20 Kasım 2019 19:00

Ankara'daki Alman Büyükelçiliğinin avukatı casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklandı

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği avukatı "casusluk" yaptığı iddiasıyla tutuklandı.

Fotoğraflar: Pixabay

Kolaj: Evrensel

Paylaş

Semra ÇELİK
Köln

Türkiye, Ankara'daki Alman Büyükelçiliği avukatını "casusluk" yaptığı iddiasıyla tutukladı. Federal Hükümet (Almanya Hükümeti), Ankara'daki büyükelçiliği için çalışan bir avukatın Türkiye'de "casusluk" şüphesiyle tutuklanması nedeniyle bazı hassas verilerin MİT'in eline geçmesinden endişe duyuyor.

Almaya-Türkiye ilişkileri bir başka ciddi stres sınavıyla karşı karşıya. SPIEGEL'in verdiği bilgiye göre, Türkiye makamları, Ankara'daki Alman büyükelçiliğinin avukatını "casusluk" yaptığı iddiasıyla tutukladı. Büyükelçilik, Türkiyeli avukatına, Almanya'daki Türkiyeli yurttaşların iltica prosedürleri hakkında Türkiye'de bilgi toplama görevi vermişti. Avukat, polis ve savcılara, iltica başvurusunda bulunan kişilerin haklarında dava olup olmadığını ve geri dönmeleri halinde hapis cezasıyla karşılaşıp karşılaşmayacağını sordu. Bulgular daha sonra iltica kararlarını alan Federal Dışişleri Bakanlığına bağlı Göç ve Mülteci Dairesi'ne (Bamf) iletildi. Federal Hükümet, Türkiye makamlarının Almanya'da iltica başvurusunda bulunan aralarında tanınmış Kürtler ve "Gülen hareketi" taraftarlarının olduğu yaklaşık 50 Türkiye yurttaşının belgelerine erişmiş olabileceğinden yola çıkarak, bu kişilerin tehdit veya tacize uğrayabileceğinden endişe duyuyor.

Almanya'daki devlet güvenlik kurumları, bu durumdaki çok sayıda kişiyi gelişmeler konusunda bilgilendirdi ve uyardı. Federal Dışişleri Bakanlığı tutuklamayı "anlaşılmaz" olarak kınadı. Gelişme, hükümet çevrelerinde "aşırı hassas" olarak sınıflandırılıyor. Almanya bir yandan iltica başvurularında aktif olarak rejim muhaliflerini destekleme suçlamasıyla karşı karşıya, öte yandan, avukatın mültecilerin Türkiye'den kaçmalarına yardımcı olduğu gerekçesiyle ağır bir hapis cezasına çarptırılmasından korkuluyor.

Söz konusu avukat eylül ayının ortasında tutuklandı. Alman Büyükelçiliği o zamandan beri serbest bırakılmasını sağlamak için çaba harcıyor. Büyükelçi Martin Erdmann, defalarca Türkiyeli makamlara avukatın araştırmalarının rutin bir süreç olduğunu anlatmaya çalıştı ama başarısız oldu.

ÖNCEKİ HABER

BORKAD Ege Kadın Buluşması'nda ürettikleri ile stantta

SONRAKİ HABER

Karaburun'da şimdi de güneş enerjisi santrali talanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...