Darbedilen işçi Meya Kara: Patronlar haklarımızın kısıtlı olmasından cesaret alıyor

Esenyurt'ta bulunan Cihan Tekstilden hakları verilmeden atılan ve üstüne bir de patron Şükrü Ünre'nin taşlı saldırısıyla kafası yarılan Meya Kara adlı kadın işçi, yaşananları Evrensel'e anlattı.

12 Kasım 2019 10:31
Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Cihan Tekstil’den tazminatsız şekilde atılmasının ardından işyeri patronu Şükrü Ünre tarafından darbedilen Meya Kara adlı kadın işçi, “İşçilerin, kadınların, zayıf olanların hukuki hakları yetersiz. İşverenler, haklarımızın kısıtlı olduğunu bildikleri için kendilerinde bu gücü buluyorlar” dedi. Kaya, işten atılmasının ardından kıdem tazminatını, 2 aylık ödenmeyen sigorta primini ve 8 günlük ücretini talep etmişti.

YAŞANANLARI VE PATRONUN SALDIRISINI ANLATTI

Yaşananları Evrensel’e anlatan Meya Kara, hakkını aradığı için saldırıya uğradığını söyledi.

2 buçuk senedir Cihan Teksil’de çalıştığını ifade eden Kara şöyle konuştu: “10'uncu ayın 28’inde ustabaşı ve patronun kardeşi içeriye çağırdı. İçeriye girer girmez bana bağırmaya başladı. Ben konuyu anlayamadığım için şaşırdım. Neden bağırdığını sordum. ‘Ne oluyor’ gibi laflar söyledi. İşle ilgili bir sorun olup olmadığını sorduğumda 'Hayır’ dediler, mantıklı bir gerekçe söyleyemediler. Ardından da bana hakaret etmeye başladılar. ‘Ortamı bozmaya mı çalışıyorsun, sen kimsin?’ gibi laflar söylediler. Bana bağırmaya hakları olmadığını söyledim ve aramızda sözlü atışma oldu. Bana hakaret etmeye devam edince dayanamadım, çıkmak istedim. Bana 'İşe gelme' dediler. O gün akşama kadar çalıştım, akşam çıktım ve bir daha gelmedim. İşverenlerle aramızda başka bir görüşme olmadı. Maaş günü geldiğinde ise maaşımı yatırmadılar, günü geçmesine rağmen yine yatırmadılar. Neden yatırmadıklarını öğrenmek için aradığımda benim kendi irademle çıkıp gittiğimi söylediler. Ben de hakaret ettiniz dedim. Patron Şükrü Ünre, ben olmadan maaşımın yatırılamayacağını ve işyerine gelmem gerektiğini söyledi. İşyerine gittiğimde ise paranın olmadığı söylendi. Ertesi gün bir arkadaşımla beraber işyerine gittiğimizde önüme kağıt koydular. Onlara bu kağıdı imzalamayacağımı, kendi isteğimle buradan çıkıp gitmeyeceğimi, kışkırtıldığımı söyledim. Karşılığında bana hakaret ettiler, tepki gösterdim. Kağıdı imzalamadığım için tekrar kovuldum. 1 ay sonra sendikaya gittim. Maaşımın ve haklarımın verilmemesi üzerine işyerine uyarı kağıdı gönderildi, telefon görüşmesi yapıldı ancak olumlu bir cevap gelmedi. Anayasal, hukuki hakkımızı aradık, saldırıya uğradık.

‘HAKLAR ÇOĞALMALI’

“İşçilerin, kadınların, zayıf olanların hukuki hakları yetersiz” diyen Kaya, “İşverenler haklarımızın kısıtlı olduğunu biliyorlar, o yüzden kendilerinde bu gücü buluyorlar. İlk defa yaşanan bir şey değil, defalarca bu saldırılar yapıldı. Bir daha yaşanmaması için bu tepkiyi gösteriyorum. Bir kadın emekçi olarak anayasal güvence getirilmesi gerektiğini söylüyorum. Kadın, çocuk, insan hakları çoğalmalı. Herkese duyarlılığı için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Meya Kara, yaşananlarla ilgili yarın (13 Kasım Çarşamba) saat 14.00'te Cihan Tekstil önünde açıklama yapılacağını da belirtti.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gürsel Tekin: Türkiye, eğitime en az para harcayan 3'üncü ülke

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili Hatimoğulları yaşanan intiharları Meclis gündemine taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...