13 Aralık 2018 17:57

Ürdün'de binler IMF dayatmalarına karşı ayaklandı

Ürdün'de tartışmalı vergi yasasını protesto eden binlerce kişi Başbakan Ömer er-Rezzaz hükümetinin istifasını ve parlamentonun feshini istedi.

Fotoğraf: Dennis Jarvis/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Ürdün’ün başkenti Amman'daki Başbakanlık binası yakınlarında binlerce kişinin katılımıyla eylem düzenlendi.

Yeni vergi yasasını protesto eden Ürdünlüler sık sık ‘Susturulmaya hayır’, ‘Dinle ey Rezzaz... Bir damla yakıtımız yok’ sloganları attı.

TARTIŞMALI GELİR VERGİSİ YASASI

Ürdün'de tartışmalı vergi yasasının, 2 Aralık'ta Resmi Gazetede yayınlanması sonrası sosyal medya üzerinden eylem çağrıları yapılmıştı.

Ürdün Meclisi'nin birinci kanadı Temsilciler Meclisi'nin onayını alan tartışmalı gelir vergisi yasa tasarısı, meclisin ikinci kanadı olan Senato'dan da geçmiş, ardından Kraliyet makamı tarafından imzalanmasının akabinde Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

Yasanın 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe gireceği belirtilmişti.

Başbakan Rezzaz, 18 Kasım'da yaptığı açıklamada, tasarıya göre gelir vergisinin, geliri yüksek kişilerin en fazla yüzde 12'sini etkilediğini, orta ve düşük gelirli kesimleri kapsamadığını, eskalasyon uygulamasını dikkate aldığını iddia etmişti.

NE OLMUŞTU?

Ürdün kamuoyunda IMF'nin diktesi olarak görülen gelir vergisi yasa tasarısı ilk olarak mayıs ayında önceki hükümet tarafından Temsilciler Meclisi'ne gönderilmişti. 

Ancak tepkilerin artması ve geniş çaplı protestolar üzerine Başbakan Hani el-Mulki istifa etmiş, Ömer er-Rezzaz'ın yeni hükümeti kurmasının ardından da tasarı geri çekilmişti. (Amman/AA)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da polise ‘olağanüstü’ yeni yetkiler tanındı

SONRAKİ HABER

AB Rusya'ya ekonomik yaptırımları 6 ay daha uzattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa