ekipleri Ankara'ya girişlerde araçları tek tek durdurarak uygulama yaptı. Ekipler, sürücü ve yolcuların seyahat izin belgelerini kontrol ederek, ateş ölçümlerini yaptı. Seyahat izin belgeleri olmayan araçların kontrol noktasından geçişine izin verilmedi. (DHA)

10:36

Paylaş

KISITLAMA SONRASI İSTANBUL TRAFİĞİ

Ramazan Bayramını kapsayan ve 4 gün süren 81 ildeki sokağa çıkma kısıtlamasının ardından haftanın ilk iş gününde İstanbul halkı sabah saatlerinde işlerine gitmek için sokağa çıktı. Gece 00.00 itibarıyla biten yasağın ardından sabah saatlerinde İstanbul halkı işe gitmek için evlerinden çıkarak yola koyuldu.

Altunizade'den Avrupa yakasına geçişte, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü istikametinde sabahın erken saatlerinde trafik oluştu. Kısıtlama günlerinde boş kalan yollarda trafik yoğunluğu saat 08.00'de yüzde 22 oldu. (DHA)

09:30

Paylaş

ZONGULDAK'TA İLÇELER ARASI GEÇİŞ KISITLAMASI SONA ERDİ

Zonguldak'ta koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında uygulanan ilçeler arası geçiş kısıtlaması sona erdi. İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, kentte artan vaka sayısının önüne geçmek için 6 Nisan'da ilçeler arası araç ve yaya geçişini sınırlandırdı. Karar gereği, ilçeler arasında polis ve jandarma ekiplerinin kurduğu denetim noktalarında seyahat izin belgesi bulunmayanların geçişlerine izin verilmedi. İlçeler arası kısıtlama, 27 Mayıs saat 00.00 itibariyle sona erdi. Ekipler, kısıtlamanın sona ermesiyle birlikte kontrol noktasındaki bariyer ve dubaları kaldırarak araçların geçişine izin verdi. (DHA)

09:28

Paylaş

YOZGAT'TA BİR KÖY KARANTİNAYA ALINDI

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Tarhana köyü, koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Akdağmadeni Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, "Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27'nci ve 72'nci maddeleri kapsamında, Kovid-19 salgınının kontrolü açısından ilçeye bağlı Tarhana köyünde 26 Mayıs itibarıyla karantina uygulamasına başlanmıştır" denildi.

Açıklamada, ikinci bir değerlendirmeye kadar karantinanın uygulanacağı, köye giriş ve çıkışların kapatıldığı belirtildi. (DHA)

NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 26 Mayıs'ta 948 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 28 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 158 bin 762'ye, can kaybı 4 bin 397'ye ulaştı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 81 ilde dört gün boyunca uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle ara verilen Yüksek Hızlı Tren seferlerini 28 Mayıs Perşembe günü yarı kapasiteyle başlatacaklarını duyurdu.

Antep'te toplam vaka sayısı 1453 kişi olurken hastalıktan ölen sayısı ise 21 kişiye yükseldi. Artan vakalar üzerine açıklama yapan Antep Valisi Davut Gül, "Ailecek ekmek almaya gidenler olduğunu görüyoruz" dedi.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa