Yenilenen İstanbul seçimine 31 gün kaldı | Dakika dakika gelişmeler

YSK, İstanbul seçimlerine dair iptal kararının gerekçesini açıkladı. İddia edilen şaibeyi ortaya çıkaramayan gerekçeli karara tepki yağdı.

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini AKP'nin itirazı üzerine sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlililerinden oluşturulmaması gerekçesiyle iptal etti.

6 Mayıs'taki iptalin üzerinden 16 gün geçtikten sonra 22 Mayıs'ta İstanbul seçimlerine ilişkin YSK’nin 250 sayfalık iptal gerekçesi açıklandı. Karşı oy kullanan YSK Başkanı Sadi Güven ‘Seçimi iptal ettirecek hiçbir delil yok’ dedi. Güven, kısıtlı ve ölü seçmenlere ilişkin AKP'nin iddialarının gerçeği yansıtmadığını, ayrıca kamu görevlileri bulunmadığı için güven zafiyeti olduğu iddia edilen 754 sandığın 750'sinde AKP'li üyelerin görev yaptığını dile getirdi.

Karşı oy kullanan diğer üyelerin muahalefet şerhleri de dikkat çekti. Kürşat Hamurcu, karara eklenen şerhinde, itiraz dilekçesinde somut kanıt olmadığını belirtti. Cengiz Topaktaş, örgütlü bir hareket tespit edilmediğine vurgu yaptı. Yunus Akın ise kamu görevlisi olmayan sandık başkanlarının durumuna açıklık getirerek "Sandık başkanlarının kamu görevlisi olması mutlak koşul değildir" dedi.

Seçimde yaşandığı iddia edilen şaibeyi gün yüzüne çıkaramayan YSK'nin gerekçeli kararına tepki yağdı.

23 Mayıs 2019 04:20
Son Güncellenme: 23 Mayıs 2019 21:58
.
21:58

Paylaş

EKREM İMAMOĞLU: BİZ GEREKÇE KARAR BEKLERKEN GEREKÇESİZ KARAR GELDİ

YSK tarafından mazbatası alınan Ekrem İmamoğlu, YSK’nin açıkladığı gerekçeli kararı eleştirdi:

“Hiçbir gerekçe yok. Bana bu uzun sayfalar dolusu kararın hatırlattığı şey şu, edebiyat dersine bazen hazırlanmadığım zaman kompozisyondan imtihana tabiysek edebiyat öğretmenimizin gözüne girmek için bir konuyu yazar dururduk, konuyu da bilmiyorsak. Tabii kocaman bir zayıf not alırdık öğretmenimizden. Eğer konuya hazırsak bir paragraf yazardık. Saygıdeğer edebiyat öğretmenlerimiz bize 10 verirdi. Dolayısıyla bu rapora hem halkımız tarafından hem vicdanlar, hem içinde hukukun minnacık kırıntısı olan insanlar tarafından kocaman bir sıfır.

Tabii, beklentilerimizi büyütmüş değildik. Biz bu arkadaşlardan, o bir avuç insandan, o insanların katlettiği demokrasi sürecimizden, yarattıkları travmadan dolayı edindiğimiz tecrübe dolayısıyla kendilerinden ekstra bir fayda beklemiyordum. Bu bir şaşkınlık yaratmadı. Toplumun hiçbir kesiminde yaratmadı, doğalmış gibi karşıladık.”

19:46

Paylaş

BİNALİ YILDIRIM: YSK KARARI YOLSUZLUKLARI TEYİT ETTİ

AKP İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım, “Bizim baştan beri söylediğimizi yolsuzluklar, oy kaydırmaları, oylarla ilgili her türlü düzensizlik yaşanmıştır. YSK kararı da bunu teyit etmiştir, onaylamıştır” dedi.

Yıldırım, Gaziosmanpaşa Bağlarbaşı Caddesi'nde esnaf ziyareti yaptı. Binali Yıldırım, ziyaretin bir bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtladı:

“Bizim baştan beri söylediğimizi yolsuzluklar, oy kaydırmaları, oylarla ilgili her türlü düzensizlik yaşanmıştır. YSK kararı da bunu teyit etmiştir, onaylamıştır. 250 sayfayı okumadım. Zaten karar kısmı var.”

16:22

Paylaş

İZMİR BAROSU: TARİH ÖNÜNDE HÜKÜMSÜZ

YSK’nin kararına İzmir Barosundan tepki geldi. Baro yazılı açıklama ile 23 Haziran’da bu kararı alanların hükümsüz olacağını vurguladı. Baro açıklamasında YSK’nin verdiği “Sandık başkanlarının kamu görevlisi olmaması” kararının hukuki dayanaktan yoksun olduğunun altını çizerek bu sandıklarda görevli olan AKP’liler olduğunu hatırlattı. Baronun açıklamasından alıntılar şu şekilde:  Zira tam kanunsuzluk halinin oluşması için seçmen iradesinin sakatlanması gerekmektedir. Oysa seçim kurullarının yaptığı bir hatadan dolayı, bunda hiçbir kabahati olmayan seçmenlerin oylarını yok saymak, hukuken kabul edilemez. Öte yandan karşı oylarda açıkça belirtildiği gibi, 754 sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı gerekçesi ile açıklanan bu karar, söz konusu sandıkların 750’sinde iktidar partisi AKP görevlileri/temsilcilerinin de bulunduğu halde ve bahse konu 754 sandığın hiçbirinde tutanaklara itiraz edilmemiş olmasına rağmen verilmiştir.

Karara karşı oy veren Yüksek Seçim Kurulu üyeleri başta olmak üzere, kısa karar açıklandıktan bu yana, yasaların kendilerine yüklediği görevleri layıkıyla yerine getiren tüm hukukçuları kutluyoruz. Bu ülkenin yetiştirdiği bağımsız, fikri ve vicdanı hür meslektaşlarımızla gerçek bir hukuk devletini yaratacağımız günler yakındır. Millet iradesinin tecelli edeceği 23 Haziran seçimlerinde yurttaşlarımızın “Tarih önünde hükümsüz” olduğunu ilan ettiğimiz bu  “kararı” tarihin çöplüğüne yollayacaklarına inancımız tamdır. Söz konusu hukuk garabetini yaratan kimseler ise verdikleri bu kararın utancını ölene dek boyunlarında taşıyacaklardır. (HABER MERKEZİ)

15:19

Paylaş

BAHÇELİ: YSK SANDIK YOLSUZLUĞUNU ORTAYA ÇIKARDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, YSK'nin gerekçeli kararına dair yaptığı açıklamada "YSK, şaibeleri teyit etmiş, sandık yolsuzluğunu ortaya çıkarmıştır" dedi.

Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

"Milliyetçi Hareket Partisi, Yüksek Seçim Kurulu’nun gerekçeli kararını tartışmasız şekilde doğru ve isabetli bulmaktadır.

CHP sözcülerinin gerekçeli karara yönelik kaba ve saygısız ifadeleri ise bir defa millet iradesine ve hukukun temel ilkelerine tahammülsüzlüktür."

14:42

Paylaş

CHP'DEN YSK'NİN GEREKÇELİ KARARINA TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK'nin İstanbul seçiminin iptaline ilişkin gerekçeli kararını düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi.

Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezinde yaptığı açıklamada "250 sayfalık kararın tamamını okuduk. YSK'nin 250 sayfalık kararının ilk 12 sayfası AK Parti'nin itiraz dilekçesinin özeti, devam eden 84 sayfa YSK'nın yazışmaları, devam eden 104 sayfa 39 ilçe seçim kurulunun YSK'ya verdiği cevaplar ve tespitler, 38 sayfa da karşı oy yazısı var. Topladığınız zaman geriye yalnızca 12 sayfa kalıyor. 7 üye 17 gün boyunca 12 sayfa bir gerekçeyi yazmaya çalışmış ama maalesef o da yazılamamış" dedi.

Erkek, aynı YSK'nin referandumda açıkça kanuna aykırı olduğu halde milyonlarca mühürsüz oyu geçerli kabul ettiğini de hatırlattı.

Erkek, İstanbul'da oyların 31 Mart'ta 7 kişilik sandık kurulu, siyasi parti müşahitleri ve vatandaşların huzurunda şeffaf bir şekilde sayıldığını, sandık sonuç tutanaklarının, aralarında AKP ve MHP'nin üyelerinin de bulunduğu 7 kişilik kurul tarafından imzalandığını belirtti.

Muharrem Erkek, İstanbul seçiminin siyasi bir kararla iptal edildiğini ifade etti.

13:17

Paylaş

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK: İSTANBUL YENİDEN KAZANILACAKSA HEP BİRLİKTE KAZANILACAK

Demokrasi İçin Birlik, 23 Haziran'da yapılacak tekrar seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi, demokrasi için seferberlik çağrısı yaptı.

 

 

09:27

Paylaş

YSK'NİN GEREKÇELİ KARARINA İLİŞKİN GAZETELERDE NELER VAR?

08:20

Paylaş

YSK’NİN İPTAL GEREKÇELERİ: DAĞ FARE DOĞURDU

Avukat Kamil Tekin Sürek, seçimlerin iptal sürecini ve YSK'nin İstanbul seçiminin iptaline dair gerekçeli kararını Evrensel'e değerlendirdi.

Sürek yazısında, Erdoğan ve AKP'nin "Seçimleri siyasi partiler yapar" ilkesini tersine çevirerek merkeze devleti koyarak, medyada eşit propagandayı ortadan kaldırarak, seçimlere polis ve jandarma desteği ile girerek bu sürece hazırlık yaptığını ifade etti. 

YSK’ye yaptığı olağanüstü itiraza gerekçe gösterdiği bütün koşulları aslında AKP'nin oluşturduğuna dikkat çeken Sürek, "Seçmen listelerini onlar yaptı. Seçim kurullarını onlar oluşturdu. Sandık kurullarını onlar oluşturdu. Bütün sandıklarda bir AKP, bir MHP’li sandık görevlisi; bir AKP, bir MHP’li müşahit vardı" dedi.

YSK'nin aldığı kararda uygulanan oylamanın da Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Sürek, aslında asıl üyeler olmadığında görev yapabilecek 4 yedek üyenin bu kritik kararda oy kullandığını hatırlattı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa