05 Şubat 2020 10:18

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İlker Başbuğ’a “FETÖ’nün siyasi ayağı” tepkisi

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un 2009’daki torba yasayı örnek göstererek “FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılsın” sözlerine AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten ve Erdoğan’dan tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ | Fotoğraflar: DHA & Wikimedia Commons (Kamu malı) | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un FETÖ’nün siyasi ayağına dair açıklamalarının ardından tartışmalar devam ediyor. AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in yaptığı açıklamanın ardından bugün de partinin AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu, 2009 yılında görev yapmış bütün vekillere Başbuğ’a dava açma talimatı verdi.

"BU KANUN TEKLİFİNİ KİM HAZIRLADI"

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Haber Global’de Erdoğan Aktaş’ın sorularını yanıtladı. Başbuğ yayında yaptığı açıklamada, “FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur. Bunu yargının çıkarması ve siyasi iradenin ağırlığını koyması lazım. 26 Haziran 2009'da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran'ı 26'sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok, biz bundan 26 Haziran sabahı 2009'daki toplantıda haberimiz oluyor. Bahsedilen yasa teklifi askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada ‘AK Parti ile cemaati bitirme planı’ algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. Kayseri'de biz bir olay yakalamıştık Hava İkmal Bölge Komutanlığı'nda astsubay yakaladık. Flaş bellek ayarlıyorlar. Burada sivillerden yardım alıyorlar. 14 Nisan 2009'da 'FETÖ ile mücadele edeceğim' dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı, tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın” ifadelerini kullandı.

"TÜM ARKADAŞLARIMIZ DAVA AÇSIN"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’dan Başbuğ’un sözlerine yanıt geldi. Erdoğan, partisinin Meclis Grup toplantısında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Eski bir genelkurmay başkanı, kendisini gayet iyi tanırım. Meclisimizi itham altında bırakan açıklamalar yaptı. Süratle hepiniz dava açmalısınız. Anayasa buna amir. Meclis'in yasama yetkisini bir kişinin yere çalmaya hakkı yoktur. Bu açıklamalara CHP ve diğer partilerden kimileri destek vermiştir. Daha önce aksi karar almalarına rağmen. FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması Meclis'e saygısızlıktır. Vesayet döneminin hevesi olan bu yaklaşımın desteklenmesinin anlaşılabilir hiçbir tarafı yoktur. Bu boru göstermeye benzemez. CHP'lilerin bu konu göğüslerini gere gere savunabilecekleri meseledir. 2009 yılında Meclis'te görev yapmış tüm arkadaşlarımızın hemen dava açarak, parlamentonun onurunu savunacaklarına inanıyorum.”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de yaptığı açıklamada, AKP’li isimleri Başbuğ’a dava açmaya çağırmıştı. Çelik, “Emekli bir askeri bürokratın TBMM üyelerini terör örgütünün üyesi olarak değerlendirmesi, kanun teklifini kim hazırladıysa yasamanın üyelerini suçlaması son derece vahim yaklaşımdır. Elinde bilgi belge olan varsa bu araştırılsın. Şunu bunu suçlamak bu mücadeleyi sulandırmaktan başka bir işe yaramaz” dedi.

DEĞİŞTİRİLEN MADDE

Madde 6 - 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 3 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “(2) Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askeri Ceza Kanununda veya diğer kanunlarda yer alan askerî mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda asker olmayan kişilerin soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adlî yargı mahkemeleri tarafından yapılır.”

MADDE 7 – 5271 sayılı Kanunun 250 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde, maddenin üçüncü fıkrasının son cümlesinde geçen “hâli dahil” ibaresi ise “hâlinde” şeklinde değiştirilmiştir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail, Gazze'nin güneyine hava saldırısı düzenledi

SONRAKİ HABER

Kayyumların bakanlara pahalı hediyeler almasını eleştirmek soruşturma sebebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...