27 Kasım 2019 00:21

Kayyum desteği kesti, Bakanlık HDP’li Sur Belediyesine ek bütçe vermiyor

Diyarbakır'da kayyum, HDP'li Sur Belediyesine desteği kesti. Personel ihtiyacı olan Belediyenin taleplerini Bakanlık da yanıtsız bırakıyor.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır’da turistik yer olmasından dolayı nüfusun iki katını ağırlayan Sur ilçesinde belediye, temizlik personeli sıkıntısı yaşıyor. Kayyum atanmasıyla büyükşehir belediyesinin desteğinin kesildiğini söyleyen Sur Belediye Eş Başkanı Cemal Özdemir, yeni personel almak için ek bütçe talebinin İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanmadığını dile getirdi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ikamet eden nüfus bakımından kişi sayısı az olsa da hem turizm hem iş alanı bakımından hizmet verdiği nüfus gün içerisinde iki katına çıkıyor. Ancak Belediyeler Kanunu’na göre belediyeler ikamet eden nüfusa göre bütçe alabiliyor. Durum böyle olunca belediye mevcut temizlik personeli ile çevre temizliği yapmaya yetişmekte zorlanıyor. Büyükşehir Belediyesine kayyum atandıktan sonra verilen destek kesilirken, yeni temizlik personeli almak için İçişleri Bakanlığından talep edilen ek bütçe ise karşılanmıyor. Sur Belediyesi Eş Başkanı Cemal Özdemir yaşadıkları zorluğu Evrensel’e anlattı. 

‘BÜTÇE EKONOMİK OLARAK ZORA SOKUYOR”

Sur ilçesinin hem kentten hem kırdan oluşan bir ilçe olduğunu söyleyen Özdemir, merkez dışında 250 köy ve mezranın bulunduğunu belirtti. Diyarbakır alanının da yüzde 53’üne hizmet verdiklerini dile getiren Özdemir, “Geri kalan yüzde 47’lik alana ise diğer 3 merkez ilçe bakıyor. Sıkıntı yaşadığımız noktalardan biri bu. Diğeri ise, Sur dışarıdan gelen ciddi bir ziyaretçi kitlesine sahip. Bu ziyaret kitlesi ile ilçe nüfusumuz gün içerisinde 300-400 bini buluyor. Ama Belediyeler Kanunu’nda Sur ilçesine nüfusa göre bütçeden pay alıyor. Bizim aldığımız pay gece nüfusuna göre. Biz ise gündüz nüfusuna hizmet veriyoruz. Gün içerisinde insanlar geliyor, dolaşıyor. Daha önce bazı belediyeleri örnek göstererek İçişleri Bakanlığına bir talepte bulunduk. Bu ekonomik olarak bizi ciddi bir sıkıntıya sokuyor. Bu talebimize ret kararı verildi. Mesela İstanbul’da aldığımız bilgilere göre Fatih Belediyesi de gündüz ciddi anlamda yoğunluk yaşıyordu. Orada farklı bir bütçe ayrılarak destek alındığını öğrendik. Bunu emsal gösterdik. Buna rağmen reddedildi” dedi.

“KAYYUMDAN SONRA DESTEK KESİLDİ”

Bunun üzerine kayyum döneminde eklenen borçların olduğunu ve iş yapamayacak duruma geldiklerini belirten Özdemir, “Örnek verirsek en son ay bizim bütçeden gelen pay yüzde 40 kesintiye uğradı. Hatta üstüne yüzde 20’lik bir kesinti uygulandı. Bize bütçeden gelen para 1 milyon 559 bin iken bizim sadece personel giderimiz 1 milyon 553 bindir. Bu ciddi anlamda problem. Hizmet yapabilme noktasında sıkıntı nedeni. Büyükşehir Belediyesinin bu konuda gelenekleşen bir hizmet desteği vardı. Suriçi ve köylere dönük çalışmalarda Büyükşehir Belediyesinin desteğini alıyorduk. Kayyum sürecinden sonra o destek de ortadan kalkmış oldu. Mesela, bizim köylere belediyenin desteğiyle 4 tane aracımız vardı. Biz bunu köy ve yol çalışmalarında kullanıyorduk. Merkezde personel desteği vardı. Özellikle temizlik boyutunda. 10 tane personel destek anlamında Sur’da çalışma yürütüyordu. Vakumlu çöp toplama aracı vardı iki tane. Kayyumdan sonra bunu ertesi gün geri çektiler. Yaşadığımız sıkıntı daha da derinleşti” diye konuştu.

“PERSONELİMİZİ EMEKLİ EDEMİYORUZ”

2,5 yıllık kayyum sürecinde ciddi bir kredi kullanımının olduğunun altını çizen Özdemir, “Geçmiş dönemden gelen 17 yıllık HDP ve diğer partilerin yürüttüğü bir belediye geleneği vardı. Bu süre zarfına baktığımızda, hiçbir dönemde bu kayyum sürecinde kullanılan kadar kredi kullanılmamış. Hatta kullanılan kredinin pratik sahada karşılığı yüzde 10 bile değil. Yapılması gereken şeyler yapılmamış. Bununla ilgili durum soruşturma aşamasındadır. Arkadaşlarımız alan çalışması yürütüyor. Çekilen kredinin gerçek anlamda hizmette kullanılıp kullanılmadığı araştırılıyor. Kadrolu personelimiz var, 35 kişiye yakın emekliliği gelmiş. Bu personelimiz 30-35 sene çalışmış. Biz bu arkadaşların emekliliği için İller Bankasına yaklaşık 3 aydır bir başvurumuz var. 3 ay içerisinde bize hiçbir dönüş sağlanmadı. Ciddi anlamda, başvuruyu yaparken personelimiz bize maliyetlerini, iş gücü durumunu belirttik. Bu personelin yerine alacağımız personel hem genç, hem dinamik hem de maliyet açısından daha iyi olacak. Bunu dile getirdik. 2,5 yıllık süre zarfından bu kadar kredi çekilmişken HDP’li belediye olduğumuzdan dolayı ciddi anlamda negatif bir ayrımcılığa maruz kalıyoruz. Belediye personelini biraz daha gençleştirme çabasının da önüne geçilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

“TÜM ENGELLERİ BERTARAF EDECEĞİZ”

Kayyum döneminde belediyelerde ciddi bir personel kıyımına gidildiğini ve kendilerinin belediyeyi devraldıktan sonra kayyum tarafından alınan bir sürü personel olduğunu söyleyen Özdemir şu ifadeleri kullandı: “Biz devralırken kayyum tarafından alınan bir sürü personel var. Gelir gelmez biz personelle bir toplantı aldık. Biz personele buraya hizmet etmeye geldiğimizi, bu halka hizmet eden bütün arkadaşlarımızın yanımızda yeri olduğunu söyledik. Ama özellikle Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerimize kayyum furyası başladıktan sonra büyük bir dirençle karşı karşıya kaldık. Belediye hizmetini tıkamaya dönük bir refleksin ortaya çıktığını gördük. Bunun nereden kaynaklandığını biliyoruz. Talimatların geldiğini kestirebiliyoruz. Biz burada ekonomik olarak ciddi problemler yaşıyoruz diğeri de personel yapısı. İşini yapmamaya dönük bize bazı bilgiler geliyor. Düzey olarak çok yüksek olmasa da işi yapmama, geçiştirmeye dönük çabalar var. Biz buna müdahalemizi yapacağız. Biz bu halka hizmet etmeye geldik ve bu halka yönelik hizmeti aksatan ne varsa o engelleri de bertaraf edeceğiz. Biz kendi imkanlarımızı daha da seferber ederek daha da iyi bir çalışma yürütmek için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Sorun ne olursa olsun bu halka söz verdik. Biz halk ile birlikte bu belediyeyi yöneteceğiz. Bu kentimize halkımızla sahip çıkacağız.

ÖNCEKİ HABER

Emniyete göre Taksim'deki kadınlara yönelik müdahale orantılıymış!

SONRAKİ HABER

Atlasglobal, tüm uçuşlarını 21 Aralık'a kadar durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...