Tutuklu Şair İlhan Sami Çomak’ın kitabını Diyarbakırlı yazarlar imzaladı

Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülünü alan ve tutuklu bulunan Şair İlhan Sami Çomak'ın kitabını Diyarbakırlı yazarlar Vecdi Erbay, Şeyhmus Diken, Nurcan Baysal ve İlhami Sidar imzaladı.

15 Haziran 2019 15:59
Paylaş

Şair Sennur Sezer anısına düzenlenen Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri’nde şiir dalında dosyası birinci olan Şair İlhan Sami Çomak’ın “Geldim Sana” kitabının imza günü Diyarbakır’da yapıldı. Çomak'ın Manos Yayınevinden çıkan kitabını kendisi 25 yıldır cezaevinde tutuklu olmasından dolayı Çomak’ın yerine Diyarbakırlı yazarlar Vecdi Erbay, Şeyhmus Diken, Nurcan Baysal ve İlhami Sidar imzaladı.Yazarların Çomak’ın şiirlerini de okuduğu ve Lilav Kitabevi’nde düzenlenen imza günü etkinliğine katılım yoğun oldu.

"DIŞARIDAKİ HAYATI ŞİİRİLERİNE YANSITMASI ŞAŞIRTICI"

Etkinlikte İlhan Sami Çomak’a dair konuşan Gazeteci-Yazar Vecdi Erbay, Çomak’ın 25 yıldır cezaevinde olmasına rağmen dışarıdaki hayatı, dışarıdaymış gibi şiirlerine yansıttığını söyledi. Erbay, “Bu sırf cezaevinde olan bir şaire verilmiş bir ödül değil, hakettiği için bu ödül verildi ona. Cezaevi şairleri, cezaevi şiirleri diye ayrım yapılırdı. Cezaevlerinde kitapları basılanlar, ödül alanlar dışarıda da yazmaya devam ettiler. Yazar ve şair sıfatını hakketmişlerdi. İlhan da sanki 25 cezaevinde olan birisi değilmiş de dışarıyı o kadar güzel hissetmesi, koklaması ve dışarıda olup bitenlere o kadar içeriden yaklaşması çok ilginç. İçeriden bizim yaşadığımız hayatı, şiirlerine yansıtmış olması şaşırtıcıdır” dedi.

Yazar İlhami Sidar ise cezaevi edebiyatının iyi olmadığına dair düşünce ve yorumların doğru bulmadığını belirterek “Cezaevi edebiyatının iyi olmadığı yorumları var. Katılmıyorum. Çok önemli eserler üretildi bugüne dek oralarda. Fakat biz dışarıdakilerin onlarla edebi olarak dayanışması çok zor oluyor malum koşullardan dolayı. Bu tür etkinliklerin daha fazla yapılması ve edebi bir tartışma ortamının yaratılması gerekiyor” dedi.

"DAHA ÇOK TARTIŞABİLECEK PLATFORMLAR HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Yazar Nurcan Baysal, cezaevindekilerin sesinin duyulmadığını belirterek cezaevi edebiyatına yeteri ilginin olmadığını da söyledi. Baysal, “ O kitaplar belirli yayınevlerinden basılsaydı, muhtemelen daha çok okunurdu” diye ekleyerek Cezaevi Edebiyatı’nın desteklenmesi noktasında çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yazar Şeyhmus Diken, Cezaevlerinden çok iyi yazarların çıktığını belirterek cezaevlerinde yazılan bu metinlerin platformlarda tartışılması gerektiğini söyledi. Diken, “İyi kalemler Cezaevlerinden yazan arkadaşlar içerisinden çıkıyor. Sahiplenen sahipleniyor, yazan yazıyor. Hiçbiri yayınevini öne çıkarmadan, diğerini de küçümsemeden. Ben Aram, Lis, Aveste ve Evrensel’de çıkan kitapları da defalarca yazdım. Bu çok önemli değil. İyi bir edebiyat okurunun eline ulaştıktan sonra kitabı yazan da mutluysa amaç gerçekleşmiştir. Belki imza etkinlikleri vesile ederek bu yazılan metinleri daha çok tartışabilecek platformları hayata geçirmek lazım. Bu anlamda Dilop ve Evrensel camiasına teşekkür etmek gerekir. İyi ki bizi bu vesileyle Lilav Kitabevi’nde buluşturdular. Hem İlhan Sami Çomak’ı andık kitabı vesilesiyle, aldığı ödülle kendisini kutlamış olduk” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kürt yazarlardan ve TYS'den İzmir’deki festivale tepki

SONRAKİ HABER

Ankara Büyükşehir Belediyesi, öğrenci evlerinde suya yüzde 50 indirim yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...