31 Mayıs 2019 12:20

Aydın Çubukçu: Tarihçiler, Göbeklitepe'yi kendi kalıplarına sığdırmaya çalışıyor

Yazar Aydın Çubukçu, Londra'da düzenlenen "Göbeklitepe'de gizem ve gerçek" başlıklı panelde Göbeklitepe'yi anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yazar Aydın Çubukçu, Göbeklitepe'deki bulguların tarihçilerin kendi kalıplarına sığdırılmaya çalışması ya da dinlerde adı geçen mekanlara referans gösterilmesinin bilimsel gerçeklere uymadığını belirterek tarihe metafizik yerine bilimsel bir gözle bakılmasının önemine değindi.

DAYMER Kültür Komisyonunun, Tottenham'daki Kuzey Londra Toplum Merkezinde düzenlediği "Göbeklitepe'de Gizem ve Gerçek" konulu panelde Aydın Çubukçu Göbeklitepe'yi anlatırken Nilay İşlek de sinevizyon gösterisinde bulundu.

Çubukçu, Göbeklitepe 12 bin yıl öncesi bulgularının tarihin yeniden yazılmasını gerektirecek kadar önemli olduğunu belirterek, "Tarihçiler bir kalıptan hareket ettikleri için Göbeklitepe'yi nereye yerleştireceklerini bilemiyor. Göbeklitepe'deki şaşkınlığın bir nedeni de budur" dedi.

 

Göbeklitepe'de yaşayanların tarım yapmadığı, etrafında yerleşim alanının bulunmamasının yerleşik yaşama geçilmeden Göbeklitepe'nin inşa edildiği savının ortaya atıldığını belirten Çubukçu, "Bu tarihçilerin, Göbeklitepeliyi kendi kalıplarına sığdırma yanlışıdır. Olgu yanlış değil ama kalıplar ya da kalıplamak yanlıştır. Tarihsel olarak belli bir çağda yaşayan insanlar hep aynı düzeyde ve aynı yaşam biçimde olduğu varsayılamaz. Günümüz dünyası da öyledir. Afrika'da avcılıkla yaşam süren kabileler varken Avrupa'da emperyalizmden söz ediyoruz. Evrim denilen şey eşitsiz ve sıçramalı gelişmelerden oluşur. İnsanın evrimi de tek bir çizgide olmamıştır. Bu açıdan tek çizgi evrimi savunan Darwin de eleştirilmektedir" dedi.

Çubukçu, "Ayrıca toplum olmadan tapınak yapıldığı savları da gerçekçi değildir" diyerek, “Toplumda ortak bir bilgi birikimi ve kolektif işgücü olması gerekir.  Tapınak gibi kurumların yapılabilmesi için öncelikle toplumlaşma gerekir’ dedi.

Göbeklitepe'dekilerin yaptıkları yapılar, inançları, ritüelleri, soyutlama düzeyleri bakımından çağdaşlarından farklı olduğunu öne süren Çubukçu, Göbeklitepe'nin çevresinde aralarında bin, iki bin yıl olan benzer yapıların da aynı uygarlığın devamını yansıttığını söyledi.

BİLMECELER YUMAĞI HALİNE GETİRİLEN OLGULAR

Bu yapıların bir ortak özelliğinin de tapınaklarına girişte din adamlarının yaptığı biraların içildiğini ve bu geleneğin Hristiyanlıkta şarap ve ekmek kültürüne uzandığını belirten Çubukçu tarihteki bilgi kirliliğini de şöyle aktardı: Tarihi, efsane ile açıklamak yanlıştır. Buna bir de ideoloji karıştığı zaman milliyetçilik, dincilik gibi şeyler karıştığında tarih bilmeceler yumağı haline gelir.

Çubukçu, kazıları sürdüren Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Klaus Schmidt'in kutsal kitaplarda Adem ve Havva’nın yaşadığı cennetin Göbeklitepe olarak tanımlanabileceği sözlerini de eleştiren Çubukçu, din kitaplarını referans gösteren araştırmaların bilimsel olamayacağını belirtti.

 

Bulgulara göre; Göbeklitepe'deki tapınağın ataerkil olmasına karşın yerleşim yerlerinde Anadolu'daki Kibele misali anaerkilliğin kutsandığını belirten Çubukçu, "Bu bulgulara dayanarak da o dönemde ruhban kesimin halk ile farklı bir inanca sahip olduğu ve kendi inançlarını dayatmaya çalıştığı da düşünülebilir" diye konuştu.

Çubukçu, bilim insanlarının Göbeklitepe üzerine savlarından da söz ederek tarihe metafizik yerine bilimsel bir gözle bakılmasının önemine değindi. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hukukçu Turgut Kazan: "Bakın bir şeyler olacak" paketi

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi Harmandalı çöplüğünü enerji santraline dönüştürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...