04 Kasım 2019 06:13
Son Güncellenme Tarihi: 05 Kasım 2019 09:34

İstanbul ve Tekirdağ'da ıspanağa yabancı otlar karışmasından zehirlenmeler oldu

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu"nu açıkladı. 4 ilde hastanelere başvuranların sayısının 196 olduğu açıklandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul’da ıspanaktan zehirlenme şikayetiyle vatandaşlar hastanelere başvurmaya devam ediyor. İlk olarak Esenyurt'ta ortaya çıkan ve İstanbul'un bir çok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı arttı. Tekirdağ'da 40 kişi zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvurdu. İstanbul Sağlık Müdürlüğü, ıspanak ve ıspanağa benzer bitkilerle ilgili gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvuran kişi sayısının 108 olduğunu açıkladı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır" açıklamasını yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kocaeli'de hastanelere başvuran kişi sayısının 196 olduğunu açıkladı.

108 KİŞİDEN 80'İ TABURCU OLDU, 28'İ GÖZLEM ALTINDA

İstanbul Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 4 Kasım 2019 tarihi itibarıyla sağlık tesislerine "atropin ve scopalamin" içeren yabancı otların tüketimi sebebiyle oluşan rahatsızlıklarla ilgili toplamda 108 kişi başvurduğu bildirildi.  Sosyal medya üzerinden kaynağı belli olmayan birçok paylaşımın yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, resmi makamlar tarafından doğrulanmadıkça hiçbir bilginin dikkate alınmaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Bu kişiler, uzman sağlık personelimizce değerlendirilip gerekli tetkik ve tedavileri yapılarak 80’i taburcu edilmiş olup 28’i ise gözlem altındadır. Bu otların tüketiminin klinik bulguları; görme bulanıklığı, cilt kuruluğu, taşikardi, kabızlık ve bazen hipertansiyon belirtileri şeklinde görülebilmektedir. Şu an itibari ile hastalarımızın herhangi bir hayati tehlikesi söz konusu değildir." denildi.

"YOĞUN MİKTARDA ATROPİN VE SCOPOLAMİN MADDESİ TESPİT EDİLMİŞTİR"

Ispanak zehirlediği iddiaları üzerine  İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.  Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopolamin maddesi tespit edilmiştir."

"YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ"

"Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir."

TEKİRDAĞ'DA DA 40 KİŞİ HASTANELİK OLDU

Tekirdağ Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada gece vardiyasında çıkan ıspanak yemeğinden yiyen 20 kişi mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikayetiyle Çerkezköy Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ardından da Süleymanpaşa ilçesinde 2 kişi aynı şikayetlerle Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılanlardan birinin Süleymanpaşa Sağlık Hak-Sen İlçe Başkanı Selim Kafadar olduğu öğrenildi. Kafadar'ın geçici hafıza kaybı yaşadığı ve tedavisinin sürdüğü bildirildi.

TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: 40 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Tekirdağ Sağlık Müdürlüğünce kentte dün akşam ıspanak yedikten sonra 40 kişinin, zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvurduğu açıklandı. İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Tekirdağ genelinde toplam 40 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelerimize başvurmuştur. Herhangi bir hayati tehlikesi olmayan 40 hastamızdan 39'u tedavilerinin ardından taburcu edilmiş olup, 1 hastamızın tedavisi devam etmektedir. İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından başlatılan incelemede, benzer şikayetleri olan hastalarımızın ortak noktalarının ıspanak yemekleri olmasından dolayı bu alana yoğunlaşılmıştır” denildi.

4 İLDE HASTANELERE BAŞVURANLARIN SAYISI 196

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ıspanak yedikten sonra ağız kuruluğu, bulantı, kusma, görme bulanıklığı gibi şikayetlerle İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kocaeli'de hastanelere müracaat edenlerin sayısının 196 olduğunu bildirdi.

Koca, hastaların herhangi bir hayati, ciddi sorunu bulunmadığını dile getirerek şöyle konuştu:

"Burada esas bizim gördüğümüz, daha çok besin zehirlenmesi tablosuyla geldikleri ama ortak özelliği, ıspanak yedikleri şeklinde. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımıza da tetkik edilmesi üzerine bildirimde bulunduk. Burada temelde atropin benzeri etkinin daha çok görüldüğü; yani ağız kuruluğu, bulantı, kusma, görme bulanıklığı gibi şikayetler... Bu çerçevede yabani birtakım otların karışımının olduğu düşünülüyor. Ciddi bir hayati tehlikesi yok ama vatandaşlarımızın özellikle yabani otları ayrıştırması ve sebzeleri bol yıkamasını öneriyoruz. Endişe edilecek bir durumun olmadığını da söyleyebilirim."

BÜLENT ŞIK: HALLERDE ANALİTİK LABORATUVAR KURULMALI

Evrensel'e konuşan Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, toptancı hallerinde gıda ürünlerinin kontrollerinin yapıldığı bir sistemin kurulması gerektiğini ifade etti. Ancak gıda güvenliği için tek başına bu önlemin de yeterli olmayacağını söyleyen Şık, "Asıl mevzu üreticilerin güçlendirilmesi, tarımsal pratiklerin doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak" dedi. 

BAYRAMPAŞA HALİNDEN NUMUNE ALINDI

Öte yandan zehirleyen yabancı otların bulunduğu ıspanağın Bayrampaşa'da bir toptancıdan çıktığı belirlendi. Toptancının ise ıspanağı Ankara Beypazarı'ndan aldığını belirtiği öğrenildi. Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş de “İşçiler, ıspanak toplarken büyük ihtimalle yabancı otları karıştırmış” ifadesini kullandı.

Zehirlenme olayının ardından Tarım İl Müdürlüğü ekipleri Bayrampaşa'da bulunan yaş meyve ve sebze halinde günlük rutinin dışında ıspanak numunesi aldı. Alınan numuneler Tarım İl Müdürlüğü tarafından incelenecek.

ISPANAK GÖNDERİLEN TARLADA 'ŞEYTAN ELMASI' OTU ÇIKTI

Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş, İstanbul ve Tekirdağ'da zehirlenmelere yol açtığı iddia edilen ıspanağın gönderildiği tarlalarda inceleme yaptı. Ateş, “Tarlanın son kısmında az bir yerde yerel ağızda 'pıtırak' denen 'şeytan elması' otu karışma ihtimali var; ancak başka bölgelerde sorunumuz yok” dedi.

HASTA YAKINLARI YAŞANANLARI ANLATTI

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Ahmet Gül'ün oğlu Sami Gül, iş yerinde pişirilen ıspanağı yiyen 8 kişinin zehirlendiğini belirterek, "Çok net bilgi sahibi olmamakla birlikte, 3-4 saat önceydi. Telefon alıyoruz kardeşimden, babam ve diğer kardeşim, 4 kardeşiz biz zaten. Zehirlendiklerini, hastaneye geldiklerini söylediler. Ispanak yemişler diye biliyoruz. Ispanağın yanında bir sebze ya da ot varmış. Adını da tam telaffuz edemiyorum. Marketten alışveriş yapıyorlar. Ispanak alıyorlar. Getiriyorlar, bir kaç saat sonra pişiriyorlar. 8 kişi yiyorlar. Çapa'da da var şu anda. Sarıgazi diye duydum. Bir kaç hastanede var. Ama ilk gittikleri yer Haseki Hastanesi. Oradan farklı hastanelere göndermişler. İşyerinden 8 kişi, ıspanak zehirlenmesi yaşıyor. Buradakiler, birisi babam birisi kardeşim. Biraz önce kardeşimle konuştum. Normal değil ama normale doğru gidiyor. Babamın durumu ciddi zannediyorum. Çünkü kırmızı bölge dedikleri bir yer var. Yoğun bakım herhalde dereceleri var. Şu an müşahede altında kendinde değil" dedi. 

ATROPİN NEDİR, ETKİLERİ NELERDİR?

Atropinle zehirlenmiş kişilerde ağızda kuruluk, midriyazis, taşikardi, deride sıcaklık ve kızarma, ajitasyon ve siklopleji görülmektedir. Yaklaşık bir hafta içerisinde bilinçte bulanıklık görülür. Vücut sıcaklığı yükselir. Çocuklar atropinin etkilerine daha duyarlıdır. 

Atropin, tıpta çok değişik alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin, göz dibinin muayenesinde göz bebeğinin genişletilmesi için, ayrıca anesteziden önce üst solunum yollarında salgıların azaltılması için kullanılır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Pazar alışverişine çıkan yurttaşlar dertli: Poşetleri dolduramadan dönüyoruz

SONRAKİ HABER

Gençlik ve Spor Bakanlığına 10 ayda 6 taciz ve tecavüz şikayeti yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...