05 Eylül 2019 07:18

İthal çöpler haberi TBMM'ye taşındı: AKP ülkemizi ve İzmir'i çöp dağlarına çeviriyor

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanının yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi.

Fotoğaraf: Sokak Atık Toplayıcıları Derneği

Paylaş

İzmir Kemalpaşa'da ortaya çıkan İtalya menşeili tonlarca çöpe ilişkin haber TBMM gündemine taşındı.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Kemalpaşa’daki çöp yığını ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanının yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi. Detaylarını meclis gündemine taşıdı.

Evrensel'de yayımlanan haberde İtalya’dan “plastik atık” kodu ile getirilen yaklaşık 20 tırlık atığın İzmir Kemalpaşa’da bir evin bahçesine döküldüğü bilgileri yer alıyordu.

Kemalpaşa'da evlerin ve tarım arazilerinin olduğu bir bölgede bulunan çöplerle ilgili soru önergesinde İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a daha önce atıklarla ve çöp ithalatıyla ilgili defalarca uyarı yaptıklarını aktardı. Bakan, “Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığına hem Ticaret Bakanlığına bu konuda defalarca sorular sorduk. Ülkemize gelen bu çöplere ne oluyor? Nerelerde depolanıyor? Hangi işlemlerden geçiyor? Geri kazandırılamayan ithal çöplere neler oluyor? Soru çok cevap yok! Bakanlık sorularımıza verdiği yanıtta, ithal edilen plastik atıkların tamamının geri kazandırılarak hammadde elde edildiğini, bertaraf amaçlı depolama ve/veya yakma amaçlı atık ithalatının yasak olduğunu belirtiyor. Biz olanları anlatıp, çevrilen işlerin detaylarını soruyoruz, önlem alınmasını istiyoruz. Bakanlık olanlarla ilgilenmiyor, dönüp olması gerekeni tekrar bize anlatıyor! Aklımızla dalga geçmeyi bıraksınlar da sakladıkları gerçekleri anlatsınlar. Erdoğan’ın iktidarı, güzel İzmirimizi, güzel ülkemizi ithal çöp dağlarına dönüştürüyor!” diye konuştu.

CHP’Lİ BAKAN, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI’NA SORDU:

  1. Tonlarca plastik atığın/çöpün bulunduğu Kemalpaşa’daki bu alan kime aittir?
  2. Çöp yığının içinde İtalya menşeili plastik çöpler bulunmaktadır. Bu atıklar ithal midir? Ne zaman ve nereden gelmiştir? Kemalpaşa’daki bu alana ne zaman getirilmiştir?
  3. Bu çöpler denetimden geçmiş midir? Geçtiyse nerede, ne zaman ve hangi denetimlerden geçmiştir? Geçmediyse nasıl denetim yapılmamış ve nasıl hem yaşam alanı olan hem de tarım arazilerinin olduğu bu bölgeye getirilmiştir?
  4. Bu çöplerin nasıl çevresinde evlerin ve tarım arazilerinin olduğu bu bölgeye getirildiğinin ve bu organizasyonu kimlerin yaptığının tespit edilmesine yönelik yürütülen bir çalışma var mıdır?
  5. İthal plastik çöplerin neden olduğu çevre suçlarına engel olmak için çevre ve halk sağlığı açısından çok tehlikeli olan plastik atık/çöp ithalatının ülkemizde yasaklanmasına yönelik yürütülmekte olan bir çalışma var mıdır? Bu konuda hangi adımları atacaksınız?

TÜRİYE ÇÖP YIĞININA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Türkiye’ye plastik çöp ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye dünyada en fazla plastik çöpü ithal eden üç ülkeden biri konumunda bulunuyor.

Türkiye’nin 2018 yılı içinde, sadece PVC esaslı plastik malzemelerin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle PVC üretimini azaltmaya ve PVC kullanımını sınırlamaya yönelik yaptırımları hayata geçirmeye çalışan İngiltere’den ithal ettiği plastik çöp miktarının 100 bin ton civarında olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan AKP’nin devlet eliyle kurması planlanan ‘Sıfır Atık Vakfı’na yönelik hazırlıkların ise sürdüğü biliniyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 30 günlük kayyum eylemi yasağı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Suriyelilere değil, hükümetin politikalarına kızın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...