Türkiye'de koronavirüs: 214 ölüm, 13 bin 531 vaka | Türkiye'den gelişmeler (31 Mart)

Türkiye'den koronavirüs salgınına ilişkin öne çıkan gelişmeler ve açıklamalar...

.
22:50

Paylaş

İÇİŞLERİ BAKANI: 4 KAYMAKAM VE 1 VALİNİN TESTLERİ POZİTİF ÇIKTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu: "Şu ana kadar emniyet teşkilatımızda 30, jandarma teşkilatımızda 18 ayrıca 4 kaymakamımız, bir valimiz ve yine diğer teşkilatlarımızda salgınla karşı karşıya kalan, bir bölümü semptom gösteren bir bölümü de pozitif çıkan mesai arkadaşlarımız var.

Şehirler arası yolcu taşımacılığı yüzde 98,9 düştü.

Şu anda 21 ilimizde 50 belde, köy ve mezrayı karantinaya aldık.

Fahiş fiyat uyguladığı değerlendirilen 243 satıcıya operasyon yapıldı."

Bakan Soylu, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin yardım topladığı hesaplara bloke konmasıyla ilgili konuştu: Devlet, vali izin vermeden banka numaraları açıklayıp 'Ben yardım topluyorum' derseniz başka devlet, yeni hükümet oluşturmak istiyorsunuz."

20:00

Paylaş

SON 24 SAATTE 46 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, bugün, 46 kişi hayatını kaybetti. 2 bin 704 kişiye koronavirüs tanısı konuldu. 15 bin 442 test uygulandı.

18:52

Paylaş

TOFAŞ ÜRETİME İKİ HAFTA ARA VERDİ

Koronavirüs salgını nedeniyle Bursa’da faaliyet yürüten TOFAŞ 3-20 Nisan tarihleri arasında üretimi durduracağını açıkladı. Ancak açıklamada işçilerin ücretli izinli sayılıp sayılmayacağı konusunda bilgi paylaşılmadı.

16:10

Paylaş

ANKARA VE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN BAĞIŞ HESAPLARI BLOKLANDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla yerel yönetimlerin korona virüsüne karşı başlattığı yardım kampanyalarının incelenmesi için genelge yayınlandı. Genelgenin ardından İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin bahış hesaplarına bloke kondu. CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Burkay Düzce, Vakıfbank tarafından İBB’nin bağış hesabının bloklandığını açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Ankara Büyükşehir Belediyesinin bağış hesabına Vakıfbank tarafından blokaj konulduğunu doğruladı.

Paylaş

KAPLANSER HALI’DA KARANTİNAYA ALINAN İŞÇİNİN TESTİ NEGATİF ÇIKTI

Antep Başpınar 4. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Kaplanser Carpet’te çalışan ve yeni tip Koronavirüs (Covid 19) şüphesi ile hastanede karantinaya alınan işçiye yapılan test “negatif” çıktı. Geçtiğimiz Cumartesi günü üretime ara verileceğini mesaj atarak işçilere duyuran Kaplanser Carpet’te ise bir hafta üretim yapılmayacak.

15:37

Paylaş

PROF. DR. DURMUŞ: HALK SAĞLIĞI BAĞIŞLARLA KORUNAMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı bağış kampanyasını Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş ile konuştuk. Durmuş, “Halk sağlığı zenginlerin yardımseverlerin bağışlarıyla korunamaz. Zengin bağışçıların heveslerine ve inayetlerine bırakılamaz. Hayırseverlik söz konusu olduğunda bu kesimler gündemi belirlerler. Zira sosyal devlet olgusunu dışlarken, hem sosyal sorunların belirlenmesi, hem de bunlarla nasıl baş edileceği gibi konuları bir avuç zenginin ve seçkinin iradesine bırakıyor” dedi.

15:31

Paylaş

SES: SAĞLIKÇILARIMIZI KORUYAMIYORUZ!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) 24-27 Mart tarihleri arasında 60 ilde yaptığı ankete göre, sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman sorunu hala devam ediyor. N95 maske, cerrahi maske, tulum, eldiven gibi ekipmanlar, ankete katılan 304 hastanenin yarısından fazlasında yeterli değil. Tek kullanımlık önlük, tulum ve siperlik ise üçte birinde yok.

15:29

Paylaş

KADIKÖY ESNAFLARI: BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENSİN

Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER), yaptığı basın açıklamasıyla koronavirüs tedbirleri kapsamında faaliyeti durdurulan esnafın zor durumda olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada işletmelerin önemli bir giderini oluşturan elektrik, doğal gaz, su vb. faturaların ve borçların faizsiz bir şekilde ertelenmesi talep edildi.

15:20

Paylaş

KESK İSTANBUL ŞUBELERİ: VİRÜS CEZAEVİNDE AYRIM YAPMAYACAK

KESK İstanbul Şubeler Platformu, koronavirüs salgının yayılma hızının ve ölüm haberlerinin giderek artması üzerine cezaevlerindeki duruma dikkat çekmek için online basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamada, “Salgının cezaevlerine sıçraması halinde virüsün suç kategorilerine göre yayılmayacağı, ayrımcılık yapmayacağı ortadayken iktidarın hâlâ ayrımcılıkta ısrar etmesi kabul edilemez” denildi.

15:19

Paylaş

İHD: HASTA MAHPUSLARIN DURUMU VAHİM BİR NOKTAYA GİDİYOR

İHD, koronavirüs salgını sürecinde hasta mahpuslarla ilgili taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle durumun vahim bir noktaya gittiğine dikkat çekti. 591’i ağır hasta olmak üzere toplam 1564 hasta mahpus bulunduğu kaydedilen açıklamada, hasta mahpusların salıverilmesi için gereken adımların atılması ve Cumhurbaşkanı’nın ağır hasta mahpuslar ile ilgili yetkisini ayrım gözetmeksizin kullanması gerektiği ifade edildi.

15:15

Paylaş

ANKARA TABİP ODASI: ANKARA'DA 30'U SAĞLIK ÇALIŞANI 600 VAKA VAR

Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara'daki Kovid-19 vakalarına ilişkin topladığı verileri duyurdu: Açıklamaya göre veriler şöyle:

• 30 sağlık çalışanının koronavirüs testi pozitif çıktı.

• Umre dönüşü karantinaya alınan 135 kişiden 94'üne Kovid-19 tanısı konuldu, bu kişiler GATA'da tedavi altında.

• İl genelinde Kovid-19 tanısı konulup tedavi altına alınan kişi sayısı 600 civarı

14:51

Paylaş

ÇAYKUR’DA 11 İŞÇİ KARANTİNAYA ALINDI

Bir işçinin koronavirüs testinin pozitif çıkması, bir işçinin de tedavi altına alınması üzerine ÇAYKUR'a bağlı Zihniderin çay fabrikasında çalışan 11 işçi koronavirüs karantinasına alındı.

13:46

Paylaş

GÖÇ İDARESİ: MÜLTECİLERDE KORONAVİRÜSE RASTLANMADI

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından, salgın nedeniyle Pazarkule’den alınarak geri gönderme merkezlerine yerleştirilen mülteciler ve koronavirüse karşı alınan önlemler hakkında açıklama yapıldı. Twitter hesabından yapılan açıklamada, sağlık taramasından geçen mültecilerin koronavirüs testi pozitif çıkan herhangi bir vakanın bulunmadığı ifade edildi.

13:33

Paylaş

AKŞENER: MAAŞ YETMEZ, O KATAR UÇAĞINI HEMEN BAĞIŞLASIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı dayanışma kampanyasına tepki gösteren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Erdoğan’a önerim; maaş yetmez, o Katar uçağını hemen bağışlasın” dedi. Merkez Bankası’ndaki ihtiyat akçesinin hükümet tarafından kullanıldığını hatırlatan Akşener, “Bu bizim kefen paramızdı. Anlaşılan harcanmış" ifadelerini kullandı.

13:21

Paylaş

KORONAVİRÜS TEDBİRLERİNE UYULMAYAN MİNİBÜSLERE CEZA

İstanbul Esenyurt'ta uyarılara rağmen yüzde 50 kapasite kuralına uymayan; ayakta, sıkış tıkış yolcu taşıyan minibüslere ceza kesildi.

13:12

Paylaş

DENİZLİ EUROPTEC CAM’DA KORONAVİRÜS ŞÜPHESİ

Denizli Europtec Cam fabrikasında bir çalışanın Kovid-19'a yakalandığı şüphesiyle işçilere önce "işe gelmeyeceksiniz" denildi, sonra "iş başı" talimatı verildi. Sağlıklarından endişe duyan işçiler, kendilerine de test yapılmasını istiyor. İşçiler, fabrikanın İşyeri İş Sağlığı ve Güvenliği Kuruluna başvuruda bulunacak.

12:47

Paylaş

EMEP: HALKTAN BAĞIŞ DEĞİL, SERVETTEN VERGİ ALINSIN

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün koronavirüs salgını gündemiyle başlattığı "Biz bize yeteriz Türkiyem" adlı bağış kampanyasına ilişkin açıklama yayımladı. Gürkan, karar alma sorumluluğunu kimseyle paylaşmayan iktidarın salgınla mücadele sorumluluğunu halka yıktığını belirtti. Salgının önlenmesi için üretim ve hizmetlerin çalışanların hak kaybı olmadan durdurulması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

12:10

Paylaş

"DAYANIŞMA OLMAZSA RUHSAL PATLAMALAR YAŞANABİLİR"

Prof. Dr. Ayşen Coşkun, koronavirüse karşı insanlar arasındaki dayanışmanın önemine vurgu yaparak, aksi takdirde ruhsal patlamaların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Coşkun, Bilim Kurulu’nda ruh sağlığı danışmanlarının da yer alması olması gerektiğini söyledi.

11:47

Paylaş

ADALET BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Yargıda koronavirüs tedbirleri ve infaz düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gül'ün açıklamalarından önce çıkanlar şöyle:

"Türkiye'deki adliyelerde insan sirkülasyonu yüzde 95'in üzerinde azaldı."

"Adli tatil konusunda herhangi bir düzenlemeye gerek görülmüyor. Olayın seyrine göre yargılamaların, sürelerin durdurulması uzatılabilir."

"(İnfaz düzenlemesi) Bizim de gözümüz kulağımız Mecliste. Çok gecikmeden Meclis gündemine gelecek."

"(İnfaz düzenlemesinin kaç kişiyi kapsayacağı) Süreçte çok şey söylendi, doğrusunu Mecliste kanun teklifi verildiğinde, yasalaştığında göreceğiz."

11:10

Paylaş

EMAAR İŞÇİLERİ, MÜCADELELERİ SONUNDA PATRONA GERİ ADIM ATTIRDI

İstanbul Emaar Square AVM şantiyesinde çalışan inşaat işçileri, mücadeleleri sonucunda patrondan haklarının verileceği sözünü aldı. Emaar AVM işçileri, ana firma binasının önüne giderek eylem yaptı. Gerçekleştirilen görüşme sonrasında patron, işçilerin özel araçlarla memleketlerine gönderilmesi ve ücretlerinin ödenmesini kabul etti.

10:28

Paylaş

MALATYA'DA 3 MAHALLE KARANTİNA ALTINA ALINDI

Malatya'da 3 mahalle, koronavirüs salgını nedeniyle karantina altına alındı. Bazı kişilerin testlerinin pozitif çıkması üzerine Darende ilçesinin 800 nüfuslu Ilıca Mahallesi, Arapgir ilçesinin 120 nüfuslu Eğnir Mahallesi ile Hekimhan ilçesinin 102 nüfuslu Kozdere Mahallesi de karantina altına alındı. Karantina kararının ardından bini aşkın kişinin yaşadığı ve giriş çıkışın yasaklandığı 3 mahallede jandarma önlem aldı.

09:55

Paylaş

İTO BAŞKANI: SALGINI HALK SAĞLIĞI UZMANLARI YÖNETMELİ

İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip, koronavirüs salgınını halk sağlığı uzmanlarının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Saip, "Eğer siz maddi açıdan destek sağlamazsanız günlük çalışmak zorunda olan insanların evde kalmasını sağlamanız mümkün değil. Bu nedenle herkese belli bir asgari ücret verilmeli ki bu dönemde insanlar evde açlık çekmesinler. Çünkü Kovid-19 salgının yayılmasının bir nedeni de beslenme ve temizlik eksikliği, insanların bir arada yoğun olarak yaşaması” dedi.

09:42

Paylaş

FORD OTOSAN ÜRETİME VERDİĞİ ARAYI 13 NİSAN'A UZATTI

Koronavirüs salgını nedeniyle üretime 6 Nisan'a kadar ara veren Ford Otosan, arayı 13 Nisan'a uzattı. KAP'a yapılan açıklamada işe ara verme nedeniyle iş akdi feshi öngörülmediği belirtildi.

09:16

Paylaş

YÜNSA'DA ÜRETİME ARA

Entegre dokuma kumaş üreticisi Yünsa, Kovid-19 salgını kapsamında, Çerkezköy fabrikasındaki üretim faaliyetlerine 1 Nisan'dan itibaren en az 12 gün süreyle ara verilmesine karar verdi.

08:52

Paylaş

TÜRK-İŞ: İŞTEN ATMALAR YASAKLANSIN, TÜM İŞLER EN AZ 15 GÜN DURDURULSUN

Türk-İş Genel Başkan Ergün Atalay, Kovid-19 ile mücadelede yeni tedbirler alınması için çağrı yaptı. Atalay, "İşçilerin korunması ve salgının yayılma hızının önlenmesi için işten çıkarmalar yasaklanmalı, zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında tüm işler en az 15 gün süreyle durdurulmalıdır" dedi.

{{400904}}

07:53

Paylaş

UMRE DÖNÜŞÜ KARANTİNAYA ALINANLARIN BİR KISMI BAŞKA YURDA NAKLEDİLDİ

Gölbaşı'daki KYK yurtlarında karantinada tutulan ve sağlık kontrolleri tamamlanan vatandaşlardan yaklaşık 250'si otobüslerle İskitler'deki Hüseyin Gazi Öğrenci Yurduna taşındı. Edindiğimiz bilgilere göre yurtlarda karantinada tutulanlardan çok sayıda kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkmış, hastaneye sevkedilmişlerdi.

07:41

Paylaş

KARGO İŞÇİSİ AHMET: EVİMİZE EKMEK GÖTÜRMEK ZORUNDAYIZ

Hükümetin sık sık ‘Evde kal’ çağrısı yapması geçinmek için çalışmak zorunda olan kargo işçilerinin günlük yaşamında karşılık bulmuyor. Yurtiçi Kargo İşçisi Ahmet kargo işçilerinin durumunu şöyle özetliyor: “Hiç kimse bu koşullarda çalışmak istemiyor ama herkes evine ekmek götürmek zorunda.”

07:30

Paylaş

HDP'Lİ HABİP EKSİK: AKP, TÜRKİYE’Yİ İLAÇ ŞİRKETLERİNE MAHKUM ETTİ

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi ve HDP Milletvekili Doktor Habip Eksik ile koronavirüs salgınını konuştuk. Eksik, AKP iktidarları döneminde sağlık alanındaki önemli kuruluşların özelleştirme yoluyla tasfiye edildiğini belirterek, 1928 yılında kurulan Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün kolera aşısından kuduz aşısına kadar halk sağlığını ilgilendiren birçok alanda önemli çalışmalara imza attığını anımsattı. Kurumun AKP iktidarı döneminde kapatıldığını söyleyen Eksik, “AKP, Türkiye’yi ilaç ve aşı konusunda büyük ilaç şirketlerine peşkeş çekerek mahkum etti” değerlendirmesini yaptı.

07:18

Paylaş

İŞÇİLER SORUYOR: ÜRETİM SÜRDÜKÇE NASIL KORUNACAĞIZ?

Hatay ve Osmaniye'de işçilerle görüştük. Payas, Dörtyol ve Osmaniye'de çalışan işçiler üretimin devam ettiği sürece kendilerini koruyamayacaklarını belirtti. İşçiler “Üretim sürdükçe salgından nasıl korunacağız?” diye soruyor. Ailelerine virüs bulaştırmaktan ve işsiz kalmaktan korktuklarını söyleyen işçiler, üretimin devam ettiği sürece kendilerini koruyamayacağını belirterek iş güvencesi ve bir ay ücretli izin talep ediyor.

07:15

Paylaş

SURİYELİ MÜLTECİ ADİLE ANLATIYOR

İstanbul İkitelli'de yaşam mücadelesi veren Suriyeli mülteci Adile, koronavirüs tehlikesinden sonra koşulların kendileri için daha da zorlaştığını anlatıyor: Artık iş de yok. Koronavirüs değilse de açlık bizi öldürür...

07:13

Paylaş

SAĞLIK EMEKÇİSİ EVRENSEL'E YAZDI: KRONİK HASTA OLAN ÇALIŞANLARA HÂLÂ İDARİ İZİN YOK

"Koronavirüs salgınına karşı yaşadığımız sorunları size anlatmak istiyorum. Sağlık çalışanlarına pandeminin dışında bir unsur, bir ekipman gibi davranılmış, onların fikirleri, kaygıları dikkate bile alınmamıştır. Hamileler, süt izni kullananlar, kronik hastalığı olan sağlık çalışanları Sağlık Bakanlığının genelgesinin doğru bir uygulama olmadığını anlatmaya çalıştıklarında, tutanaklarla tehdit edilmişlerdir. İnsan oldukları, aileleri oldukları, hasta oldukları, yıllardır canla başla hizmet ürettikleri gerçeği birden farklı bir boyuta taşınmıştır."

 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa