03 Ağustos 2019 12:53

Deri, kozmetik, tekstil, plastik fabrikalarının atıklarıyla Ergene zehir akıyor

Ergene Nehri fabrika atıkları yüzünden zehir akıyor. Yaklaşık 2 bin 500 fabrikanın kimyasal atıkları arıtılmadan Ergene Nehri’ne dökülüyor.

Ergene Nehri

Fotoğraf: MA

Paylaş

Barış CEYHAN
İrfan TUNCÇELİK

Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne sınırları içerisinde bulunan ve Istranca Dağları’ndan çıkıp Ege denizine dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri fabrika atıkları yüzünden zehir akıyor. Son 40 yıldır İstanbul’da faaliyet yürüten birçok deri, kozmetik, tekstil ve plastik fabrikaları bölgeye taşındı. Yaklaşık 2 bin 500 fabrikanın kimyasal atıkları arıtılmadan Ergene Nehri’ne dökülüyor. Havzada yaşayan halkın sağlığı tehlikede.

ERGENE HAVZASI HASTALIK SAÇIYOR

Tekirdağ’ın Çorlu ve Ergene ilçeleri nehir suyundan etkilenen yerleşim yerlerin başında geliyor. Çorlu ilçesine bağlı Emlak Konutları bölgesinde başlayan kötü koku Türkgücü Mahallesi’ne kadar yayılıyor. Ergene ilçesinde ise, Sağlık Mahallesi’ne yayılan ağır koku halkı eve kapatıyor. Her geçen gün artan koku hem psikolojik hem fizyolojik açıdan canlılara zarar veriyor. Her iki ilçede, kanser, akciğer hastalıkları yaygın olarak görülüyor. Yaşam kaliteleri bozulan yurttaşlar, tüm çabalarının sonuçsuz kaldığını dile getirdi.

“16 YILDIR FOTOĞRAF ÇEKİP GİDİYORLAR”

Ergene Havzası’nın yaklaşık 30-40 yıllık bir problem olduğunu ve her gelen hükümetin “çözeceğiz” dediğini belirten Sağlık Mahallesi esnaflarından Nazmi Eti, “16 yıldır Sağlık Bakanlığından araştırma için heyetler geliyor. Ama 2 fotoğraf çekip, gidiyorlar. Şimdi biz buna tepki göstermek için eylem yapsak polis anında gelip alır” dedi. 

“MİSAFİRLERİM ÇAYIMI İÇMİYOR”

Evine gelen misafirlerinin yaşadıkları koku ve suyun kirliliğinden kaynaklı çayını dahi içmediğini dile getiren Medine Atalay, “Biz alıştık ama kimse bizim evimize gelmek istemiyor. Gelen olduğu zaman da ne çayımı içiyor ne de yemeğimi yiyor” dedi. 

TRAKYA PLATFORMU: BİRÇOK HASTALIK YAYILDI

Ergene Nehri Türkiye’nin yüzde 3’ünün hayat kaynağıdır diyen Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Ekolojist Murat Sevgi, şunları söyledi: “Özellikle Çerkezköy, Kapaklı ve Çorlu’dan başlayan kirlilik evsel atıklardaki gibi biyolojik ağırlıklı olmaktan çıktı. Endüstriyel kimyasallarla yüklendi ve bu nehir bir atık kanalı haline geldi. Bu atık kanalının insan sağlığı için verdiği zarar şu an fark edilmiyor. En önemlisi solunumla meydana gelen akciğer hastalıkları ile kanser başta olmak üzere birçok solunum hastalığı mevcut. Bununla birlikte yine hava temasıyla oluşan astım gibi hastalıklar meydana geliyor.”

“YETKİLİLER İŞLERİNİ YAPMIYOR”

Ergene havzasıyla ilgili Meclise iki önerge verdiklerini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Önergeler askıda duruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının buradaki temsilcileri görevlerini yapmıyorlar. Artan kanser vakalarına ilişkin sayısal verilerin de verilmemesi durumuna ilişkin Mecliste ayrıca soru önergesi verip soracağız. Gelinen bu noktada halen bir cevap yok. Ama girişimlerimiz devam edecek” dedi. (Tekirdağ/MA)

ÖNCEKİ HABER

Londra'da ırkçılık yanlılarının eylemine kitlesel cevap

SONRAKİ HABER

Ezidi Katliamı'nın yıl dönümü: Kadın kırımına karşı mücadele günü ilan edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...