Emeklilikte yaşa takılanların tepkisi salona sığmadı

Emeklilikte yaşa takılanlar Kayseri, Adana, Gebze ve Denizli'de toplantılar gerçekleştirdi, 10 Şubat'taki Ankara buluşmasına çağrı yapıldı.

03 Şubat 2019 12:42
Son Güncellenme Tarihi: 04 Şubat 2019 10:18
Paylaş

Adana, Kayseri, Gebze ve Denizli'de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) emeklilik haklarını alabilmek için bir araya geldi. Toplantılarda 10 Şubat’ta Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde 81 ilden katılımla gerçekleştirilecek merkezi mitinge katılım çağrısı da yapıldı.

EYT'LİLER SALONA SIĞMADI

Adanada EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği etkinliğe yasadan önce işe başlamalarına rağmen 1999 yılında çıkan 4477 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi ile yaşa takılan binlerce emekçi ve yakınları katıldı. Çocuklar da kendi gelecekleri ve anne babaları için etkinlikte yanlarında yer aldı. Babasının kalp hastası olmasına rağmen emekli olamadığını söyleyen bir çocuğun gözyaşlarına boğulması salonda tepki ile karşılandı. Emekçiler “Bu çocukların göz yaşları bu yasayı çıkaranların timsah göz yaşları değil. Bu çocuğu ağlatanlar utansın” diye tepki gösterdiler. 

SALONA SIĞMADILAR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) emeklilik haklarını alabilmek için bir araya geldi. EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde düzenlediği etkinlikte bir araya gelen EYTliler işe başladıkları tarihte geçerli olan erkekler için 25 yıl ve 5 bin gün prim, kadınlar için 20 yıl 5 bin gün prim şartının uygulanmasını ve zaten gecikmiş olan emeklilik haklarının verilmesini istiyorlar. Türkiyenin dört bir yanından her kesimden işçinin, emekçinin bu yasadan etkilendiğini özetleyen “Edirneden Karsa, Jüpiterden Marsa çıksın artık bu yasa” sloganları ile salonu inleten kitle yaklaşık 700 kişilik salona sığmadı. Çok sayıda kişi ayakta beklerken salonun dışında da kalabalık bir kitle oluştu. Mitinge dönüşen etkinliğe Emek Partisi, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin, İYİ Parti Milletvekilleri İsmail Koncuk, Mehmet Metanet Çulhaoğlu, CHP Büyükşehir, Seyhan ve Çukurova adayları Zeydan Karalar, Akif Kemal Akay ve Soner Çetin destek verdi. 

“KALBİMDE STENT VAR, HALA ÇALIŞIYORUM”

Mitinge dönüşen salon toplantısına emeklilikte yaşa takılanlar sorunun tüm aileyi ve çocukların geleceğini ilgilendirdiğin gösterircesine sorunun çözümü için tüm ailesi ve yakınları ile birlikte katıldı. EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak konuştuğu sırada elinde “Babamı mezarda değil, yanımda emekli görmek istiyorum” yazılı döviz taşıyan bir çocuk “Babam kalp hastası olduğu halde emekli olamıyor. Emekli olmasını istiyorum” dedikten sonra göz yaşlarına boğuldu. Toplantıya katılan emekçiler “Bu çocukları ağlatalar utansın” diye tepki gösterdi. Toplantı sırasında görüştüğümüz Mobilya işçisi Baba Serdar Bacaksız, 1991 SSK girişliyim. Kalp hastasıyım. Yakalaşık bir buçuk yıldır aort damarlarımda daralma var. Kalbimde stend var bir damarım yüzde yüz tıkalı. Hakkımı alıyorum. Yaklaşık 8 bin 600 primim var, yaşım 46 ama hasta olduğum halde emekli olamıyorum. Hakkımızı aramak için buradayım. Hakkımızın verilmesini istiyoruz” dedi. 

“10 ŞUBAT'TA ANKARADAYIZ”

O günün gençleri olan bizlere söylenen neye onun gerçekleşmesi için mücadele ettiklerini ifade eden EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, Sadaka dilenmedik, sadece senelerdir ödediğimiz, emanet ettiğimiz primlerin emekli maaşı olarak bizlere iade edilmesini istedik.  İşsiz  kalan arkadaşlarımız 77 lira GSS primi  ödemeden sağlıktan faydalanamıyor. EYT topluluğu bu ülkenin temel taşı. Kesinlikle yılmak yok. Sonuç alana kadar kim bizim yanımızdaysa biz de onların yanında olacağız” dedi. Emekçilerin salona sığmaması üzerine Özüpak, salon dışında da emekçilere seslenerek 10 Şubatta Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezinde 81 ilden katılımla gerçekleştirilecek merkezi mitinge katılım çağrısı yaptı. 

“EYT NAMUSLU BİR HAK ARAYIŞIDIR”

EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Avcı, mücadeleye başlarken söylediklerinin arkasında olduklarını belirterek “Son emeklilikte yaşa takılan emekli olana kadar bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. EYT namuzlu bir hak arayışıdır, baka bir ey değildir1 dedi. (Adana/EVRENSEL)


SOSYAL MEDYADA #EYTADANAYISALLIYOR KAMPANYASI

Adana'da yaşayan emeklilikte yaşa takılan yurttaşlar, sosyal medyada da #EytAdanayıSallıyor etiketiyle kampanya başlattı. Tepkilerini Twitter'da #EytAdanayıSallıyor etiketiyle dile getiren yurttaşlar, on binlerce paylaşım yaptı.


“HAKLARIMIZIN İADE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) Kayseri’de İl Kültür Müdürlüğü salonunda geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Kayseri Platformu Sözcüsü, İsmail Yılmaztürk, 10 Şubat Ankara buluşması öncesinde yapılan hazırlıklara değindi ve katılım çağrısı yaptı.

Yılmaztürk, “Özel sektörde çalışan vatandaşa işverenler ‘yaşlandın’ diyor. Kapının önüne koyuyor. Devlet ise ‘daha gençsin’ diyor ve emekli etmiyor. Bu nasıl iştir? Biz EYT’liler olarak talebimiz, yeni bir mağduriyet yaratılmadan herkesi kapsayacak şekilde haklarımızın iade edilmesidir” dedi.

Mecliste red oyu verenlere tepki gösteren vatandaşlar, “Bizlere hizmet için o koltuğa oturanlar, taleplerimizi görmezden geliyorlar. Hak verilmez alınır” diye tepki gösterdi. Toplantıda 10 Şubat Ankara buluşmasına katılım çağrısı yapıldı. (Kayseri/EVRENSEL)


GEBZELİ EYT’LİLER: 10 ŞUBAT HEM FİNAL HEM BAŞLANGIÇ!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) emeklilik haklarını alabilmek için Gebze’de bir araya geldi. Salonun tıklım tıklım olduğu etkinliğe onlarca fabrikadan işçi katılırken CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Emek Partisi yönetici ve üyeleri de katıldı. Tekgıda-İş, Petrol-İş, Birleşik Metal-İş sendikalarının işyeri temsilcileri ve üyelerinin katıldığı etkinliğe bazı yöre ve çevre dernekleri de destek verdi.

“MİKROFON EMEKÇİLERDE”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Gebze temsilcisi ve matbaa işçisi Engin Deniz, “Biz emekçilere bugüne kadar çok mikrofon verilmedi. O yüzden konuşma yapmakta deneyim sahibi değiliz. Ama artık mikrofonu ele almanın zamanı geldi. Hep dinledik. Şimdi biz konuşacağız, onlar dinleyecek. Dilimiz döndüğünce kendimizi izah etmeye çalışacağız” sözleriyle açılış konuşmasına başladı.

“Derdiniz ne diye soranlar oluyor. Derdimiz; ekmek, ekmek, ekmek!” sözleriyle konuşmasına devam eden Deniz, “Vur ensesine al ekmeğini devri kapanmıştır. Biz ilk başladığımızda, ‘Bir şey yapamazsınız’ diyenler oldu. Kabul etmedik. Yapacağımıza inandık. Bütün farklılıklarımızı bir köşeye bıraktık. Sadece hakkımız için mücadele etmeye başladık. Dilovası, Darıca, Çayırova, Gebze hep bir yürek olduk. İşte salonda bulunan sizler de bunun kanıtısınız” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN”

10 Şubat’ta Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde 81 ilden katılımla gerçekleştirilecek merkezi mitinge katılım çağrısı yapan Deniz, “Şimdi de Türkiye genelinde birlik olmak için hazırlanıyoruz. Derneğimiz sayesinde onlarca ilden işçiler, emekçiler olarak Ankara’ya gidiyoruz. 10 Şubat bizim için hem final hem de başlangıç olacak. Burada atan yüzlerce yürek, orada binlerce yüreğe dönüşecek. Bu mücadele hakkımızı alana kadar devam edecek. Çünkü bu mücadele artık bizim için onur ve namus mücadelesine dönmüştür. Çünkü kimsenin hakkını değil, kendi hakkımızı istiyoruz. Çünkü çocuklarımızın geleceği buna bağlı” dedi.

Toplantıya gelen bir Autoliv işçisi ise, “Bugüne kadar işçiden yana bir yasa çıkmadı. Çünkü mücadele edilmedi. Bugün bu mücadele sonucunda istediğimiz yasa çıkacak. Bu birliği bozmamalıyız büyütmeliyiz” dedi. Autoliv’de de sorunlar olduğunu söyleyen işçi, “Bugün genç işçiler de sahiplenmeli. Çünkü onların da emeklilikle ilgili sorunları olacak” dedi.

Bir Arçelik işçisi ise, “Bu etkinliğe katkısı olan herkesin eline sağlık. Gebze işçi bölgesidir. Burada bu etkinlik olmazsa olmazdı zaten. Salon doldu taştı. Heyecanlandım. Ankara’ya ailemi de götüreceğim. Çünkü onların da hakkı var” dedi. (Gebze/EVRENSEL)


'10 ŞUBAT'TA ANKARA’YA KALABALIK GİTMEK BOYNUMUZUN BORCU'

Hilmi MIYNAT
Denizli

Emeklilikte yaşa takılanlar birçok ilde olduğu gibi Denizli’de de geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi. EYTSYDD (Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Denizli Temsilciliğinin organize ettiği toplantı TMMOB Konferans salonunda yapıldı. Toplantıya CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, CHP İl Başkanı Mahir Akbaba ve CHP Belediye Başkan Adayları da katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Dernek Denizli Temsilcisi Yücel Gönen; “Emeklilik ‘’kazanılmış değil beklenen haktır’’ denilerek 23 Mayıs 2002’de 4759 sayılı yasa ile kademeli yaş şartı benimsenip uygulamaya kondu. Anayasa mahkemesi aldığı bu garip kararla sanırım hukuk literatürüne yeni bir anlam sokmuş oldu. 1999 öncesi sosyal sigorta kanunlarının verdiği hak için ‘’beklenen hak’’ diyerek şimdi ve diğer gelecek kuşakları tehlikeye attı. 65 yaşında emekli olacağını bilerek çalışan şimdiki geleceğin mağduru, 65 yaşı 70 e çıkarıldığı zaman aynı cevabı duyacağını iyi bilsin.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında “Devlet yetkilileriyle ve SGK yetkilileriyle periyodik randevu taleplerimiz oldu ama talepler bu güne değin sonuç vermedi. Devleti yönetenler bu kadar büyük bir halk kitlesine randevu vermeyecekse kime ve kimlere verecek! Halkına karşı sorumlu olan yetkililer, halkın şikâyet ve sorunlarını dinlemeyecekse kim dinleyecek.” ifadelerini kullanan Gönen şunları söyledi; “Ne mağdur ederken bizlerle istişare ediyor ne de mağdur ettikten sonra kapılarını bize açıyor.” Bu nedenlerle 10 Şubat Ankara toplantısının çok önemli olduğunun altını çizen Gönen gerekçesini ise şu sözlerle açıkladı: “Bu anlattığımız mağduriyetlerimizin sesi olması için, bu haksızlıkların artık daha fazla kamuoyuna duyurulması için! Meclisin içine daha yakın ve daha gür bir sesle haykırma imkânı olacağı için! Elimizden geldiğince kalabalık katılmak boynumuzun borcu olsun.”

CHP İl Başkanı Mahir Akbaba ise EYT sorununun bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu dile getirerek EYT sorununu oy toplamak için bir vaat ve bir seçim propagandası olarak görmediğini ifade etti. Öte yandan mecliste ‘Red’ oyu verenlerin de ‘boş iş’ diyenlerin de belli olduğunu hatırlatan Akbaba; “Avukat olarak söylüyorum ortada bir hukuksuzluk ortada kazanılmış bir hak var. EYT’nin ülkeyi batıracağına da bu hareketin erken emeklilikle alakası olduğuna da katılmıyorum. İstenilen hukuksuzluğun giderilmesi kazanılmış yasal hakların talebidir.” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İran yeni füzesini ‘başarıyla’ test etti

SONRAKİ HABER

Hem kriz hem vergi, gün geçtikçe daha fazla kişiyi öfkelendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...