11 Kasım 2019 15:04

CHP ve HDP'den termik uyarısı: Yasa geçerse 3 yıl daha zehirleneceğiz

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz ve HDP'li Garo Paylan, yeni torba yasa ile termik santrallerin çevre yatırımlarını yapması ve filtre takması zorunluluğunun 3 yıl daha erteleneceğine dikkat çekti.

Deniz Yavuzyılmaz (solda), Garo Paylan (sağda) | Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ve HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan önümüzdeki günlerde görüşülecek Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması hakkında Kanun Teklifi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Vekiller yeni torba yasa ile termik santrallerin çevre yatırımlarını yapması ve filtre takması zorunluluğunun 3 yıl daha erteleneceğine dikkat çekti.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Meclis'te yaptığı açıklamada Türkiye'deki 15 termik santralini ilgilendiren bu kanun teklifinin Çanakkale, Şırnak, Maraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Sivas, Zonguldak, Ankara, Muğla, Bursa ve çevre illeri kapsadığını belirtti. 

Geçen yıl şubat ayında geri çekilen bu maddenin bu kez 3 yıllık bir değişikiliği içererek tekrar gündeme getirildiğini vurgulayan Yavuzyılmaz, Çatalağzı bölgesindeki ÇATES termik santrali çevresinde yaşanan çevre kirliliğinin fotoğraflarını basına gösterdi.

Yavuzyılmaz, 1,5 kilometrekarelik alanın içinde 7 termik santralin bulunduğuna dikkat çekerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2018 yılında hazırlanan Çatalağzı hava kirliliği analiz raporunu ve Çevre Mühendisleri Odasının 2018 yılına ait raporunu iddialarına kanıt olarak gösterdi.

"CİNAYETE TEŞEBBÜSTÜR"

"Bunu, Genel Kuruldan geçirmek cinayete teşebbüstür" diyen Yavuzyılmaz, "Çevre yatırımlarını yapması gereken, 6 yıldır yapmayan, bunun karşılığında hiçbir cezai müeyyide uygulanmayan, lüks ve şatafatlı hayat yaşayan bu termik santral sahiplerinin çıkarları kollanarak, 'enerji ihtiyacımız var' yalanıyla birlikte, bu kirliliği ve bu cinayetleri işlemeye teşebbüs etmek, bu vatandaşa hizmet etmek demek midir?" sorusunu yöneltti.

Yavuzyılmaz, bu doğa katliamının durdurulması ve en kısa sürede de bu kanun teklifinin çekilerek, bu konuyu denetlemekle yükümlü olan devlet kurumu yetkilileri hakkında soruşturma açılmasını talep etti.

PAYLAN: TEKLİF MECLİS'TEN GEÇERSE VATANDAŞLARIMIZ ZEHİRLENMEYE DEVAM EDECEK

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Bu hafta görüşülecek yasa teklifi Meclis'ten geçerse herkes bilsin ki yurdun pek çok yerinde termik santrallerin etrafında oturan vatandaşlarımız zehirlenmeye devam edecek" dedi. Paylan,  bu konuda 2013 yılında bir düzenleme yapıldığını ve santrallerin baca takmaması durumunda kapatılmasının öngörüldüğünü hatırlattı. Sürenin uzatıldığını ve uzatma kararının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Paylan Anayasa Mahkemesinin kararına karşın bu sürenin defalarca uzatıldığına dikkat çekti, "Dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak 2016, 2017 ve 2018'in başında defalarca bu sürenin bir daha uzatılmayacağını söyledi" ifadesini kullandı.

Buna rağmen santrallerin bacalarına filtre takmadığını belirten Paylan, filtre takmayan santrallerin isimlerini okudu. Paylan, "Bunlar 10 yıla yakın süredir bacalarına filtre takmadılar. Etraflarındaki halkın kanser, çocukların astım olmasına sebebiyet veriyorlar. Vatandaşların yediği bütün gıdaları kirletiyorlar" diye konuştu.

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifiyle bu santrallerin kullanım süresinin üç yıl daha uzatılmasının öngörüldüğünün altını çizen Paylan, "Havayı kirletme izni bu santrallerde olamaz. Eğer devletimiz sosyal bir devletse önce vatandaşının sağlığını düşünmelidir. Bu santrallerin tekrar çevreyi kirletmesi konusunda Meclis'ten yasa geçmesi bir skandaldır. Bu hafta görüşülecek yasa teklifi Meclis'ten geçerse herkes bilsin ki yurdun pek çok yerinde termik santrallerin etrafında oturan vatandaşlarımız zehirlenmeye devam edecek" değerlendirmesini yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretli işçi: Çocuğumun karşısında kendimi ezik hissediyorum

SONRAKİ HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaçırılan tarihi eserlerin sayısını bilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...