26 Haziran 2019 06:32

Karaduvar sahilindeki balıkçılar: Karın tokluğuna çalışıyoruz

Karaduvar sahilindeki balıkçılar, mazot fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle karın tokluğuna çalıştıklarını söylüyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mersin'de Karaduvar sahilindeki balıkçılar, sardalya ve kefal avladıkları ancak mazot fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle karın tokluğuna çalıştıklarını söylüyor.

Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar sahilinde bulunan balıkçılar, bu dönemde sardalya ve kefal avladıklarını ancak girdi maliyetlerini yüksek oluşu nedeniyle karın tokluğuna çalıştıklarını söylüyor. Küçük teknelerin Karaduvar sahilinde sardalya ve kefal avladığını belirten 20 yıldır balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Yusuf Altundaş, çok  fazla balık olmasına rağmen balığın ucuza satıldığına dikkat çekti.

"MAZOT FİYATI EL YAKIYOR"

Sardalyanın balık pazarlarında kilosunun 10 TL olduğunu ifade eden Altundaş, düşük fiyatlardan dolayı yaptıkları işten keyif alamadıklarını dile getirdi. Girdi maliyetlerinin çok fazla olduğunu vurgulayan Altundaş, özelliklede mazot fiyatlarının kendilerini bitirdiğini belirtti. Altundaş, “Biz işçi, mazot gibi girdilerden dolayı para kazanamıyoruz. Bizim bir kere denize açılmamız bir dünya para. Tutuğumuz balığın fiyatı bizi kurtarmıyor. Ben artık bu yaştan sonra herhangi bir işte çalışamayacağımdan kaynaklı balıkçılık yapmaya devam ediyorum. Yoksa bu işi yapmam. Ben bugüne kadar toplamda 55 bin TL borcum oluştu. Cebime giren bir şey olmuyor ay sonunda. Bizim bu işi yapabilmemiz için mazot fiyatlarını indirmeleri gerekiyor” diye belirtti.

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ"

Zeynel Oygar adındaki 22 yıllık balıkçı da avlanma yasağında olduklarını ancak bölgelerinde küçük teknelerle sardalya ve kefal avlanmasının serbest olduğunu söyledi. Büyük tüccarların sahile gelip balık alamadığını bundan dolayı da balıkları yerelde sattıklarından dolayı maliyetinin altında verdiklerini anlatan Oygar, şöyle devam etti: "Şimdi avlanma yasağı olduğu için İzmir, Antep ve Diyarbakır gibi kentlere balık götüren tüccarlar buralara avlanma yasağı olduğunda gelmiyor. Bu da bizi kötü etkiliyor. Biz burada yerelde balıklarımızı sattığımızda emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Şimdi balıklarımızın kasasını 20 TL’ye veriyoruz. Bu bizi kurtarmıyor. Biz balıkçılar aylık 25 bin TL satacağız ki zarar etmiş olmayalım. Onun altında ne kadar tutarsanız zarar edersiniz. Biz yıllar önce mazotu 2 liraya aldığımız dönemlerde çok iyi para kazanıyoruz ama şimdi öyle değil tabii. Şimdi mazot 5 TL. Neden ayda 25 bin TL balık satmamız gerekiyor diye sorarsanız nedeni işte mazottur. Biz ayda bin 300 Litre mazot yakıyoruz. E nasıl ayakta duracağız. Yani biz balıkçılar için bir şey yapılması gerekiyorsa mazot fiyatlarını indirsinler başka da bir şey istemeyiz.” (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Boşanmak istediği eşi tarafından vurulan kadın tek bacağını kullanamayacak

SONRAKİ HABER

MEB bütçesinden Türkiye Maarif Vakfına 541 milyon lira aktarılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...