12 Şubat 2020 23:23

EKO Tekstil’de Öz İplik-İş’ten istifalar sürüyor

EKO Tekstil'de sorunlarının çözülmesi için Öz İplik-İş'e üye olan ancak sorunları daha da artan işçiler istifa etmeye başladı.

EKO Tekstil’de Öz İplik-İş’ten istifalar sürüyor

Fotoğraf: IndustriALL Global Union/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Zonguldak Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan EKO Tekstil’de çalışan işçiler işyerinde yaşadıkları sorunların çözülmesi için Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasına üye oldu. Ancak aradan geçen 4 senede sorunlarının daha da artması üzerine işçiler istifa etmeye başladı.

2016 yılında sendikalaşma faaliyetlerine başladıklarını belirten işçiler, bu süreçte bazı öncü arkadaşlarının işten atıldığını ve mahkeme kararı ile işe geri döndüklerini ifade etti. Örgütlenmek için bedel ödediklerini dile getiren işçiler “Sendikada örgütlendikten sonra Öz İplik-İş yöneticileri dört ikramiye, yakacak yardımı gibi birçok vaatte bulundu. Ama gelinen noktada durumuz daha kötü oldu. Sendikalı olmadan önce daha iyiydik. En azından maaşlarımızı düzenli olarak alıyorduk, şimdi üç ay gecikmeli alıyoruz. Maaşlarımızı geç aldığımızdan bankalara borçlanıyoruz. Sürekli fazla mesaiye kalıyoruz ama fazla mesai paraları da ancak kredi kartlarının faizine yetiyor. Toplu iş sözleşmesi yapıldı ancak kimsenin haberi olmadı. Ücretlerimiz asgari ücret düzeyinde. Sadece yarım ikramiye almışlar, o da on iki aya bölündü, ayda 80 lira para ödeniyor” dedi.

"KENDİ YOLUMUZU KENDİMİZ BULACAĞIZ"

Öz İplik-İş’ten istifalar arttıkça sendika yönetiminin işçiler arasında huzursuzluk yarattığını belirten işçiler, “Sendika yöneticileri televizyonlara çıkıp kadın haklarından bahsediyorlar ama kadın arkadaşlarımıza işten çıkartılacağını söyleyerek baskı kurmaktan vazgeçmiyorlar. Sendikalaşma döneminde en zor şartlarda örgütlenme mücadelesi yürüten işçi arkadaşlar yerine kendilerine yakın insanları atama yoluyla temsilci yaptılar. Kendi temsilcimizi kendimiz seçmek istedik ama buna izin vermediler, atama yaptılar. Var olan temsilciler işçilerle işveren arasında köprü olacakları yerde işveren vekili gibi davranıp işçiler arasında huzur bırakmadılar. Kendi yolumuzu kendimiz bulacağız. Bizler öncelikle bu uzlaşmacı Öz İplik-İş Sendikasını işyerimizden göndereceğiz ve daha sonra haklarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dediler. (Zonguldak/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et