15 Kasım 2019 16:05

Fransa’da öğrenciler öfkeli: Güvencesizlik öldürüyor!

Fransa'da 22 yaşındaki üniversite öğrencisinin maddi sorunlar nedeniyle kendini yakması gençlerin yaşam koşulları ve sosyal güvencesizliğin derinleştiği toplumsal sistemi bir kez daha tartışmaya açtı.

Fotoğraf: @actazone/Facebook

Paylaş

Irmak ERACAR
Stazburg

Fransa’nın Lyon kentinde 8 Kasım'da 22 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin maddi sıkıntılar yaşaması nedeniyle üzerine benzin dökerek kendisini yakması ülkedeki gençlerin öfkesini alevlendirdi. Eylemden önce sosyal medyada bir mesaj paylaşan genç, ölümünden Macron, Le Pen, Hollande gibi farklı siyasi eğilimlerdeki liderleri ve Avrupa Birliği politikalarını sorumlu tutmuş, “Yaşasın sosyalizm” ve “Yaşasın sosyal güvence” demişti.

ÖĞRENCİLER AYAKLANDI

Vücudunun yüzde 90’ı yanan gencin durumu hâlâ kritik. Ailesinin talebi nedeniyle gencin adı gizli tutuluyor. Perşembe (14 Kasım) ise 40 üniversiteden öğrenciler, maddi sıkıntı yaşadığı gerekçesiyle 8 Kasım'da kendini yakan gence destek amacıyla ülkenin birçok noktasında gösteriler yaptı.

BARİKATLAR KURULDU

Lyon kentinde yüzlerce öğrenci sokağa çıkarken, Paris ve Lille kentlerinde de eylemler düzenlendi. Öğrenci örgütleri, üniversite kampüsüne girişi barikat kurarak engellerken üniversite, derslerin de iptal edildiği duyuruldu. Başkent Paris’te de öğrenciler, Yüksek Öğretim Bakanlığı binasına giren öğrenciler, Bakan Frédérique Vidal'ın istifasını istedi. Sosyal medyada ise #laprécaritétue (güvencesizlik öldürür) etiketi gündem oldu.

ALDIĞI BURS KESİLDİ

Önce yaşananların ayrıntılarına bakalım. 22 yaşındaki genç, 8 Kasım Cuma günü saat 15.00 civarında, Fransa’da üniversite öğrencilerinin yurt ve burs işlerine bakan kurum olan CROUS’un (Türkiye’deki Yurt-Kur benzeri bir kurum) Lyon’daki binasının önünde binası önünde üstüne benzin dökerek kendini yaktı.

Lyon 2 Üniversitesi Siyaset Bilimi İkinci Sınıf Öğrencisi olan genç, aslen Saint-Etienne’li. “Solidaires Etudiant(eş)” öğrenci sendikasının üyesi. İkinci sınıfı üçüncü kez tekrar ettiği için devletten aldığı aylık yaklaşık 450 avroluk burs kesilmiş, dolayısıyla ekonomik ve kişisel sorunlar yaşıyor. "Acil maddi destek" talebinde bulunmasına karşın bu talebi reddedilmiş.

İLK MÜDAHALEYİ BİR İŞÇİ YAPTI

Olayın olduğu gün ilkyardım ekipleri ulaştığında gencin vücudunun yüzde 90’i yanmış durumdaydı. Onlar gelene kadar yakındaki bir şantiyede çalışan bir işçinin yangın söndürme tüpüyle müdahale ettiği açıklandı. Gencin tedavisi Eduard-Herriot Hastanesi yanık bölümünde devam ediyor, fakat durumu kritik, hâlâ hayati tehlikesi bulunuyor.

REKTÖR "HABERİM YOK" DEDİ

Üniversitesinin rektörü Nathalie Dompnier, yayınladığı açıklamada öğrencinin yaşadığı sıkıntıdan haberi olmadığını söyleyerek, üniversitenin Porte des Alpes kampüsünde öğrencilere psikolojik destek verecek bir “dinleme birimi” kurulduğunu; gelecek hafta içinde de telefonla ücretsiz ulaşılabilecek bir dinleme hattı numarası açılacağını duyurdu.

Fransa Yüksek Öğretim Bakanı Frédérique Vidal ise Lyon’a giderek CROUS ve üniversite yetkilileriyle görüşüp bilgi aldıktan sonra yaptığı açıklamada, bu gençin “dramatik eylemi için derin bir üzüntü duyduğunu” söyledi.

ÖĞRENCİ SENDİKALARI: ÖĞRENCİLERİN HAYAT GÜVENCESİ YOK

Öğrenci sendikaları federasyonu SUD-Education ve Solidaires Etudiant(eş) sendikasının yayınladıkları bildirilerde, üniversite öğrencilerinin hayat güvencesizliğine vurgu yapılarak, “Bu arkadaşımızın eylemi tek başına umutsuzluğa indirgenemez, politik düzeyde ele alınmalıdır. Yoldaşımız, eyleminden önce yayınladığı mesajında içinde bulunduğu güvencesizlikten, liberal politikaların sonuçlarından ve gündelik hayatta karşımıza çıkan ırkçılıktan bahsetmiştir. Güvencesizlik yavaş yavaş, tek tek öldürüyor ve üniversite öğrencileri de dahil git gide daha fazla hayatı ezip öğütüyor” denildi.

"LİBERAL SİSTEM BU OLANLARIN SORUMLUSU VE SUÇLUSUDUR"

Öğrencinin üyesi olduğu öğrenci sendikası Solidaires Etudiant(eş), olayın olduğu günün gecesi de şu açıklamayı yayınlamıştı: “Güvencesizlik Hayatlarımızı Yok Ediyor!” başlığıyla yayınladığı bildiride; “Dün, öğleden beri bir arkadaşımız, yoldaşımız hastanede ölüm kalım savaşı vermektedir. Finansal zorluk, burstan mahrum edilmek ve bunun doğurduğu ümitsizlikten ötürü Lyon’daki CROUS binası önünde kendini yakmıştır. Acımızı ve üzüntümüzü ifade edebilecek kelime bulamıyoruz. Tıpkı; politik ve ekonomik olarak öğrencileri her geçen gün daha fazla ezen ve öğüten kurumlar olan CROUS, üniversite ve devlete olan tiksintimizi ifade edecek kelime bulamadığımız gibi. Adaletsizlikler yaratıp bizi güvencesizliğe, gelecek kaygısına iten, bizleri faşizanlıkla bölen, reform üstüne reform dayatan, imkanlarımızı kıstıkça kısan liberal sistem; bu olanlardan sadece sorumlu değil, suçludur da!” ifadelerini kullandı.

LYON’DA YÜRÜYÜŞ: POLİTİK VE TOPLUMSAL BİR SORUN

12 Kasım Salı günü ise 1200 kişi, kendini yakan öğrenciye destek olmak ve öğrencilerin yaşadığı güvencesizliği protesto etmek için Lyon şehir merkezinde toplanarak üniversite kampüsüne yürüyüş yaptı.

Lyon 2’de öğretim üyesi ve SUD-Education sendikası sözcüsü Bastıen Pereira, yürüyüşle ilgili “Bu toplanma arka sayfa haberi türünden bir şey değil. Politik ve toplumsal bir problem var. Kamusal güçlere harekete geçme çağrısı yapıyoruz” dedi.

Aynı gün Lyon 2 Üniversitesi öğrencileri de topladıkları genel mecliste, Solidaires Etudiant(eş) sendikasının çağrısını değerlendirip oy birliğiyle kampüs işgali kararı aldı.

"HÜKÜMET ÖGRENCİLERLE GÖRÜŞMEYE YANAŞMIYOR"

SUD-Education sözcüsü Bastıen Pereira, “Bu işgali meşru kılan şey, rektörlük ve ekibinin ve dahi hükümetin öğrencilerle hiçbir diyalog kurmaya yanaşmamasıdır. Her türlü görüşme talebi sessizlikle cevaplandı. Yüksek öğretim bakanı Frédérique Vidal, küçük ve önemsiz meseleler hakkında konuşmayı, öğrencilerin gerçek sorunlarını dinlemeye yeğ tutuyor. Bu, tek kelimeyle densizliktir” açıklamasında bulundu.

BİRÇOK KENTTE GÖSTERİLER DÜZENLENDİ

Fransa’nın Lille, Saint-Etienne ve Paris gibi çeşitli şehirlerinde de eylemler ve protestolar düzenlendi. Lille Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande’in katılacağı bir konferans, protestocu öğrenciler tarafından iptal ettirildi. Paris’te yüksek öğretim bakanlığının kapı parmaklıkları göstericiler tarafından sokuldu.

ÖZEL HAREKET POLİSLERİNİ ÇAĞIRDILAR

Lyon 2’nin Bron’da bulunan ve 60 kadar öğrenci tarafından işgal edilen kampüsü, çarşamba akşamı rektörün talebiyle kampüse gelen kalabalık özel harekat polisi tarafından güç kullanılarak boşaltıldı. Öğrenciler kampüs dışına çıkarıldıktan sonra polis kampüse yerleşti. Perşembe sabahı 30 kadar öğrencinin içinde olduğu ikinci bir işgal girişimi de yine kampüsteki özel harekat polis ekipleri tarafından engellenerek derslerin devamı sağlandı.

MACRON, "OLAY MÜNFERİT" DEDİ

Tüm bunlar olurken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün La Marne’a yaptığı ziyaret esnasında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve “Lyon’da yaşanan olay ürkütücü ve korkunçtur. Bu özel bir durum. Bu gencin taleplerinin farkındayım fakat ortada bir hassasiyet olduğu da aşikar. Düşüncelerim onunla ve ailesiyle.”

Macron daha sonra öğrencilerle ilgili icraatlerinden bahsetti, “Başladık ve birçok şeyi aslında yaptık. Sağlık ve barınma hizmetlerinin daha ucuz olması için geçen yıldan beri çalışıyoruz. Büyük şehirlerde barınmanın daha ucuz olabilmesi için belediyelerle anlaşmalar yaptık ve bunun takipçisi olacağız. Sistemi iyileştirme çabalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"BENİ MACRON, HOLLANDE, SARKOZY, LE PEN VE AB ÖLDÜRDÜ"

Kendini yakma eyleminden önce sosyal iletişim ağı Facebook’ta bir mesaj yayınlayan 22 yasındaki üniversite öğrencisi şunları yazmıştı: “Bugün geri dönüşü olmayana teşebbüs edeceğim. Lyon’daki CROUS binasını seçmem tesadüf değil. Politik anlamı olan bir yeri seçiyorum; yüksek öğretim bakanlığını, yani hükümeti. (…) Belirsizlik, gelecek kaygısı ve güvencesizlik yarattıkları ve beni öldürdükleri için Macron, Hollande, Sarkozy, Le Pen ve Avrupa Birliği’ni suçluyorum! (…) Son dileğim; yoldaşlarımın mücadeleye devam ederek tüm bunlara bir son vermesidir. Yaşasın sosyalizm! Yaşasın öz yönetim! Yaşasın sosyal güvence! Hoşçakalın …”

ÖNCEKİ HABER

Seyit Rıza ve arkadaşları idam edilişlerinin 82. yılında anıldılar

SONRAKİ HABER

Akademisyen Vahap Coşkun: İktidar, HDP'nin kitlesiyle ilişkisini kesmeyi amaçlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...