Türkiye'de koronavirüs: 3841 ölüm, 139 bin 771 vaka | Öne çıkan gelişmeler (11 Mayıs)

Türkiye'den yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin öne çıkan olaylar, açıklamalar ve analizler...

.
00:34

Paylaş

İKTİDAR UYARILARA RAĞMEN AVM'LERİ AÇTI, BAKAN KOCA GİDENLERİ SUÇLADI

Tüm uyarılara kulak tıkayarak alışveriş merkezlerini (AVM) açan AKP hükmetinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uzun kuyruklar oluşmasından ve mesafe kuralının ihlal edilmesinden dert yanıp vatandaşları suçladı.

00:08

Paylaş

TAZİYE ÇADIRI KURULAN MAHALLEDE VAKA SAYISI 100'Ü GEÇTİ

Van'da taziye çadırı kurulan ve muhtar Mehmet Nuri Yönten'in görevden alındığı Ortanca Mahallesi'nde Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 101'e yükseldi.

23:45

Paylaş

9 İLDE SEYAHAT KISITLAMASI BU GECE KALKIYOR

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Şehir Giriş - Çıkış Tedbirleri (Seyahat Kısıtlaması) konulu yeni bir genelge gönderdi.
Adana, Denizli, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Trabzon'da seyahat kısıtlaması saat 00.00'dan itibaren sona eriyor. Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van, Zonguldak'ta kısıtlama sürecek. (AA)
22:24

Paylaş

ÜNİVERSİTELERDE SINAVLAR YÜZ YÜZE YAPILMAYACAK

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerdeki dönem sonu sınavlarına ilişkin kararını verdi. Sınavların koronavirüs salgını nedeniyle dijital ortamda ya da alternatif yöntemlerle gerçekleştirileceğini duyurdu. Açıklamada, "Sınavların  yüz yüze gerçekleştirilmemesine karar verilmiştir" denildi.

22:19

Paylaş

BEZ MASKEYE STANDART GETİRİLDİ

Türk Standartları Enstitüsü yıkanabilir bez maskeler için standartları belirleyerek internet sitesinde yayımladı.

Standarda göre maskenin performansını koruyacak şekilde en az 5 yıkama ve kurutma döngüsüne dayanabilmesi de gerekiyor.

20:35

Paylaş

TÜRKİYE'DE KOVİD-19'DAN YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 3 BİN 841'E YÜKSELDİ

Sağlık Bakanlığı koronavirüse ilişkin son verileri açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 55 kişi daha yaşamını yitirdi, 1114 kişide koronavirüs tespit edildi. Bu sayılarla birlikte Türkiye'de Kovid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 841'e, hastalığa yakalananların sayısı 139 bin 771'e ulaştı. {{404490}}

19:46

Paylaş

DİSK-AR: SALGININ İLK AYLARI 8 MİLYON İŞ KAYBINA YOL AÇACAK

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Şubat 2020 dönemi Hane Halkı İşgücü Araştırması (HİA) ile İŞKUR tarafından 8 Mayıs 2020’de açıklanan işgücü verilerini değerlendirdiği raporunu açıkladı. Açıklamada “Tahminimiz Kovid-19’un ilk aylardaki etkisinin (Mart-Nisan-Mayıs) 7 ile 8 milyon yeni istihdam ve iş kaybına yol açacağı yönündedir. Böylece Kovid-19’un ilk dönemlerinde dar tanımlı iş ve istihdam kaybının 12 milyona, geniş tanımlı işsizliğin ise 15-16 milyon civarına ulaşabileceğini tahmin ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

19:33

Paylaş

FORD OTOSAN’DA POZİTİF VAKA İDDİASI

Ford Otosan işçileri, montaj bölümünde bir işçinin Kovid-19'a yakalandığını iddia etti. Fabrikada örgütlü Türk Metal Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener, Evrensel'e yaptığı açıklamada ailesinde pozitif vaka çıkan bir işçinin karantinaya alındığını ve yapılan testin sonucunu beklediklerini söyledi. Salgınla birlikte sipariş ve tedarik sorunları nedeniyle üretime ara veren Ford Otosan, geçtiğimiz hafta 4 Mayıs’ta yeniden üretime başlamıştı.

19:17

Paylaş

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISININ ARDINDAN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne bugün yedinci kez videokonferans yöntemiyle toplandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde saat 15.15'te başlayan toplantının ardından açıklama yaptı.

16-17-18-19 Mayıs tarihlerinde yine sokağa çıkma sınırlandırılması uygulanacağını belirten Erdoğan, 18 - 19 Mayıs tarihlerinde bakkal, market, fırın, tatlıcı, online satış yapan firmalar gibi işletmelerin belirlenen saatlerde açık olacağını açıkladı.

9 şehre daha giriş çıkış yasağının kalktığını açıklayan Erdoğan, bu illerin Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Tekirdağ olduğunu duyurdu.

 

19:10

Paylaş

DENİZLİ'DE TÜM KAMUSAL ALANLARDA MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Denizli'de İl Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda; pazar yerleri, marketler, toplu çalışılan iş yerleri ve toplu taşıma araçlarının yanı sıra cadde, sokak, park, alışveriş merkezi gibi tüm açık ve kapalı alanlarda maske takmak zorunlu oldu.

19:00

Paylaş

İSKENDER BAYHAN: HÜKÜMET KORONAVİRÜS SÜRECİNİ DENEME YANILMA YOLUYLA YÜRÜTMEK İSTİYOR

Gazeteci İskender Bayhan, AVM'lerin açılmasını, Erdoğan'ın hastane inşaatı ziyaretini ve Şişecam İşçisi Mehmet Kürtül'ün Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesini değerlendirdi.

18:49

Paylaş

DİYARBAKIR’DA 90 SAĞLIK EMEKÇİSİNİN KOVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Diyarbakır’da Pandemi Hastanesi olarak belirlenen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Hastanesinde salgının bulaştığı yurttaşları tedavi ederken virüse yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı 90'a yükseldi.

18:32

Paylaş

EĞİTİM SEN BURSA: “HUKUKA AYKIRI GÖREVLENDİRİLMELER KABUL EDİLEMEZ”

Eğitim Sen Bursa Şubesi: Öğretmenlerin istekleri dışında ve mesleklerine, uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde görevlendirilmeleri hem hukuka aykırı ve keyfidir, hem de salgının daha fazla yayılması riskini yükseltmektedir.

18:26

Paylaş

KOVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKAN BERBER KARANTİNAYA ALINDI

Burdur'da iş başı yapacak berber, kuaför ve güzellik salonlarında çalışanlara koronavirüs testi yapıldı. Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler beldesinde testi pozitif çıkan bir berber karantinaya alındı. (DHA)

16:28

Paylaş

BASKETBOL VE VOLEYBOLDA LİGLER ŞAMPİYONSUZ SONA ERDİ, KÜME DÜŞME OLMAYACAK

Türkiye Basketbol Federasyonu ve Türkiye Voleybol Federasyonu, koronavirüs nedeniyle liglerin şampiyonsuz şekilde, mevcut sıralama ile tescil edildiğini ve küme düşme olmayacağını açıkladı.

Basketbol liginde sezon öncesi ilan edilen statüde yer alan düşme ve çıkma işlemleri uygulanmayacağı belirtildi. Küme düşmenin olmayacağı voleybol liginde ise aşağıdan çıkacak 4 takım Efeler ve Sultanlar Ligi'ne katılacak. Lig bu sezon 12 yerine 16 takımla yapılacak.

16:07

Paylaş

MARMARA CEZAEVLERİ RAPORU: SALGIN YAYILIYOR, ÖNLEMLER YETERSİZ

Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerine ilişkin raporda, salgının cezaevlerinde hızla yayıldığı ve önlemlerin yetersiz kaldığı belirtilerek, ayrım yapılmaksızın tüm tutukluların tahliye edilmesi vurgulandı.

15:23

Paylaş

KILIÇDAROĞLU: BİLİM KURULU'NUN BİR SÖZCÜ SEÇMESİ LAZIM

AVM, berber ve kuaförlerin açılmasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Bilim Kurulunun bir sözcü seçmesi ve açıklamaları Bilim Kurulu sözcüsünün yapması lazım. Bilim Kurulunun aldığı kararların bir kısmına uyulmadığı yönünde medyada haberler var. Şimdi siz AVM'leri açıyorsunuz. Niye açıyorsunuz? Hekimler arasında görüş ayrılığı var. Eğer deniyorsa ki AVM'ler de açılabilir, maçlar da yapılabilir, çıkar Bilim Kurulu sözcüsü açıklamayı yapar. Biz de o zaman bir yanlışlık olursa faturayı Bilim Kuruluna çıkarırız" dedi.

15:06

Paylaş

ENGELLİ YURTTAŞLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER SALGINLA BİRLİKTE ARTTI

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, engelli yurttaşların sadece yüzde 22,1’nin iş gücüne katılabildiğini söyledi. İş yaşamında ise engellilere açılan mevcut kotaların bile kullandırılmadığını ifade eden Özsaygı, "Kamu kurumlarında 4 bin 739, özel sektörde 21 bin 784 kişi kota açığı bulunmaktadır" dedi. Halihazırda varolan sorunların salgınla birlikte arttığına vurgu yapan Özsaygı, "Engelliler ve engelli örgütlerinin Covid-19’la mücadelenin her aşamasında istişare sürecine aktif katılımları sağlanmalıdır" dedi.

14:21

Paylaş

TEZ-KOOP-İŞ’TEN AVM’LERİ BOYKOT ÇAĞRISI

Tez Koop-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, normalleşme adı altında AVM’lerin açılmasına tepki gösterdi, halka AVM’leri boykot çağrısında bulundu.

14:15

Paylaş

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA YOĞUNLUK

Koronavirüs ile mücadele kapsamında AVM ve kuaförlerin uzun süre sonra yeniden açılması ve haftanın ilk günü olması nedeniyle İstanbul'daki toplu ulaşım araçlarında sabah saatlerinde yoğunluk oluştu.

13:25

Paylaş

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN YAŞAM MÜCADELESİ

Gittikleri kentlerde başta ırkçı saldırılar olmak üzere birçok olumsuzluğa maruz kalan işçiler, bu yıl da koronavirüs (Kovid-19) tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kavurucu yaz sıcaklarında küçük çadırlarda konaklayan kalabalık ailelerin, temiz içme suyuna erişimin olmaması salgın hastalıklarla karşı karşıya gelmelerine yol açarken, salgına karşı nasıl korunacakları ise belirsiz.

11:53

Paylaş

BERBER, KUAFÖR VE AVM'LER AÇILDI

Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle geçici süre kapatılan berber, kuaför ve güzellik salonları, alışveriş merkezleri (AVM) yeniden açıldı. Randevu sistemiyle hizmet vermeye başlayan berber, kuaför ve güzellik salonları, siperli maske ve eldivenle çalışmaya başladı. AVM'lerde, restoran, kafe, spor ve eğlence sektörü dışındaki iş yerleri faaliyete geçti. Alışveriş merkezlerinde bulunan restoranlar, sinema salonları ve çocuk oyun alanları henüz hizmete açılmadı.

 

11:36

Paylaş

EĞİTİM SEN: SALGIN BİTENE KADAR SINAVLAR ERTELENSİN

Sınav tarihlerindeki değişikliğe tepki gösteren Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şube Sekreteri Cihan Koca, “Salgın tehlikesinin geçtiği bilim insanlarınca açıklanana kadar sınav tarihlerin ertelenmesi gerekmektedir” önerisi yaptı.

 

10:19

Paylaş

MİLYON DOLARLIK TEKNE ÜRETİYORLAR; KORUYUCU MASKELERİ DAHİ YOK

Muğla Marmaris’te bulunan tersanelerde yüzlerce işçi, salgına rağmen ve önlem alınmadan sürdürülüyor. Fotoğraflar, milyon dolarlık teknelerin üretildiği tersanelerde işçilere koruyucu maske dahi verilmediğini gösteriyor.

07:35

Paylaş

KABİNE TOPLANTISINDA 19 MAYIS'TA 4 GÜNLÜK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GÜNDEMDE OLACAK

Erdoğan'ın başkanlığındaki kabine toplantısında bazı illere seyahat yasağının kaldırılması ve 19 Mayıs'ta 4 günlük sokağa çıkma yasağı getirilmesi ele alınacak.

07:15

Paylaş

"KAPİTALİZM, VİRÜSÜ ‘YARATICI YIKIM’ ARACI OLARAK GÖRÜYOR"

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Kaymak, salgının ekonomik krizin nedeni olmadığını, aksine ekonomik kriz dönemlerinin salgınlara zemin hazırladığını belirtiyor. Ancak koronavirüsün, “2008 krizinden bu yana daha sert bir krizin koşullarını biriktirdiği bir dünya ekonomisi tablosu”nda bir tetikleyici rolü üstlendiğini vurgulayan Kaymak, “Virüs, ancak yıkarak yaşayabilen bir sistem olan kapitalizmin, yeni yaratıcı yıkım aracı olacak gibi görünüyor” diyor.

DÜN NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte 1542 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 47 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 138 bin 657'ye, can kaybı 3 bin 786'ya ulaştı. 24 ilde haftasonu için uygulanan sokağa çıkma yasağı ikinci günde sürdü. İçişleri Bakanlığının 11.00 - 15.00 saatleri arasında 65 yaş ve üzerindekilere yönelik sokağa çıkma kısıtlamasını kaldırması üzerine 65 yaş ve üzerindekiler uzun süre sonra ilk kez sokağa çıktı. 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa